La nivel european, nu se doreşte punerea pe agendă a subiectului forţei de muncă, pentru că sunt interesele statelor care au încă nevoie de angajaţi din România, Croaţia sau Polonia, iar "marea familie europeană înseamnă de fapt că fiecare este pentru el", a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Cât despre numărul românilor plecați în străinătate, Teodorovici spune că sunt 4,5-5 milioane, dar "colega de la Ministerul românilor de pretutindeni ştie cifra exactă", și susține că "această cifră a fost speculată jalnic de către unele persoane". Miercuri, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, spunea că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați în afara granițelor.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

Eugen Teodorovici a susținut că subiectul forţei de muncă a fost pe agenda Preşedinţiei României la Consiliul Uniuni Europene și a fost acceptat cu greu de către "cei de la nivel european", el plângându-se că a vrut să organizeze o întâlnire a miniştrilor Muncii din cele 28 de state membre, dar "nu s-a dorit un astfel de eveniment".

"La nivel european, nu se doreşte punerea pe agendă a subiectului forţei de muncă, pentru că sunt interesele statelor care au încă nevoie de angajaţi din România, Croaţia, Polonia, etc... Noi vom investi, vom pregăti forţă de muncă în România şi, uşor, uşor, celelalte state vor atrage neconcurenţial de pe piaţa unică forţă de muncă. Nu este în interesul nimănui din afara României sau din afara celor zece ţări care trimit forţă de muncă în Europa să pună un astfel de subiect pe masă. Nu se doreşte, pentru că fiecare se dezvoltă cu forţa de muncă pe care o ia din alte zone. Asta înseamnă familia mare europeană... E o mare familie frumoasă, iubită, dar când vine vorba despre fiecare stat în parte, fiecare este pentru el", a declarat ministrul Finanțelor, citat de Agerpres.

Cât despre numărul românilor plecați în străinătate, Teodorovici spune că sunt 4,5-5 milioane, în condițiile în care ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, spunea cu o zi în urmă că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați în afara granițelor.

"Avem 4,5-5 milioane de români plecaţi peste hotare. Colega mea de la Ministerul românilor de pretutindeni ştie cifra exactă. Această cifră a fost speculată jalnic de către unele persoane. Dar asta este, suntem în România... Din păcate, sunt foarte mulţi români care nu lucrează în mod oficial, înregistraţi. Acesta este un lucru care doare, pentru că sunt oameni care muncesc fără să aibă plătite asigurările medicale şi toate celelalte elemente care ar putea să asigure un anumit standard", a afirmat Teodorovici.

"Majoritatea măsurilor din OUG 114 sunt pro-business, cu excepţia unor prevederi pe care nu vreau să le discut acum"

El a mai spus că la ora actuală în România ar mai fi nevoie de un milion de lucrători, "ceea ce înseamnă foarte, foarte mult" și a susținut din nou că Guvernul a luat "anumite măsuri care au reuşit să readucă lucrători români în ţară". El a exemplificat cu controversata Ordonanță de Urgență 114, pe care mulți "au hulit-o, dar a creat şi efecte pozitive", în zona construcțiilor. "Majoritatea măsurilor din OUG 114 sunt pro-business, cu excepţia unor prevederi pe care nu vreau să le discut acum".

Declarațiile au fost făcute de Teodorovici la o conferință privind situaţia forţei de muncă.