Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader ține să intervină și el în cazul crimelor de la Caracal, afirmând, din nou, că modificările legilor justiției și codurilor penale au fost făcute de Parlament. De asemenea, el susține că între motivele înlăturării sale din funcție se numără refuzul de promovare a unor ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Tudorel Toader Foto: Facebook

La scurt timp de la intervenția președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat Guvernul că este autorul moral al tregediei de la Caracal, spunând că una dintre liniile directoare ale actualei puteri este călcarea în picioare a legilor justiției și a codurilor penale, Tudorel Toader a ținut să facă "simple precizări" pe Facebook despre contestatele modificări legislative:

  • "I - Proiectul de Lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției, împreună cu solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția, au fost preluate, de la MJ, de către Comisia specială din parlament, înainte ca acestea să ajungă la Guvern. Peste o săptămână, dintr-un proiect de lege au apărut trei proiecte, la inițiativa unui număr de 11 parlamentari, cu multe, foarte multe modificări, printre care și apariția Secției speciale, s-a renunțat la solicitarea avizului Comisiei, urmând apoi întreaga odisee parlamentară.
  • II - Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată în 2016, în procedura parlamentară MJ a emis aviz negativ, iar în controlul de constituționalitate a susținut neconstituționalitatea acesteia.
  • III - În iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost transmis la Parlament, a fost preluat de către Comisia specială, pe care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale. Pe cale de consecință, după doi ani, Codul penal nu a fost modificat în acord cu deciziile CCR, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu a fost încă transpusă în legislația națională. În prezent, proiectul de lege se află în controlul de constituționalitate. În situația admiterii unora dintre obiecțiile de neconstituționalitate, proiectele de lege se vor întoarce în parlament. În situația respingerii obiecțiilor de neconstituționalitate, proiectele de lege vor fi transmise pentru promulgare!".

El susține, de asemenea, că printre motivele înlăturării sale din funcția de ministru al Justiției au fost:

  • refuzul de promovare a OUG privind amnistia și grațierea;
  • refuzul de promovare a OUG pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, prin preluarea unora dintre soluțiile din proiectele de lege;
  • refuzul de avizare favorabilă a proiectului de act normativ privind înființarea Fondului Suveran;
  • „refuzul ” de avizare a unor proiecte de acte normative, mai înainte ca acestea să fi ajuns la MJ!

CITEȘTE ȘI: Tudorel Toader spune că nu are nicio legătură cu înființarea Secției speciale / Formal, are dreptate: El a propus înființarea unei „Direcții specializate” cu exact aceleași competențe