


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri că nu se vor face defrișări.
"Dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă. Oricum nu se va face aşa ceva cu acordul meu. Sunt unul dintre oamenii care a militat şi în Parlamentul României, ca senator, să nu se taie niciun copac de niciunde. Cu atât mai puţin aş fi de acord să facă ceea ce spuneţi dumneavoastră: defrişări masive, să intrăm cu buldozere, să nu mai intre nimeni în zonă. Creaţi o atmosferă de apocalipsă pentru un proiect atât de necesar, în legătură cu care noi avem discuţii destul de avansate să putem să intrăm pe fonduri europene. Este vorba de 10 milioane de euro şi avem şanse şi ne vom înscrie imediat la primul anunţ de fond şi nu vom sta degeaba", a declarat Firea.

Care sunt principalele intervenții propuse în proiectul obținut de HotNews.ro
La alei pietonale și rutiere
”Traseul aleilor nu se va modifică major. Prin proiect se dorește stabilirea unei ierarhii a aleilor și a secțiunii acestora, precum și o corecție a racordurilor, astfel că percepția spațiului să capete imaginea unui tot coerent compozițional din orice colț al grădinii. Pentru mărirea accesibilității, scara de piatră istorică care asigura accesul din bulevardul Știrbei Vodă se propune să fie dublată de o rampă, care va traversa panta, integrându-se că imagine în rocăria care coboară către Izvorul Eminescu. Rampă va avea o lățime 2m cu podeste de odihnă și parapeți către vale și o pantă maximă de 12%. Pavimentul rampei și a podestelor va fi din piatră”, se arată în proiect.
Refacerea izvoarelor din zona lacului Kretzulescu
”Prin propunerile de intervenție se desființează din zona amenajărilor istorice locurile de joacă și sport care au în acest moment o imagine eterogenă și dezolantă, parazitând practic spațiul pe care îl ocupă și i se alocă o pastilă generoasă în acest sens, pe latura de est, în apropierea accesului din rondul Valter Mărăcineanu. Se consideră pe de o parte că accesibilitatea din zona de locuințe va fi facilitată și de asemenea se va separa o zona cu activități gălăgioase de zona de promenadă și contemplare”, se arată în proiect.
Chioșcuri comerciale
”În aceeași situație de negare a statutului de monument istoric este introducerea unor activități noi precum funcțiunea comercială de mică alimentație publică, a cărei prezența în momentul actual este deranjantă prin extinderile haotice, amplasamentele bizare și utilizarea unui număr prea mare de materiale, culori, mobilier etc. de calitate slabă. S-a propus prin proiect amplasamente determinate ale chioșcurilor, care vor fi racordate la utilități de apă-canal și electrice îngropate, cu realizarea unor trasee și puncte de interes definite de compoziția istorica. Astfel se propune un traseu alimentat de aceste chioșcuri pe latura de est, zona mai săracă în dotări față de aripa de vest a parcului. Se mai propun amplasamente în zona centrală a aliniamentelor de platani, această fiind zona istorică de servire a unei „gustări la Buturugă” în grădina Cișmigiu. Un punct de servire în spatele Liceului și în apropierea accesului din bulevardul Schitu Măgureanu. Un punct de informare și vânzare obiecte promoționale cu specific în apropierea accesului din bulevardul Elisabeta. Toate punctele de vânzare vor avea o imagine unică și coerentă cu mobilier urban similar de bună calitate, stabilită printr-un regulament local impus și verificat de administratorul parcului, fără posibilitatea extinderilor parazitare”, se arată în proiect.
Recomandări
Împrejmuiri
”S-a prevăzut menținerea, consolidarea și refacerea tuturor acestor împrejmuiri cu porți, fiind un element definitoriu de structurare a Grădinii Cișmigiu. Toate panourile de metal de valoare sunt propuse pentru a fi reparate, restaurate și refăcute după caz. S-a prevăzut menținerea, consolidarea și refacerea tuturor împrejmuirilor interioare cu valoare estetică incluzând rețeaua de lanțuri care bordează aleile. S-a propus desființarea tuturor împrejmuirilor parazitare care la rândul lor definesc zone cu activități nocive parcului”, se arată în proiect.
Iluminat parc
”Rețeaua de iluminat actuală este reabilitată în 2018, însă are anumite deficiențe de amplasament și iluminare neținându-se cont la momentul montajului, spre exemplu, de tipologia specifică a amenajărilor peisagere istorice, de profilul și compoziția acestora. Odată cu corectarea profilului, racordurilor și traseelor aleilor și platformelor s-a prevăzut prin proiect reamplasarea acestor stâlpi de iluminat pe noile aliniamente și corectarea tipului de lumina a lămpilor montate. De asemenea în cadrul amenajărilor peisagere definitorii ale parcului s-a prevăzut un iluminat arhitectural în acord cu specificul fiecărui obiect în parte pentru: Ansamblul Cetății, zona lacului Kretzulescu și acces dinspre bulevardul Știrbei Vodă, ansamblul Terasei de trandafiri, ansamblul Movilei și a grădinii japoneze, terasele de meditație”, se arată în proiect.
Podul de Nuc
Podul va fi consolidat, iar ”ca măsură generală toate intervențiile vor fi de restaurare și aducere la formă inițială cu respectarea măsurilor actuale de siguranță în exploatare”, se arată în proiect.
Ansamblul Cetății
”Prin proiect s-a prevăzut menținerea, consolidarea după caz a anumitor elemente și restaurarea întregii zone a cetății care aparține parcului. S-a prevăzut prin proiect consolidarea arcadei și mini-grotelor, refacerea aleilor interioare din paviment de piatră, refacerea paramentului și a parapeților cu placări de piatră. S-a prevăzut prin proiect restaurarea pergolei de metal cu coloane și refacerea banchetelor de lemn încastrate în parapeți la toate cotele cetății. (...) Se vor face plantări în jardinierele adiacente în conformitate cu formă arhitecturală, cu plante a căror rădăcini nu disloca structuri”, se arată în proiect.
Clădiri administrative ALPAB
”Clădirile adminstrative ale grădinii sunt cabane tip container și magazii de scule, echipamente și material horticol a căror incinta se află în prezent pe latura estică a promenadei principale într-o zona incertă a limitei de proprietate cu liceul. Se propune prin proiect mutarea acestei incinte, absolut necesare pentru bună funcționare și întreținere a parcului, pe limita de proprietate sudică, la nord de liceu, într-o zonă mai discretă și cu o mai bună accesibilitate față de intrarea auto din bulevardul Schitul Măgureanu. În această incintă se vor amplasa trei din cele cinci cabane de lemn, care au un aspect plăcut și sunt construcții de o bună calitate: birourile, vestiarele și cabina poartă. Se vor face modificări minore ale acestora prin schimbarea învelitori, reparații generale și realizarea unor pergole de-a lungul fațadelor acestora pentru o și mai buna integrare în cadrul parcului. Se prevăd la amplasarea lor, așezarea în așa fel că eventuale exemplare deosebite de arbori să fie protejați. În general în zona propus amplasamentului vegetația este crescută spontan și haotic printre arborii și arbuștii de valoare și nu este pusă în valoare de toaletări corespunzătoare. Magaziile sunt propuse prin proiect să fie refăcute în totalitate pe același sistem de containere și în aceeași manieră a finisajelor, în prezent fiind niște construcții metalice total improprii că aspect și calitate a materialelor. În cadrul incintei administrative se va prevedea și platforma de gunoi a parcului, în prezent amplasarea acesteia fiind total improprie aspectului și traseelor generale ale parcului. O altă mică incinta de clădiri administrative, respectiv un vestiar cu depozit de echipamente de întreținere a grădinii se află la limita nordică a parcului. Toate suprafețele construite se vor menține în aceiași parametrii existenți”, se arată în proiect.
Foișor
”Prin propunerea de intervenție se dorește restaurarea foișorului în același amplasament cu recuperarea și reintegrarea structurii metalice istorice a acestuia. Șarpantă se va reface în aceeași formă și manieră, cu porumbar, și învelitoare de tablă plană de titan zinc sau cupru montată în falt. Se va înlesni un acces de mentenanță și îngrijire a porumbarului prin interiorul foișorului. Se vor demonta toate elementele de lemn parazitare și se va reface parapetul foișorului din fier forjat. Se va reface soclul și pavimentul foișorului cu placări de piatră. Se impune că porumbarul să fie populat de exemplare de porumbei de rasă și aceștia să fie îngrijiți specializat și monitorizați că număr”, se arată în proiect.
Buturugă
”Prin propunerea de intervenție este recomandată restaurarea acestui obiect definitoriu al grădinii în formă existența. Se recomandă reinițierea activității comerciale de „lăptarie”, lacto-bar, printr-un regulament de amenajare, aplicat și urmărit de administratorul parcului”, se arată în proiect.
Terasa trandafirilor
”Prin proiect s-a prevăzut menținerea, consolidarea după caz a anumitor elemente și restaurarea întregii zone a Terasei Trandafirilor. S-a prevăzut prin proiect consolidarea iîmprejmuirii de tip zid și anumitor coloane care prezintă fisuri, refacerea aleilor interioare din paviment mixt de piatră și klinker, refacerea paramentului și a parapeților cu placări de piatră. S-a prevăzut prin proiect refacerea pergolelor de lemn, restaurarea pergolelor din lanțuri și restaurarea cu recuperare și înlocuirea mobilierului de piatră masivă, mese și banchete, precum și jardiniere. S-a propus refacerea banchetelor de lemn încastrate în parapeți”, se arată în proiect.
Ansamblul Movilei
”Prin proiect s-a prevăzut menținerea, consolidarea după caz a anumitor elemente și restaurarea întregii zone a ansamblului Movilei cuprinzâd cele două mini-cascade și zona de grădina japoneză. S-a prevăzut prin proiect consolidarea mini-grotei, refacerea aleilor din paviment de piatră, refacerea paramentului cu placări de piatră și rocării. Se va reface secțiunea aleilor pe zonele de traversare peste bazinele de apă pentru a crea imaginea unor podețe. Cele două mini-cascade vor fi alimentate și dotate că să poată funcționa trei sezoane pe an în permanentă”, se arată în proiect.
Terase meditație
”Ansamblul teraselor de meditație relaționate compozițional cu Rondul Roman sunt amenajări peisagere complexe și de mare calitate. Prin proiect s-a prevăzut menținerea, consolidarea după caz a anumitor elemente și restaurarea tuturor celor trei terase. S-a prevăzut prin proiect restaurarea împrejmurii de tip parapet-zid și a panourilor de fier forjat, refacerea aleilor interioare din paviment de piatră, refacerea paramentului și a parapeților cu placări de piatră. S-a prevăzut prin proiect restaurarea cu recuperare și înlocuiri a mobilierului de piatră masivă, mese și banchete, precum și jardiniere. Se vor face plantări în jardiniere în conformitate cu formă arhitecturală și cu relaționarea cu Rondul Roman care va suferi la rândul sau restaurări peisagere specifice. Prin lucrările de intervenție propuse mesele de șah de beton turnat actuale care au fost plasate aleatoriu în cadrul acestor terase cu o arhitectură deosebită să fie desființate din aceste spații și reamplasate. Pentru terasa de șah s-a prevazut un spațiu dedicat acestei activități, între ansamblul Cetății și Rondul Roman pe o alee bretea care face legătură între aleea cu pergole și axul central”, se arată în proiect.
Izvorul Eminescu și lacul Kretzulescu
”Acesta zona a fost adugată ulterior grădinii inițiale. Prin acestă zonă se face accesul din bulevardul Știrbei Vodă pe o scară de piatră cu trepte destul de înalte, creând probleme de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, în vârstă sau cărucioare. În jurul lacului Kretzulescu s-a făcut o împrejmuire de foarte proastă calitate și s-a improvizat un țarc pentru păsări și o volieră. De asemenea în zona s-au amplasat monumente memoriale de calitate estetică îndoielnică. Cele două izvoare, din care cel al lui Eminescu este de mare vizibilitate, care alimentau în mod tradițional lacul Kretzulescu au secat și sunt într-o stare foarte proastă. Prin proiect s-au prevăzut menținerea, consolidarea după caz a anumitor elemente și restaurarea întregii zone a scării, eliberarea de împrejmuiri și activități parazitare a malurilor de lac, alimentarea su apă potabilă acelor două izvoare. S-a prevăzut prin proiect refacerea aleilor din paviment de piatră și refacerea parapeților cu placări de piatră, restaurarea celor două izvoare cu placări de piatră și rocării și refacerea banchetelor de lemn încastrate în parapeți. Se propune prin proiect o rampă cu pantă de maxim 12% cu podeste de odihnă pentru o mai ușoară accesibilitate din bulevardul Știrbei Vodă. Rampă va avea parapeți montați pe latura dinspre vale și va fi placată cu piatră”, se arată în proiect.
Locuri de joacă și sport
”La momentul actual sunt trei locuri de joacă în parc. Două din ele sunt poziționate în zona aliniamentelor de platani central și a Fântânii Sissi, considerându-se acest amplasament total neadecvat în cadrul compoziției grădinii. Cel de-al treilea este improvizat într-o pastilă verde. Prin propunerile de intervenție se desființează din zona amenajărilor istorice locurile de joacă și sport care au în acest moment o imagine eterogenă și dezolantă și i se alocă o pastilă generoasă în acest sens, cu o suprafață de joc de cca 900mp, pe latura de est, în apropierea accesului din rondul Valter Mărăcineanu. Locul de joacă și sport va avea un paviment de tartan turnat și va fi integrat și în vegetația arbustivă existentă. Va fi delimitat în cadrul pastilei de zone verzi și plantate. Dotările de mobilier vor fi de calitate, unitare că aspect și se recomandă că în imaginea lor să predomine elementele de lemn. De asemenea nu se recomandă dotări în culori țipătoare sau figurine și mulaje de mari dimensiuni”, se arată în proiect.
Mobilier urban
”În cadrul proiectului sunt inventariate toate obiectele de mobilier urban existente în momentul proiectului, ajungându-se la 1686 de obiecte reprezantând bănci și coșuri de gunoi diverse și cișmele. Că urmare a catalogării acestora s-a identificat patru tipuri de bănci a căror calitate, urmată de vechime se va păstra în cadrul amenajării grădinii:
- Bănci de fier și lemn tip fotoliu (perioada Redbun) –790 bucăți
- Bănci de fier și lemn (perioada Redbun) –500 bucăți
- Bănci duble de fontă și lemn (dintr-o perioada anterioară) –6 bucăți
- Bănci de fier și lemn actuale –120 bucăți
Lac mare albie, maluri, debarcader
”Prin lucrările de intervenție se propune reabilitarea malurilor de lac și a debarcaderului existent. Acestea nu vor suferi modificări de formă și de amplasament. Se prevede amenajarea debarcaderului cu un paviment nou de tip deck de densitate mare, recomandat acestor tipuri de suprafețe”, se arată în proiect.
Peisagistică
Potrivit expertizei care face parte din proiect, majoritatea arborilor din parc în zonele relevate au o stare generală bună sau excelentă (peste 86%), în timp ce arborii în stare generală rea, foarte rea sau deja distruși reprezintă sub 3% din totalul efectivului de arbori. La fel, valoarea estetică foarte mare, mare sau semnificativă au 89% din efectivul total de arbori, în timp ce cu valoarea estetică mică sau fără valoare estetică sunt doar 3%, se arată în expertiză.
Numele de Cișmigiu - purtat inițial de lacul din parc pe la sfârșitul secolului al XVII8-lea, preluat mai târziu și de grădină - vine de la titlul directorului serviciului apelor (directorul cișmelelor) din București, căruia pe scurt i se spunea "cișmegiul" și care avea casă în mahalaua Sărindar, aproape de malul lacului.
Înfățișarea de grădina publică i-a fost dată în timpul și din ordinul Domnitorului Barbu Știrbei (1849 - 1856) de peisagistul vienez Karl Friedrich Wilhelm Meyer. Inaugurarea oficială a parcului a avut loc în 1854.
Aaa si muzica data tare si variata de la terasa la terasa sa vada lumea ca e deschis.
Oare ce urmează ? Un interviu incendiar cu Elena Udrea ?
In afara de catva site-uri de stiri nu a discutat nimeni de aceste magarii.
Stie acest lucru de la TV: e mai bine sa fii cu un lucru rau pe sticla decat sa nu fii deloc.
Asta e toata filosofia in cazul ei: totul pentru imagine!
Presiunea insa e foarte mare si sanatatea ei e deja subrezita. Cel mai probabil are serioase probleme in familie, inclusiv de natura intima. La randul lor, aceste probleme ii cresc agresivitatea iar lipsa de odihna o fac sa nu mai perceapa realitatea.
Prin urmare, cea mai buna strategie este de a creste presiunea asupra sa. In caz contrar, Bucurestiul va fi facut praf si pulbere, in 2 ani nu vor mai fi nici 5% din arborii de acum iar suprafata verde va scaea la sfert.
++++
Stie cineva care es surpafata spatiilor verzi din Bucuresti? Avem o harta sa sa, in foramt GIS sa putem sa si masuram si sa comparam cu datele satelitare?
... si probabil ca marmota invelea ciocolata.
Sunt pline de copii, de dimineata pana seara.
A...nu, stai ca astea nu aduc profit, bodegile si carciumile aduc profit.
Unde se vor mai duce copiii dupa aceea?
Care este s7prafata acoperita cu asfalt, piatra pavaj, dale sau similar in planul de amenajare? In m2, cu semnatura!
2) Inventarul GPS al arborilor "uscati" . Numele semnatura si pregatirea profesionala a celui care a decis ca sunt "uscati"!
3) Devizul detaliat al proiectului din Detaliile de executie, nu din "estimare pe m2"!!!
Cu semnatura si indicarea profesiei celui care a facut calculale respective.
In nici un caz planul de amnajare nu trebuie acceptat ca sursa a acestei informatii, pentru ca estimarea "la m2" este inselatorie curata.
Se numeste Hålogaland Bridge.
Pe site gaseai proiectul tehnic, pretul lucrarii, surse de finantare, tot, tot, tot...
Podurile sunt aproape la fel ca dimensiuni. Deschiderea maxima este fix la fel.
Pret in Norvegia: 2,2 miliarde koroane = 1,1 miliarde lei
Pret pod Braila: 1,99 miliarde Lei
Comentariile sunt de prisos.
Podul a inceput la norvegieni in 2013 si a fost dat in folosinta pe bune, nu cum fac politicienii romani, in decembrie 2018.
Si sa nu comparam conditiile de lucru din Norvegia cu cele din RO unde avem vara, cald, soare
Acesta este podul:
https://www.lifeinnorway.net/halogaland-bridge-opens/
In multe situatii suprafata din jurul tulpinii a fost acoperita cu ciment peste care s-a turnat de forma pamant. Cu acelasi scop de a usca pomiii.
In alte cazuri suprafata dfe iarba din jurul copacilor a fost acoperita cu surpafete impermeabile (pietre prinse cu prenadez sau membrane). Si acest lucru va duce la uscarea arborilor.
+++
Ce inseamna un "arbore parazitat"?
Vreau sa stiu in ce consta parazitarea, cat anume a afectat arborele respectiv, cine a constatat, care e procedura prin care a facut-o si ce pregatire profesionala are acea persoana (numaru diplomei, felul calificarii si emitentul doplomei). Apoi as dori sa vad orignalul sau o copie legalizata la notar. Cu ochii mei.
Mare? Cat e? Vreau numere!
Fiecarea afirmatie trebuie sa detina un subiect. Adica nu "s-a prevazut, s-a ,,,, etc", Cine "s-a"? Nume, calificare, numar de autorizatie! Cine a verificat diploma respectiva?
+++
Adica dupa ce Politia s-a dovdit total iresponsabila la Caracal, mi se cere mie, cetatean roman, sa cred Primaria Bucurestiului pe cuvant!?
Doar nu am innebunit!
Vreau date, numere, nume! Nu exprimari impersonale si bazaconii de tip "mare" sau "initia;"!
+++
Spatiul verde al Bucurestiului, si asa redus, a fost facut praf si pulbere de primarii de sector si de cel general. Asta numai si numai pentru imagine, pentru voturi.
Inventarul arborilor trebuie sa contina, cel putin:
- coordonate GPS, in Stereo 70, cu indicarea operatorului care a facut determinarea si a dispozitivului cu care s-a realizat
- fotografia arborelui respectiv, cu detalii privind coronamentul si suprafata din jurul trunchiului, numele celui care a facut fotografia , data si ora
- in cazul expertizei: numele persoanei care a realizat erxpertiza, numarul si emitentul diplomei si autorizatiei de efectuare a aunor asemenea evaluari, data si ora evaluarii, conditiile climatice
- informatii cantitative privind datele expertizei: suprafata si volumul scorburii (daca exista), diamterul trunchiului la 1,5 m de sol, date privind parazitara: specia, numarul de exemplare, fotografii ale parazitarii, inforamtii despre natura parazitarii cu indicarea sursei bibiografice, fotografii concludente, datate, semnate si cu indicarea coordonatelor GPS ai al numarului de inventar al arborelui
Evaluatorul declara sub raspunderea proprie ca evaluarea sa este corecta si facuta de buna credinta si indica bibliografia folosita in cazul propunerii de masuri de igienizare.
In cazul in care se propune eliminarea (taierea) sau taierei de coronament, evalyuatorul justifica de ce nu se pot aplica alte masuri care sa conduca la remediere si indica procedeul prin care se realizeaza igienizarea, cu detalii cantitative: ce ramuri, cate.
Expertiza trebuie semnata in original cu data langa semnatura si nume in clar. Ea trebuie sa contina numele si datele de indeitificare ale verificatorului (alta persoana in afara celei care a realizat expertiza).
Toate fisele trebuie sa fie insotite de un proces verbal de predare/primire din partea primariei, semnat datat si stampilat.
Consiliul General poate dispune remedierea studiului daca nu prezinta astfel de date.
Acele "parcari" se fac prin ingustarea aleilor din fata blocurilor (si implicit si a spatiilor verzi) sub pretextul de a pune masinile sa se alineze oblic in loc de sir, cum e acum.
Este o mare minciuna, nu se castiga niciun loc de parcare asa pentru ca trebuie pastrat accesul la casa scarilor pentru autogunoiere si totusi mai trebuie pastrati si copaci (macar de ochii lumii).
Scopul real al acelor parcari este sa dea de lucru firmelor primariei. Ocazie cu care, evident, se inlocuiesc si bordurile si chiar suprafata aleilor, de abia asfaltata!
Niste hoti! Astia nu sunt primari, sunt niste hoti si incompetenti pe deasupra.
Tot ce a facut firea pana acum a fost sa taie si sa ciunteasca copaci. Nici un singur puiet nu a fost plantat in parc de ani de zile.
Cei 10 milioane de euro reprezinta ultimul tun pe care spera aceasta ciuma rosie sa il dea realizand deja ca va [pierde alegerile (fie in fata lui Vlad Voiculescu fie in fata lui Nicusor Dan) si ca va ajunge alaturi de Dragnea pentru tunul cu Companiile Municipale.
Daca s-ar investi 100mii de euro in parc prin plantari noi si refaceri de cateva alei si parcul ar arata infinit mai bine.
Dar vin alegerile, vine puscaria si de la voluntari nu mai ies asa multi bani.
Nu uitati proteste (10 august vine acum) si vot!
As vrea sa stiu cati arbori a plantat Primaria Capitalei, cand si din ce specii. Si ce persoana decide ca ar trebui toaletati. As vrea sa vad si eu copia proceselor verbale de constatare,
+++
Nu cred absolut nimic din palavrele celor de la Primarie. Se exrima ambiguu, impersonal, adica vor sa prosteasca lumea.
Aceeasi situatie si la primariile de sector: niste papagali vin si repeta la nesafarsit aceleasi aberatii unor grupari de mosi si babe inspaimante ca primaria le-ar putea taia bancile.
400 milioane euro nu sunt firfirici !
Numele si calificarea sa!
Numele arhitectului! I-a verificat cineva autorizatia? Daca da - cine?
Am vazut cum un"medic" italian fara nicio calificarea a consultat ani de zile fara sa il intrebe nimeni de nimic,.. asa ca suspiciunile sunt justificate.
Consiliul General ar trebui sa interzica scaderea proportiei spatiului verde.
Garda de mediu ar trebui sesizata in cazurile de cimentare sau pietruire a benzilor de vegetatie dintre blocuri si carosabil ca si in cazurile criminale de-a dreptul in care suprafetele de langa arbori au fost betonate sau acoperite in aa el incat apa nu poate patrunde.
Este necesara o expertiza international independenta pentru a evalua aceasta presiune asupra spatiului verde iar cei ce sunt clar incompetenti ar trebui demisi sau concediati.
Nu vad de ce niste tampiti incompetenti sunt lasati sa creasca poluarea cu pulberi a orasului si poluara a in general cu efecte iun primul rand asupra copiiilor.
Sindrom Stockholm. Hai sa distrugem complet bucurestiul, sa facem o imensa favela controlata de interlopii din voluntari!
asta e pohta ce-au poftit bucurestenii.
In plus, pavajele constau in placi prinse pe nisip, a caror tendinta naturala este de a se inclina in timp, ezultand muchii ridicate de care te impiedici, placi desprinse cu totul cu eidentierea stratului portant.
In alte cazuri s-au folosit placi pe care ciclul inghet dezghet le crapa sau le ciobeste. As vrea sa stiu care sunt specificatiile tehnice ale acestor pavaje din proiectul tehnic de executie si din procesele verbale de predare - primire?
Toate lucrarile trebuie supravegheate fe un inginer de santier. Cine este acesta? Are calificarea si autiorizarea respecitva?
Cine a verificat proiectele tehnice de executie ?
Fie acestea nu se repecta, fie contin caracteristici incomplete. Cine a verificat proiectul sau dirigintele de santier care a receptionat raspunde pentru aceste lucruri.