Corpul de control al ministrului de Interne a propus cercetarea prealabilă în cazul a 5 ofițeri și 3 agenți care au intervenit în cazul fetei de 15 ani ucise la Caracal. De asemenea, a fost informat Parchetul Judecătoriei Caracal pentru verificări în cazul agentului de la Poliția Olt care a preluat apelul de la 112, a anunțat luni Ministerul de Interne. Potrivit unor surse judiciare, raportul întocmit de Ministerul de Interne în acest caz arată că polițistul care a vorbit cu Alexandra atunci când fata a sunat la 112 pentru a cere ajutor a avut o atitudine refractară față de situația prezentată de tânără și nu s-a implicat pentru a obține mai multe date privind locul în care este sechestrată.

Protest in fata MAIFoto: Facebook/ Rezistenta

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță, printr-un comunicat de presă, că ministrul Nicolae Moga a transmis luni Guvernului și președintelui un raport referitor la acțiunile desfășurate în cazul Caracal, urmând ca acesta să fie făcut public după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Ședința CSAT este programată marți.

Potrivit MAI, Corpul de control al ministrului de Interne a propus cercetarea prealabilă a 8 polițiști care au intervenit în cazul fetei de 15 ani ucise la Caracal. De asemenea, a fost informat Parchetul Judecătoriei Caracal pentru verificări în cazul agentului de la Poliția Olt care a preluat apelul de la 112, a anunțat luni Ministerul de Interne.

Ministerul de Interne spune că verificările Corpului de control al ministrului au scos la iveală mai multe nereguli, "inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine".

Comunicatul MAI privind măsuri dispuse de ministrul de Interne în cazul de la Caracal:

 • În urma consultării cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a deplasat la Caracal încă de vineri 26 iulie a.c., dată la care a dispus și un control la Inspectoratul Județean de Poliție Olt.
 • De asemenea, ministrul afacerilor interne și premierul au decis eliberarea din funcție a inspectorului general al Poliției Române, chestor general de poliție Ioan Buda.
 • Totodată, ministrul afacerilor interne va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcții a prefectului și subprefectului județului Olt.
 • Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine.
 • Astfel, în urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, a dispus:
 • - Încetarea împuternicirii inspectorului şef al I.P.J. Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia.
 • - Schimbarea din funcție a şefului Poliției municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia. Ministrul afacerilor interne a aprobat propunerea conducerii Poliției Române de a împuternici în funcția de inspector şef al I.P.J. Olt pe comisar-şef de poliție Vasile ARMAŞU (director al Direcției de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.).
 • Totodată, ministrul Nicolae Moga a dispus noului inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienței actului managerial de la toate subunitățile de poliție din județul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate.
 • În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare.
 • În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112.
 • Ministrul afacerilor interne a înaintat, în cursul zilei de astăzi, Guvernului și Președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta să fie făcut public.
 • În ceea ce privește acțiunile desfășurate în cauză, ulterior datei de 26 iulie a.c., activitățile tuturor structurilor de poliție au fost coordonate, începând de vineri seara până duminică noaptea, de către adjunctul inspectorului general, domnul comisar-șef de poliție Dragnea Florian. Totodată, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanență la fața locului, asigurând o capacitate operațională (resurse) și un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului.

Surse apropiate anchetei în cazul crimelor din Caracal au precizat că în raportul Ministerului de Interne se arată că agentul de poliție cu care Alexandra a discutat atunci când a sunat la 112 ar fi dat dovadă de o „atitudine refractară” față de tânără, potrivit Mediafax. În același raport se mai arată că polițistul nu s-a implicat și nu i-a pus Alexandrei mai multe întrebări pentru a fi identificat mai ușor locul în care aceasta este sechestrată. Mai mult, agentul nu a consiliat tânăra și nici nu i-a oferit sfaturi privind comportamentul pe care trebuie să-l aibă în situația în care se află, până la sosirea echipajelor de poliție, arată aceleași surse.