Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu spune că reabilitarea parcului bucureştean trebuie să ţină cont de valoarea istorică şi culturală a acestuia și cere Primăriei Capitalei să facă publică documentația care stă la baza reamenajării. De asemenea, asociația solicită municipalității să clarifice dacă și câți arbori vor fi tăiați.

CismigiuFoto: USER UPLOADED

Într-o scrisoare deschisă transmisă marți Primăriei Capitalei, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu spune că sprijină inițiativa proiectului de reamenajare a parcului și ideea unei îmbunătățiri a stării, însă restaurarea și conservarea Cișmigiului trebuie să fie făcute prin păstrarea valorilor trecutului și prin protejarea florei și faunei.

Solicitările Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu către Primăria Capitalei:

  • Conform planului de reabilitare apărut în spațiul public și avizat de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, se observă că în anumite zone din parc, cum ar fi: Peluza Șerbănescu, zona Peluzei Mari, zona (actuală a) țarcului de câini etc., este prevăzută dispariția unei serii de arbori, fapt ce contravine declarației de presă emisă la 1 august 2019, de către PMB. De aceea, ne dorim ca PMB să ofere o clarificare în acest sens. Conform aceleiași declarații de presă, emisă de PMB, se menționează un plan de replantare. Solicităm publicarea acestuia, împreună cu avizele obținute, în special cele ale comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Fiind vorba de o intervenție majoră, solicităm o descriere detaliată privind realizarea arhitecturii peisagere a parcului și a modului în care se va efectua conservarea și protejarea speciilor și exemplarelor deosebite de vegetație din parc. Ele constituie elemente componente definitorii pentru o grădină – monument istoric – așa cum este Grădina Cișmigiu.
  • Primăria să facă public și un link la care poate fi consultată întreaga documentație care stă la baza proiectului de reabilitare a Cișmigiului, împreună cu avizele obținute (proiect cu avize, parte scrisă, parte desenată avizată).
  • Grădina Cișmigiu, un monument istoric de importanță națională beneficiază în acest moment de mai multe spații comerciale cu valoare istorică, cum ar fi: restaurantul Monte Carlo (spațiu comercial prezent, sub diferite forme arhitecturale, în Grădina Cișmigiu încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea), „Buturuga” (spațiu comercial inaugurat în prima jumătate a sec. XX), „Biblioteca” (bistro emblematic pentru istoria contemporană), foișorul de lângă lacul mic. Considerăm că într-un București ce are nevoie de cât mai multe zone verzi și de un aer cât mai curat (obținut și cu ajutorul vegetației bogate), principalul obiectiv este păstrarea și extinderea spațiului verde, nu diminuarea acestuia.
  • De asemenea, este necesară păstrarea spațiilor comerciale cu caracter istoric, conservarea caracterului de grădină istorică pentru plimbare, odihnă și relaxare, cât și a unor perspective de adâncime către diferite puncte istorice de belvedere, neblocate vizual de noi construcții (indiferent de funcțiunea acestora). Introducerea de noi funcțiuni sau dezvoltarea zonei comerciale vor dăuna profund și iremediabil caracterului istoric al acestui spațiu unic al Bucureștiului.
  • Înțelegem motivația istorică a pavării axului principal, însă pietruirea acestuia și lărgirea oricărei alei contravine necesității actuale de creștere a spațiului verde – spațiu plantat, de care orașul nostru are atât de multă nevoie. Cu atât mai mult când vorbim de o grădină istorică, de relaxare și liniște și nu de o zonă de promenadă sau rezervată comerțului. Așadar, soluția propusă contravine argumentelor istorice care au stat la baza refacerii axului central în prima jumătate a secolului al XX-lea și este în dezacord cu principala imagine cu care Grădina Cișmigiu se identifică de aproape 100 de ani – axul monumental cu bulingrin floral.
  • În planșele expuse în mediul online sunt trecute ca uniformizate prin finisaje zone emblematice ale Cișmigiului. Grădina nu a fost niciodată uniformizată, ceea ce constituie una din particularitățile sale. Actuala zonă a șahiștilor, Rotonda Scriitorilor, aleile perimetrale din jurul lacului mic sunt fiecare tratate istoric diferit din punct de vedere al pavării. Îmbogățită uneori prin elemente reciclate (cum este cazul Rotondei Scriitorilor), alteori cu materiale aflate la modă la acea vreme, grădina a suferit mai multe etape de transformare care îi conferă azi caracterul său unic, aflat în concordanță cu statutul de monument istoric și actualele criterii de clasare ale acestora.
  • Dorim lămuriri privind nevoia de a reface din nou sistemul de iluminat, care tocmai a fost schimbat anul trecut. Orice noi șanțuri pentru cabluri și gropi de ancorare pentru stâlpi vor afecta sau reteza din nou rădăcinile plantelor și vor favoriza tăierea arborilor aflați în vecinătatea acestora.
  • În documentele apărute în spațiul public, în cartuș, sunt menționate lucrări prevăzute și în parcurile Carol și Herăstrău, lucru menționat de jurnaliști în timpul conferinței de presă. Asteptăm punctul de vedere PMB și detaliile referitoare la aceste viitoare proiecte de restaurare ale parcurilor capitalei din perioada imediat următoare.

HotNews.ro a obținut proiectul de reamenajare a Parcului Cișmigiu, în cadrul căruia se vor face lucrări de circa 10 milioane de euro. Acesta prevede în linii mari păstrarea caracterului original al parcului și restaurarea elementelor definitorii - zona La cetate, la buturugă, terasa de trandafiri, grota, izvoarele, lacul și debarcaderul, însă propune creșterea numărului de terase și chioșcuri de la 11 la 17, tăierea mai multor arbori, în principal bolnavi, uscați, nevaloroși, desființarea celor 3 locuri de joacă și amenajarea unuia mare în zona Pieței Walter Mărăcineanu, desființarea spațiului pentru câini, dar și creșterea suprafeței aleilor. O altă propunere controversată este pavarea peluzei de pe axul parcului.

Proiectul a fost obținut pe surse. Primăria Capitalei nu l-a pus în dezbatere publică așa cum ar fi fost firesc, fiind vorba de unul dintre cele mai importante parcuri din București. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că numărul de spații comerciale nu crește, deși planșele îi contrazic, și confirmă că vor tăia circa 60 de arbori, despre care spun că sunt bolnavi.