DOCUMENT Guvernul promite implementarea sistemului de localizare rapidă AML în maximum un an / Cartele prepay doar cu buletinul / Cele 14 măsuri decise după tragedia de la Caracal

de C.D.     HotNews.ro
Miercuri, 7 august 2019, 21:18 Actualitate | Esenţial


Viorica Dancila și Raed Arafat
Foto: Guvernul Romaniei
 documente
(07 Aug 2019) PDF, 3MB
Guvernul promite implementarea sistemului de localizare rapidă AML (Advanced Mobile Location) în maximum un an de zile, fiind deja pregătită o ordonanță de urgență în acest sens care va fi pusă joi în dezbatere publică. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat care a condus comitetul de criză, înființat la cererea premierului Viorica Dăncilă, după tragedia de la Caracal. Arafat a prezentat cele 14 soluții identificate, între cele al căror termen de îndeplinire este de maximum un an fiind și cea referitoare la cartelele prepay, care nu mai pot fi vândute decât după colectarea de către operatorii de telefonie mobilă a datelor de identificare. Datele vor fi furnizate însă doar în cazul în care se apelează la 112.

Reamintim că Asociația europeană a numărului unic de urgență a precizat, pentru HotNew.ro, că din 2015 încoace „serviciile române care gestionează 112 au fost reticente în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită a locației numită Advanced Mobile Location (AML) și care a salvat în mod literal viața a nenumărați cetățeni din întreaga Europă". În replică, STS a transmis că nu a implementat soluții gratuite de localizare a apelurilor 112 pentru că nu a fost modificată legislația primară.

Cele 14 măsuri propuse de comitetul condus de Raed Arafat. (Consultă AICI raportul complet)

Termen scurt - 12 luni

1. Urgentarea implementării sistemului de localizare AML, inclusiv prin îmbunătățirea cadrului legislativ

A fost pregătită o ordonață de urgență care pentru completarea/modificarea în regim de urgență a unor acte normative cu incidență, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național pentru apeluri de urgență, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 160/2008, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, pentru reducerea apelurilor non-urgente la 112, în ordonanță se prevede ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze servicii pe cartele pre pay doar după colectarea datelor de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Datele vor fi puse la dispoziția autorităților doar în cazul în care se apelează 112 de pe aceste cartele.


2. Încheierea unui Protocol de colaborare cu Google, testarea şi ulterior operaţionalizarea soluţiei finale de localizare de tip AML în SNUAU.

3. Reconfigurarea infrastructurii de către operatorii de telefonie mobilă împreună cu STS.

Se va reconfigura infrastructura proprie (actualizări software) pentru a se facilita transmiterea informaţiilor de localizare la nivel național, atât prin conexiuni de date cât şi prin data SMS/mesaje standardizate. Un alt aspect care î4. Promovarea aplicației 112 astfel încât ea să funcționeze ca o măsură temporară până la implementarea AML.

4. Promovarea aplicației ”Apel 112” dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și a celorlalte aplicații/sisteme/platforme care vin în sprijinul populației în situații de urgență.

Termen Mediu - 12 - 36 de luni

5. Continuarea implementării conceptului de dispecerate integrate și formare continuă a dispecerilor prin adaptarea spațiilor existente, care permit funcționarea dispeceratelor tuturor agențiilor specializate în aceeași locație, și asigurarea infrastructurii de comunicații șitehnologia informației, la nivelul județelor Argeș, Botoșani, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Sibiu, Suceava și al municipiului București.

6. Constituirea și încadrarea a două centre de formare (București și Mureș), în care se vor asigura cursurile pentru formarea formatorilor și a dispecerilor, în profesia dedicată de ”dispecer unic” (dispecer de urgență).

7. Finalizarea implementării proiectului de modernizare a sistemului 112.

8. Se vor îmbunătății și armoniza procedurile de cooperare și gestionare a apelurilor pentru situații deosebite (precum cea a răpirii de persoane) și se vor iniția alte demersuri legislative în funcție de dificultățile apărute în procesul de dispecerizare, după caz.

9. Implementarea și a altor tehnologii complementare precum parametrii de timp și de semnal radio, ca si posibilitate de preluare și interpretare la nivelul SNUAU și al agențiilor de intervenție, manual, pe parcursul apelului de urgență, cu scopul îmbunătățirii localizării terminalelor care nu suportă facilități moderne precum AML.

10. Pe plan național, după finalizarea implementării AML/ELS și a noilor sisteme la nivelul STS, este necesară instituirea unui mecanism de verificare periodică a acurateței și a gradului de încredere a informației de localizare obținută la nivelul sistemului SNUAU, astfel încât să se poată identifica zone și/sau cazuri în care informația de localizare este insuficentă/inadecvată pe parametrii menționați pentru o intervenție eficace, și în continuare să se identifice soluții pentru ameliorarea acesteia. Astfel, propunem identificarea și adoptarea unui set de indicatori, calitativi și cantitativi, de evaluare a acurateței și a gradului de încredere a informației de localizare, care să fie urmăriți și analizați la nivelul CNC al SNUAU și care să permită identificarea și evaluarea unor astfel de cazuri precum și luarea măsurilor adecvate.

Termen lung - până la 60 de luni

11. Extinderea dispeceratelor integrate la nivel regional, prin relocarea dispeceratelor județene în 20 dispecerate regionale, amplasate în construcții noi, conectate si dotate corespunzător pe linia comunicațiilor și tehnologia informației, eventual edificate prin proiecte cu finanțare externă, din exercițiul bugetar european 2021 - 2027.

12. Pregătirea/formarea continuă a dispecerilor pentru integrarea agențiilor specializate de intervenție, concomitent cu adaptarea curriculum-ului de formare și implementarea formării dispecerilor în concept integrat. .

13. Derularea procesului de integrare a tuturor agențiilor specializate în dispecerate unice

14. Cadrul legislativ incident sistemului 112 va fi permanent ajustat în vederea implementării măsurilor ce urmează a fi adoptate la nivelul Uniunii Europene și în acord cu necesitățile de la nivel național.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12471 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Super! (Miercuri, 7 august 2019, 21:32)

  bozzguer@gmail.com [utilizator]

  Deci doar nu va lăsați răpiți in următoarele 12 luni... Mereu ma întreb de ce intr-o companie se poate schimba ceva peste noapte când trebuie, iar in guvernare avem nevoie de 1 an. De ce nu conducem țara ca pe o companie, ma întreb...
  • -3 (11 voturi)    
   Pentru ca... (Joi, 8 august 2019, 7:22)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui bozzguer@gmail.com

   Tara nu este o companie.
   Nu e clar!!!!
   Tara trebuie mulsa cu ajutorul companiilor.
   Banii sunt ai tuturor si ai nimanui.
   Banii sunt si nu sunt.
   La o companie e diferit.
   Trebuie sa platesti la timp taxele, trebuie sa dai spaga la functionarii publici, trebuie sa platesti amenzi... etc
   E clar acum?!?!
  • 0 (0 voturi)    
   ro (Joi, 8 august 2019, 17:40)

   BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui bozzguer@gmail.com

   in romania 12 luni inseamna de fapt 12 ani... daca ai noroc
 • +14 (16 voturi)    
  AML ajuta in cazul Caracal ? Aplicatia lui peste ? (Miercuri, 7 august 2019, 21:44)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  Nu. Niciuna nu ar fi ajutat.
  Problema a fost incompetenta, lentoatrea, si improvizatia.
  Ca sa corectezi asta nu ai nevoie de nici-o ordonanta de urgenta, protocoale cu google sau softuri.
  Dam vina pe tehnologia invechita cand de fapt mentalitatile sunt de vina.
  • -1 (5 voturi)    
   Ba da ar fi ajutat. Localiza fata instant! (Joi, 8 august 2019, 11:19)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Cu o precizie de 10 metri. Putea fi gasta la timp! De unde apareti toti? A, stiu! Din Rusia!
  • -1 (5 voturi)    
   Ba da ar fi ajutat. Localiza fata instant! (Joi, 8 august 2019, 11:19)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Cu o precizie de 10 metri. Putea fi gasta la timp! De unde apareti toti? A, stiu! Din Rusia!
  • -1 (5 voturi)    
   Ba da ar fi ajutat. Localiza fata instant! (Joi, 8 august 2019, 11:19)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Cu o precizie de 10 metri. Putea fi gasta la timp! De unde apareti toti? A, stiu! Din Rusia!
  • +1 (1 vot)    
   problema (Joi, 8 august 2019, 17:42)

   BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   problema a fost subordonarea politiei, procuraturii, statului de catre clanurile interlope si aripa lor politica, in special psd
 • -8 (8 voturi)    
  doamne ajuta.. (Miercuri, 7 august 2019, 21:44)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... sa se intample ceva, ca asa nu se mai poate...
 • +19 (19 voturi)    
  Se poate suna la 112 de pe un telefon fara cartela (Miercuri, 7 august 2019, 22:12)

  strutul [utilizator]

  Cu acestia ce facem? II "amprentam" si pe ei?
  • +11 (19 voturi)    
   A. Macesanu a sunat de pe un mobil fără cartela! (Joi, 8 august 2019, 3:48)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui strutul

   Alexandra Macesanu a sunat la 112, joi, 25 Iulie 2019, folosind unul din telefoanele fără cartela ale lui Gheorghe Dinca, despre care acesta credea ca nu funcționează.

   Deci da, de pe orice celular, compatibil cu măcar una din rețelele în raza căruia se afla, este posibila apelarea 112, chiar și în cazul cand aparatul a fost cumparat in strainatate.

   In al doilea rand, acel AML nu ar fi ajutat cu nimic pe 25 Iulie pentru ca softul nu era instalat în telefonul lui Dinca și chiar dacă ar fi fost, cum semnalul GPS era slab în camera de unde a sunat A. Macesanu, localizarea era imprecisa, eroare fiind și la 1 km distanță de punctul corect, sau mai mult.

   Măsurile de localizare pe care vrea sa le ia Guvernul nu ar fi ajutat cu aproape nimic la Caracal.

   Ce facem, folosim pretexte pentru a pune sub supraveghere pe toți cetățenii țării?!
   • -6 (8 voturi)    
    pentru toți (Joi, 8 august 2019, 8:12)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    inteligenții ca tine, doar apelul la 112 se poate face de pe orice telefon mobil, chiar și fără cartelă SIM.
    dar deh, pesedacul din tine a simțit ocazia să se bage în zeamă.
 • +1 (11 voturi)    
  AML (Miercuri, 7 august 2019, 22:14)

  florinos [utilizator]

  AML se poate implementa foarte usor in maxim 2 saptamani asa declara Google iar Teamnet a declarat ca sistemul 112 are deja implementate o serie de functionalitati pentru AML.


  Raed Arafat putea implementa AML de mult timp dar l-a mancat politica si combinatiile Teamnet - Ghita - Guvernul PSD.

  Cartelele ar trebui sa fie dezactivate daca in decurs de 3 luni posesorul nu se prezinta la un sediu GSM unde sa prezinte un buletin si sa semneze o declaratie ca este posesorul cardului SIM.
  • +11 (15 voturi)    
   ...pai ce are una cu alta? (Joi, 8 august 2019, 3:35)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Va rog sa explicati pentru mine, cap patrat, de ce e nevoie de buletin pentru o cartela???
   Eu nu inteleg. Problema este de localizare a locului de unde vine apelul, chit ca eu am cumparat cartela la Constanta si fac apelul de linga Cluj...
   Domiciliul este o chestie absolut personala, nu are legatura cu militia. Este pentru a primi facturi acasa chiar si de la telefonul mobil, dar localizarea apelului nu are legatura cu domiciliul.
   Sun la 112 de la Poplaca, ca am nu stiu ce problema grava, la 112 se afiseaza ca suna Ilie Palarie din Galati si astia trimit la dresa ce li se afiseaza, cind eu spun ca-s la Poplaca?
   • +4 (4 voturi)    
    nu are ce explica (Joi, 8 august 2019, 9:21)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

    idiotii utili apar mereu si mereu in istorie.usor manipulabili,cititori de stiri cu crime si violuri,avizi de sange si tragedii ar fi in stare sa-si dea si buletinul la gara,crezand ca o sa calatoreasca in siguranta.geaba le explici ca tehica de localizare exita de mult,geaba le arati ca aia vor sa se acopere pt incompetenta si cauta scapari.
    ei o stiu una si buna:da-le domne bolitinu'!
   • 0 (4 voturi)    
    Uite de ce, cap de pluta! (Joi, 8 august 2019, 10:38)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

    Multi trimit telefoane anonime pentru santaj, hartuire, “glume” proaste, etc, de pe telefoane cu cartele preplatite. Cand toti posesorii de cartele sim sunt identificati, chestiile astea dispar! Localizarea nu e de anunj! Poti suna dintr-o masina in miscare.
 • +11 (11 voturi)    
  cum ba un an? (Miercuri, 7 august 2019, 22:24)

  g01an [utilizator]

  este o simpla ajustare care trebuie adusa actualului sistem pentru a beneficia de AML si nu ar dura mai mult de cateva zile, de ce nu este separata aceasta schimbare de contractul de "modernizare" al sistemului?

  de ce vorbim de pregatire continua (cand este evident ca nu se face) si nu exista un plan concret pentru a pregati acele scenarii care nu au functionat in mod evident recent? sunt chestiuni concrete, de ce nu sunt specific acoperite?
 • +11 (13 voturi)    
  Pe bune? (Miercuri, 7 august 2019, 22:32)

  gigea1900 [utilizator]

  Vin si spun, astia sunt prosti?s-a mai incercat de SRI si acum 5 ani bagarea unei legi care sa permita cumpararea de cartele prepay doar cu buletinul dar a fost respinsa la CCR pe motiv ca incalca dreptul la libertate si viata privata. Pai ce mama naibii de democratie mai e asta, cand curtea constitutionala iti spune ca nu este constitutionala o lege si tu vrei sa o bagi din nou, dupa cativa ani, facandu-te ca ai uitat? S-a schimbat cumva intre timp constitutia si s-a eliminat articolul ala cu viata privata?
  • -2 (2 voturi)    
   CCR a dat destule rahaturi! (Joi, 8 august 2019, 10:39)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui gigea1900

   Poate se mai si razgandesc!
 • +5 (9 voturi)    
  Trebuiau ac treagedii ca sa miste Arahatul psdist? (Miercuri, 7 august 2019, 22:34)

  Plagarus [utilizator]

  Intepenit si plafonat in functiile ce nu le merita cam de mult, tov R(a)ED.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu vad (Miercuri, 7 august 2019, 22:39)

  n.dumiritu [utilizator]

  Nu vad si ceea ce ar fi urgent necesar si realizabil, adica responsabilizarea neintirziata a lucratorilor si conducerii in privinta obiectivelor misiunii lor. Reiau o disfunctie majora a acestui serviciu: turele de 24 de ore nu cred ca sint in regulamentul de functionare al serviciului. 24 de ore (s-a spus chiar de de 32 de ore) de munca nu se pot sustine decit de supraoameni. 24 de ore de munca inseamna 3 ture de 8 ore comasate pentru a fi dupa aceea 3 zile liber. Asta s-a facut cu aprobarea conducerii. Surmenarea provocata de programul prelungit de munca scade toti parametrii ceruti pentru acele posturi de lucru: atentie, solicitudine, reactie prompta si eficace. In celelalte locuri de munca, lucratorii se prezinta zi de zi ca sa-si faca tura de 8 ore ,in conditii de capacitate de efort refacuta. De ce la stat sint permise aceste abuzuri, traduse in inconstienta cind ai vieti in raspundere? Cine raspunde pentru pentru aprobarea turelor de 24 de ore?

  Dl. Arafat se comporta din ce in ce mai mult ca un politician care, profitind de insecuritate, cere mai multa putere, mai multe resurse, mai mult control. Bun, acum are posibilitatea de a cirpi tehnic acel seviciu. Dar cu indolenta, cu inconstienta, cu nepasarea se va putea lupta?
 • +5 (7 voturi)    
  Credeam că în maxim (Miercuri, 7 august 2019, 23:08)

  nick24 [utilizator]

  3 zile!!!
  Ce fac? Studii de fezabilitate apoi licitații, proiecte, contestații, etc?
 • +8 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 7 august 2019, 23:39)

  sorinnc [anonim]

 • +8 (12 voturi)    
  Vrajeala ieftina (Miercuri, 7 august 2019, 23:52)

  vov [utilizator]

  - ce relevanta are adresa din buletin pentru o cartela prepay intr-o situatie de urgenta cand fiecare minut conteaza ? Importanta este localizarea de unde s-a sunat , nu adresa din buletin
  - poti sa suni la 112 fara nici un sim in telefon, daca vrei sa suni anonim
  - cine vrea sa isi dea datele din buletin operatorului pt cartela prepay, sa o poata face optional, nu obligatoriu !!
  -asta cu doar operatorul va avea datele este o vrajeala ieftina, in momentul in care le are operaratorul, le vor avea toate serviciile si toate politiile, probabil chiar si politia locala
  - infractorii nu isi vor lua niciodata cartele prepay cu buletinul lor
  -rusine celor care incearca sa profite de pe urma unor nenorociri pt a spiona populatia..
  - este o propunere, sa speram ca nu se va aproba
  - cu implementarea masurilor de localizare cat mai exacta exclusiv pt apelurile la 112 sunt total de acord
  -conteaza de unde suni in caz de urgenta, nu sa faca sri-stii analize comportamentale cine cu cine vorbeste in viata privata, de cate ori si cat timp etc
  • -2 (2 voturi)    
   Nu adreasa conteaza ci identitatea! (Joi, 8 august 2019, 10:42)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui vov

   Cand te suna unul la 2 noaptea in gluma ar trebui sa ai dreptul sa stii cine a facut-o. Esti retardat sau trol rus?
 • 0 (12 voturi)    
  Deci fiecare roman e urmărit cu precizie de DNA (Miercuri, 7 august 2019, 23:58)

  simplex1 [utilizator]

  Daca vom fi obligați sa ne inregistram cu buletinul cartelele preplătite și dacă acel Advanced Mobile Location intra în functiune atunci DNA-ul, sau alta entitate de politie politica, va urmări pas cu pas pe cine vrea.

  Sub pretextul rezolvării rapide a unor cazuri cum a fost cel al lui Gheorghe Dinca de la Caracal și care apar o data la 30 ani în România, se pun bazele unei legi și metode prin care toata lumea este localizată continuu.

  AML-ul se bazează pe GPS. Nu functiona din camera unde era sechestrata ultima victima a lui Dinca. Apar erori de localizare de kilometri. Pe urma, mobilul preplatit poate ajunge de la o persoana la alta și te trezești ca da cineva telefon la 112 dintr-un subsol de pe un telefon furat și acesta este localizat prin AML la1.5 km departare (din cauza erorilor GPS) și aparținând cuiva fără nici o legătură cu cazul.
 • 0 (10 voturi)    
  wow (Joi, 8 august 2019, 0:28)

  bogdanian79 [utilizator]

  Deci se poate, mai ales cand le pasa de voturi. Intrebare retorica: de ce nu s-au facut toate astea pana acum? Nu trebuia sa se intample o tragedie. Erau lucruri de bun simt. O alta intrebare: in cate alte domenii din administratie/guvernare sunt lucruri nefacute din neglijenta de ani de zile? Mai e nevoie de sacrificii umane sau se apuca de treaba inainte?
 • 0 (6 voturi)    
  :)))))) (Joi, 8 august 2019, 1:04)

  voxpopulix [utilizator]

  Este proiect de cateva luni dar la ei este mai complicat ca trebuie sa vada cat sa fure si cum.


  Inca 10 luni si gata cu PSD
 • +9 (11 voturi)    
  Adresa se putea afla rapid (Joi, 8 august 2019, 1:44)

  Turnu [utilizator]

  (ne)Stimate instituții,
  Cu o simplă suprapunere a suprafeței din care a fost identificat apelul la 112 peste un google maps se poate constata că densitatea de locuințe este MINIMĂ, mai simplu de atât nici nu se putea. Spuneti asta negru pe alb!
  Pe hartă se văd câteva capete de străzi din Caracal: maxim 50 de case.
  Aplicând cu ceva bunăvoința și un pic de pricepere indiciile transmise telefonic (brad în curte, câini, etc.) adresa se putea afla în maxim 20 de minute de la preluarea apelului cu ajutorul a 2 echipaje dacă nu chiar de la birou folosind google street view.
  Nici nu mai menționez că dacă se prelua corect apelul de urgență se puteau extrage mai multe indicii punând câteva întrebări de bun simț.
  Aveți curiozitatea să vedeți acel triunghi în Google Maps.
  Și o grupa de copii ar da 3 adrese posibile în mai puțin de 15 minute doar folosind calculatorul și google maps & streetview fără nici un alt soft de milioane de Euro!
  RUȘINE!
  Dar rusinea nu e de ajuns. Toti cei implicati in acest dezastru ar trebui sa dispara din functii urgent!
  V-ati dovedit incompetenta pornind de sus pana jos.
  Nu este nevoie de alte comisii, promisiuni, solutii software, licitatii, implementari, etc.
  • +7 (9 voturi)    
   Ba e nevoie... (Joi, 8 august 2019, 3:40)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Turnu

   ... de multe comitii si comitii, cind vrei sa ascunzi ceva si cind pleci de la efect la cauza si nu invers, cum e normal?
   Ce face cineva o analiza profesionista? Nu.
   Ati vazut/ citit vreu raport ce s-a intimplat la Colectiv?
   Ati vazut/ citit vreun raport cum si de ce a murit politistul Gigina?
   Ca de implementare de nu stiu ce era vorba inca din 2014, cind cu Apusenii si cei negasiti de organe, dat gasiti de oamenii locului....
 • +3 (3 voturi)    
  urgentele dureaza cel putin un an! (Joi, 8 august 2019, 7:22)

  anya_2 [utilizator]

  asa e in tara asta...si masurile ar fi trebuit luate de mult timp, cel putin de la tragedia din Apuseni.
  nici nu ma asteptam la altceva.
 • +3 (3 voturi)    
  socialismul omoara libertatea (Joi, 8 august 2019, 9:11)

  clencix [utilizator]

  Socialiștii "rezolvă" orice prin limitarea libertății individuale, dau vina pe răutatea oamenilor, nu pe prostia proprie. Libertatea este principalul dușman în lupta politică a socialiștilor. Ei dau vina pe cei deștepți, care proștilor li se par toți hoți. Libertatea naște idei și soluții, ei vor prostie generală și conservarea puterii, urăsc orice concurență. Nu cumva să schimbe alții ceva ce ei nu sunt în stare să facă și să le arate splendoarea prostiei neputincioase.
  • -2 (2 voturi)    
   De acord cu tine in legatura cu socialistii. (Joi, 8 august 2019, 10:46)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Dar nu in legatura cu identificarea posesorului cartelei sim. Sunt multe lucruri pe care nu poti da le cumperi fara a te indentifica: masina, casa, etc, etc. Asa ca las-o moale. Ce nevoie ai tu sa dai telefoane anonime?
   • +1 (1 vot)    
    meritocrație nu obediență (Joi, 8 august 2019, 11:16)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    E aproape inutil să știi posesorul, cine e pus pe rele știe să-l pună pe un altul să-i ia cartela, se pot fura cartele și telefoane de la altul, 112 se poate și fără cartela, etc. Aici e vb ca organele statului nu-și fac datoria, controlul e pe obediența prostului nu pe performanța serviciului. Normal din datele radio se poate deduce rapid locația tel, dar pentru asta tre minte de profesioniști nu ochi de curcă-n lemne.
 • +4 (4 voturi)    
  Deci (Joi, 8 august 2019, 9:27)

  Casargoz [utilizator]

  La 112 ar trebui sa suni si fara cartela. De exemplu de pe un smartwatch sau de pe o tableta care nu are SIM.

  Apoi pentru accidentele de masina 112 trebuia sa implementeze ecall:
  The eCall initiative aims to deploy a device installed in all vehicles that will automatically dial 112 in the event of a serious road accident, and wirelessly send airbag deployment and impact sensor information, as well as GPS or Galileo coordinates to local emergency agencies. A manual call button is also provided. eCall builds on E112. According to some estimates, eCall could reduce emergency response times by 40 percent in urban areas and by 50 percent in rural areas.[12]


  Si ecall merge fara SIM si fara intercentia utilizatorului:

  As with all schemes to add mandatory wireless transceivers to cars, there are privacy concerns to be addressed.[13][14] Depending on the final implementation of the system, it may be possible for the system to become activated without an actual crash taking place. Also, the occupants of the car have no control over the remote activation of the microphone, making a car susceptible to eavesdropping.
 • +2 (2 voturi)    
  Se poate face in maxim o luna! De ce nu se vrea? (Joi, 8 august 2019, 10:44)

  Alui [utilizator]

  Pai cum isi mai conduc mafiotii afacerile?
 • +1 (1 vot)    
  A.... , deci STS-ul (Joi, 8 august 2019, 18:46)

  sipu [utilizator]

  nu putea sa localizeze aparatul !!!? parca cu ceva timp in urma tot GUVERNUL spunea ca STS-ul nu si-a facut treaba !!!. MInistrul zice ca politia (MILITIA”) nu colaboreaza cu INTERLOPII !!!?
  PS” MILITIA era ca si profesionalizm mult peste politia actuala
 • 0 (0 voturi)    
  sri (Luni, 12 august 2019, 10:04)

  elicopterix [utilizator]

  Pai la 112 se suna fara cartela . Si daca fata suna de pe telefonul ei , pe abonament ? cu ce o ajuta ? ca tot trebuia localizata ?
  Oare treaba asta cu pre pay sa aiba legatura cu scaderea natalitatii , si aparitia bisericilor prin parcarea blocului ? (referendum ?? )sa faca prostii copii cu mamele si tatii lor in acelasi apartament de acum 100 de ani , ca nu au bani de chirie ? Tara condusa de securisti ca tiriac , isarescu , basescu , iliescu si alte otrepe ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by