Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că a fost elaborat un proiect de OUG privind îmbunătățirea serviciului 112, acesta intrând deja pe circuitul de avizare. Însă, pentru a putea fi aprobat actul normativ de Guvern, Parlamentul trebuie să convoace o sesiune extraordinară, acum fiind în vacanță.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

Viorica Dăncilă a spus că va cere Parlamentului o ședință extraordinară. "Îmi doresc adoptarea cât mai rapidă a acestui act normativ și voi solicita conducerii Parlamentului convocarea unei ședințe extraordinare pentru ca aceste măsuri să fie transpuse în legislație", a spus Dăncilă.

UPDATE Dăncilă a mai spus că Executivul va discuta joi, în primă lectură, proiectul de lege privind procedurile pentru căutarea persoanelor dispărute.

"Discutăm în primă lectură un proiect de lege care stabileşte proceduri clare pentru căutarea persoanelor dispărute şi îmbunătăţeşte metodele speciale de căutare a acestora, prin eliminarea blocajelor administrative şi instituţionale. De asemenea, reglementăm modalitatea de localizare sau urmărire prin mijloace tehnice de obţinere a datelor de trafic şi de localizare, dar şi modul în care trebuie să se desfăşoare cercetarea criminalistică în domiciliu, reşedinţă sau sediul unor persoane", a afirmat Dăncilă.

Aceasta a mai spus că va fi îmbunătățit mecanismul 'Alertă răpire copil', un mecanism deja existent, pentru căutarea minorilor în regim de urgenţă.

Reamintim că miercuri, Raed Arafat, cel care a condus un comitet de criză, înființat la cererea premierului, după tragedia de la Caracal, a anunțat că este pregătit un proiect de OUG privind implementarea sistemului de localizare rapidă AML (Advanced Mobile Location). Arafat a prezentat cele 14 soluții identificate, între cele al căror termen de îndeplinire este de maximum un an, fiind și cea referitoare la cartelele prepay, care nu mai pot fi vândute decât după colectarea de către operatorii de telefonie mobilă a datelor de identificare. Datele vor fi furnizate însă doar în cazul în care se apelează la 112.

Citește și

Guvernul promite implementarea sistemului de localizare rapidă AML în maximum un an / Cartele prepay doar cu buletinul / Cele 14 măsuri decise după tragedia de la Caracal