"Demersul normativ în discuție are la bază necesitatea emiterii unei noi reglementări subsecvente la nivelul MAI în raport cu noile dispoziții primare în materia disciplinei militare, conținute de Secțiunea a 4-a a Capitolului 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, astfel cum au fost modificată și completată de Legea nr. 101/2019.
În acest context, potrivit temeiurilor primare reprezentate de art. 33 lit. e)1 și alin. (4) al art. 358 2 din Legea nr. 80/1995 prin proiect urmează să reglementeze următoarele aspecte:
- instituirea recompenselor morale, financiare și materiale care pot fi acordate cadrelor militare;
- stabilirea nivelului la care urmează să fie constituite consiliile de onoare, respectiv la nivelul unităților militare ale MAI, precum și al aparatului central al MAI;
- stabilirea unei proceduri prin care urmează să fie aleși membrii consiliilor de onoare atât de la nivelul unităților militare cât și de la nivelul aparatului central al MAI;
- stabilirea unei proceduri de lucru pentru activitatea consiliilor de onoare.", se arată în referatul de aprobare a acestui ordin.
Ce recompense sunt prevăzute în acest proiect de ordin MAI:
Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, cadrelor militare în activitate li se pot acorda următoarele recompense morale și materiale:
a) mulțumiri;
b) felicitări;
c) diplome de merit;
d) citarea prin ordin de zi pe unitate;
e) distincții onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul naţional de decoraţii al României;
f) arme de apărare și pază;
g) ridicarea unei sancțiuni disciplinare.
Recompensele financiare se acordă în condițiile prevăzute de lege pentru premierea personalului plătit din fonduri publice.
Recompensele morale care se pot acorda cadrelor militare în rezervă, pe timpul cât sunt concentrate sau mobilizate, ori în retragere, sunt:
a) mulțumiri;
b) felicitări;
c) distincții onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul naţional de decoraţii al României.
Pe ultima pagină a proiectului este lăsat spațiu de semnătură pentru Ministrul Afacerilor Interne Nicolae Moga, cel care și-a dat demisia chiar marți, 30 iulie.
- Senatorul PNL, Florin Cîțu, despre acest proiect de ordin: MAI- tupeu de borfaș!
"Țara arde din cauza incompetenței lor și ei vor recompense și morale, financiare și materiale. Reforma din TEMELII a statului. URGENT!", scrie Cîțu.
Nicolae Moga și-a anunțat demisia, marți, la șase zile de la numirea în funcția de ministru al Administrației și Internelor, în urma uciderii celor două adolescente din Olt, caz care a scos la iveală ineficiența autorităților. El a spus că a luat această decizie "pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei institutii".
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat de asemenea marți, 30 iulie, că a trimis corpul de control la Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a modului în care a fost gestionat cazul crimelor de la Caracal.
Ea a mai spus că, analizând raportul MAI, a constatat lipsa de profesionalism, dar și de responsabilitate a celor care au gestionat cazul. Anunțul vine la scurt timp după ce ministrul Nicolae Moga și-a anunțat demisia, la doar șase zile de la preluarea mandatului.
ce bine dorm unii pe bani foarte multi......
cam asta e deviza m.a.i. ... nesimtire si tupeu ...
De ce credeti ca pluteau drogurile in Mamaia, de ce unii vand tigari langa Obor ? Credeti ca Politia nu stie ? Deschid ochii doar cand vor mai multi bani sau apare concurenta.
Delir, dezgust și o puternică dovadă că urinează pe noi toți, oameni buni!
Daca un politist fura sau omoara, e cu MULT mai grav decat daca un civil face asta!
Asadar, pedepsele ar trebui sa fie cu minim 50% mai aspre!
Isi pierde toata populatia increderea in politie si se multiplica infractionalitatea daca apar stiri ca politistii sau jandarmii sunt si ei infractori! Prind mult mai mult curaj infractorii si incurajeaza civilii sa devina infractori daca pana si cine trebuie sa pazeasca de infractori si sa-i prinda, este unul!
3) Demilitarizarea serviciilor
4) Desființarea normei de hrană
5) Interzicerea achitării chiriei asistaților
În ordinea asta. După care încep analiza asistaților în uniforme