Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat sâmbătă seară la declarațiile premierului bulgar Boiko Borisov, potrivit căruia "turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane". MAE cataloghează afirmațiile drept "nefericite" și atrage atenția că turiștii români contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că „turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”, potrivit Info Sud-Est, care citează cotidianele „Sega” şi „Dnevnik”. Şeful guvernului de la Sofia a invocat lipsa educaţiei, în condiţiile în care „românii – susţine el – aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele de gunoi”. „Merg, mănâncă, aruncă” a spus Boiko Borisov.

Acesta a susținut că, zilnic, aproximativ 5.700 de autovehicule româneşti intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, şi că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine.

Afirmațiile au fost făcute pe 2 august, la o reuniune de urgenţă a factorilor responsabili din domeniul autorităţii sanitar veterinare cu crescătorii de porci din Nordul ţării. Întâlnirea a avut loc la Pazardjik.