Baconschi despre cazul prodecanului Facultății de Teologie din București: „Conceptul de viol plăcut este o prostie pe deplin scandaloasă, fără legătură cu învățătura Bisericii”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Miercuri, 24 iulie 2019, 16:26 Actualitate | Esenţial


Teodor Baconschi
Foto: Hotnews
Declarațiile preotului Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie​ București, care a spus la postul de radio Trinitas că violul unei femei poate fi și „plăcut”, au stârnit reacții dure din toată societatea. Ministrul Educației a spus că preotul nu mai are ce căuta în funcția universitară, iar rectorul Universității București a cerut demiterea acestuia. Cu toate acestea, Vasile Răducă se apără, într-un punct de vedere transmis Hotnews, și spune că declarațiile sale sunt „în perfect acord cu dogma creștină ortodoxă”. În acest context, l-am întrebat pe teologul Teodor Baconschi, una dintre vocile conservatoare din România și apărător al BOR, dacă declarațiile preotului au sau nu vreo legătură cu învățăturile bisericii. Teodor Baconschi este doctor în Antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea din Paris-Sorbonne.


Cum se împacă dogma creștină invocată de preotul Vasile Răducă cu afirmația: „este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete”? Se vorbește undeva în dogmă despre „viol plăcut”?

Dogmele codifică adevărul revelat cu privire la ființa și acțiunea divină în istorie, nu morala curentă. Biserica are însă morala care decurge din Decalog, nuanțată prin Fericirile anunțate de Iisus Hristos. Nu e legalistă, dar nici obligată să privească păcatul drept virtute, sau faptă indiferentă. Or violul este un păcat, pentru că trupul e „templu al Duhului Sfânt”.

Există în doctrina ortodoxă despre sexe și condiția feminină grația perenă din episodul BuneiVestiri. Nici măcar pentru a-și alege „vasul” matern al întrupării propriului său Fiu, Dumnezeu nu a contrariat libertatea constitutivă a omului.

În etica neo-testamentară, căsătoria e sanctificată prin iubirea reciprocă a soților, prin respectul mutual și prin întrajutorarea lor pe calea progresului spiritual, răsfrânt asupra copiilor. Prin urmare, conceptul de ”viol plăcut” e o prostie pe deplin scandaloasă, fără legătură cu tradiția creștină și învățătura Bisericii.

Subiecte precum violul, inclusiv cel conjugal, violența domestică, violența împotriva femeilor sunt subiecte delicate în societatea românească, având în vedere că foarte multe victime refuză să depună plângere deoarece se tem să nu fie marginalizate de societate, considerate „vinovate”. Ce rol ar trebui să aibă biserica, preoții în această problemă?

Am tot spus că evoluția culturală a societății – democrație, revoluție digitală, provocări bioetice, polarizare ideologică și altele – îi pretinde Bisericii Ortodoxe redactarea unui catehism actualizat, care să cuprindă sfaturi practice legate de situațiile psihologic și mental dificile cu care se confruntă creștinii veacului 21.

Catolicii au avut un aggiormamento încă din anii 1960, iar în anii 2000 au publicat în milioane de exemplare noul lor Catehism. Creștinii nu mai pot răspunde problemelor zilei de azi citând canoane din secolul IV sau VII. Evident, spiritul învățăturii rămâne cel biblico-patristic, însă avem o dramatică nevoie de o abordare pastorală care să includă toate aspectele delicate din societățile noastre complexe, emancipate, parțial secularizate și cam debusolate.

Realitățile la care vă referiți reflectă mai puțin substanța tradiției creștine cât inerția unor mentalități forjate în contextul rural, balcanic și post-feudal din care se hrănește, penibil, o anumită misoginie românească (de ea vorbim în cazul celor înclinați să acuze tot femeia, adică victima, de vina pe care o poartă de fapt agresorul ei sexual).

Biserica ar trebui să fie prima care apără demnitatea feminină și drepturile femeilor, chiar dacă are și dreptul de a sancționa derapajele feminismului radical, sau barocul taxonomic al „studiilor de gen”. Și chiar o face, căci deplinătatea umană implică egalitatea în vocație mărturisitoare a bărbaților și a femeilor.

Chiar dacă unele afirmații ale preotului, cum este cea referitoare la prezervativ, respectă dogma creștină, cum se împacă acest lucru cu responsabilitatea unui cadru didactiv universitar care pregătește tineri pentru viitor? Poți să-i spui unui tânăr să nu folosească metode contraceptive în 2019, când România este țara cu cele mai multe mame adolescente din Europa? În ce constă rolul de lider de opinie al unui preot în 2019?

Nimic mai normal decât faptul că Biserica apără viața, ca dar divin. E firesc pentru ea să condamne avortul – în care vede un pruncucid - chit că ar fi moral să facă o derogare în cazul sarcinilor apărute ca urmare a unui viol, adică a unei flagrante încălcări a libertății, demnității și integrității persoanei agresate.

Pe de altă parte, preotul Răducă predă la Teologie, nu la o facultate laică, deci se adresează îndeobște unor studenți care sunt acolo pentru că acceptă din convingere învățătura Bisericii.

Problema a apărut nu pentru că, în fundal, a fost amintită viziunea ortodoxă despre sexualitate ca premisă a maternității, ci pentru că s-a făcut asta printr-o serie de formulări nefericite. Dar și pentru că, prin natura cinică a misoginiei exprimate (sub o haină pretins științifică), s-a produs o distorsiune a duhului eclezial, care mizează pe iubire, iertare și comuniune, nu pe antagonizare, condamnare și exclusivism sectar.

Când ești și cadru universitar și preot care credeți că este calitatea cea mai importantă? Cea de profesor sau de preot?

După mine, preoția e suprema condiție a omului (de asta și vorbește Sf. Petru, într-una dintre Epistolele sale) despre „preoția universală”). Iar preoția sacramentală, de succesiune apostolică, e mai importantă și dăruită cu har decât orice altă ipostază: nu e o meserie, ci o vocație. Prin urmare, preotul trebuie să rămână mijlocitorul comunității în relația liturgică cu Dumnezeu și învățătorul părintesc al fiecărui mirean.

Calitatea didactică e secundară, ceea ce nu înseamnă că poate fi iresponsabilă, mai ales când vorbim despre predarea disciplinelor teologice.

Este în măsură un preot, fie și la un post de radio, să vorbească despre lucruri precum „caracterul cancerigen al estrogenilor feminini”?

În măsură este, după cum tocmai am auzit la radio! Doar că mi se pare straniu... E urgent și necesar dialogul Teologie-Științe, ca sursă de reciprocă îmbogățire cognitivă și mai bună deslușire a misterului vieții, însă nu ne dorim „modernizarea” preoției prin confuzia limbajelor: preotul are la îndemână elocința sacră, vastitatea simbolismului biblic, glasul rugăciunii, sfatul duhovnicesc, nu jargonul astrofizicii sau al biologiei.

E nevoie ca preoții să se alfabetizeze științific, pentru a putea dialoga cu creștinii care au o asemenea pregătire, sau o mentalitate critic-pozitivistă: cum să formulezi o apologetică post-modernă fără să asimilezi datele majore ale evoluțiilor din științele tari? Asta, repet, n-ar trebui să transforme slujitorii altarelor în savanți cu halat alb, care scriu ecuații pe tablă.

La fel de bună, ca oricând, e și smerenia în fața imensității celor necunoscute (personal sau la nivelul speciei). O spun, de pildă, fără să mă rușinez: habar n-am dacă există consens științific asupra ipotezei că estrogenii feminini ar fi cancerigeni. O să caut pe internet, după discuția noastră! Oricum ar fi, adevărul științific e mereu revizuit, contestat, completat, nuanțat...

Ce măsuri credeți că ar trebui să ia Biserica împotriva preotului Vasile Răducă?

Am notat că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dl Vasile Bănescu, s-a delimitat fără echivoc față de cele afirmate la radio de Pr. Răducă. La fel a procedat și profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universității București. Două reacții instituționale corecte și prompte, chit că – fiind vară, deci în lipsă de alte subiecte, chestiunea s-a viralizat pe social media, inspirând tot soiul de generalizări superficiale și nedrepte („iată cum sunt preoții!” etc). Se pare că temperaturile ridicate ridică și nivelul umorilor anti-clericale, bine dirijate printr-o parte a presei. Dacă ierarhia BOR va face mai mult de atât, nu știu și nici nu am căderea de a-i da, în acest sens, vreo sugestie. Poate doar aceea de a-și alege cu mai multă finețe membrii Comisiei de Bioetică...
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26447 vizualizari

 • +10 (36 voturi)    
  Ce sfaturi practice, Dle Baconschi? (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:44)

  Habermas [utilizator]

  De la Biserica?
  Pentru sfaturi practice exista:
  - Stiinta,
  - Medicina
  - Ingineria
  - Economia si Managementul
  - ETC

  Ce tot ne bateti mla cap cu "invataturi"?
  Suntem in secolul 21, nu in secolul 1 in care toata lumea era analfabeta si avea nevoie de "invataturi". In secolul 21, omul are nevoie de Spirit Critic, nu de prostioare pentru copii.

  In realitate chiar si ideea de nastere a lui Isus transmite in mod implicit ideea de viol. Adica o entitate mai puternica, i-a TRANSMIS unui femei ca a fost ALEASA sa fie "impregnata" cu el insusi (zis D-zeu) ca sa nasca pe altcineva "fiul lui Dumnezeu", conform unui plan al acestei entitati numite D-zeu. Vointa Mariei este NICAIERI.
  • +4 (10 voturi)    
   Un sfat practic (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:56)

   Silvius88 [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Hora Popilor.
  • -3 (5 voturi)    
   Cate..... (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:10)

   gigiN [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   ...degete am ridicat ????
  • -7 (19 voturi)    
   Ia convinge-ne tu de ceva... (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:13)

   Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Că cele 10 porunci nu se pot incadra la sfaturi practice si că in secolul 21 ele au devenit desuete fiindca toata lumea este alfabetizata. Si mai aminteste-ne si ce metode recomanda stiinta pentru invierea unui om, altele decit cele folosite de Hristos ca sa-l invie pe Lazar sau sa se invie pe sine.
  • -4 (22 voturi)    
   Greșești (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:27)

   c.radu [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Dacă pr. Răducă comite o impietate misogină vorbind despre viol, tu, în aceeași manieră de gândire, comiți o blasfemie dintr-un soi de „mis-deism”, pentru că este clar că ideea de dumnezeire îți este antipatică.
   Dacă însă ai vrea să înțelegi ce spun cei la credința cărora te referi, ai afla că, deși înștiințată de arhanghel că este aleasă de Dumnezeu, ca cea mai mare cinste ce i se poate face unui om, Acesta așteaptă răspunsul ei, care primește copleșită acest Dar imens, ce reprezintă totodată și din partea ei un excepțional spirit de jertfă, pe care Dumnezeu știa că îl posedă. El nu este intruziv, nu obligă pe nimeni să-L primească, nici în minte și suflet, nici în trup. Ca dovadă libertatea de a-L contesta, de care face uz din plin omenirea.
   În fine, nu este aici locul cel mai potrivit pentru discuții teologice.
 • +14 (24 voturi)    
  si totusi (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:47)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  si totusi teoria violului placut nu e imbratisata decat de:
  1. indvizizi dubiosi / violatori care isi justifica actul, si
  2. exponenti ai BOR-ului.

  ...
  • -9 (13 voturi)    
   Poftim? (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:56)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   Vrei sa spui ca femeile pot avea orgasm multiplu inafara violului?
   Absurd.
 • +18 (18 voturi)    
  Asa ca eu cred ca..... (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:49)

  gigiN [utilizator]

  .....functia individului ar trebui numita “ Prostdecan”.
 • +10 (18 voturi)    
  Credintele Teleologice sunt una (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:00)

  Habermas [utilizator]

  (adica ipotezele personale asupra cauzelor existentei si sfarsitului lumii), iar religiile sunt altceva.

  Prin definitie, o religie care implica o ierarhie sociala (precum toate religiile monoteiste) este un program de manipulare a maselor cu scopul controlului acestor mase (cu scopul, mai departe, al exploatarii economice, politice si militare a acestor mase).
 • +14 (16 voturi)    
  apropos de nevoie... (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:15)

  liviu_ [utilizator]

  voi cand platit impozite?!
  voi cand va potoliti sa mai primiti pomeni de la stat (donatii, salarii etc)?!

  ca la aberatii si sfaturi cretine sunteti primii... la egalitatea cu alte categorii sociale... mai greu
  • -5 (7 voturi)    
   Legea 489/2006 (Miercuri, 24 iulie 2019, 21:12)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   1) Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.
   (2) Statul român recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti.
   Statul sprijină activitatea cultelor recunoscute în calitate de furnizori de servicii sociale.
   Art. 11. – Sprijinul statului constă şi în acordarea de facilităţi fiscale, în condiţiile legii.
   Art. 12. – Utilizarea fondurilor băneşti primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum şi respectarea destinaţiei bunurilor primite în proprietate sau folosinţă de la autorităţile publice locale sau centrale se supun controlului statului.
 • -12 (16 voturi)    
  Stau si ma gandesc (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:42)

  BuzzBuzzard [utilizator]

  De ce a putut spune acest lucru domnul prodecan ?
  Suntem tara cu cel mai mare numar de avorturi din Europa ! Asta in pofida tuturor argumentelor medicale, sociale, de educatie , religioase, etc .
  Nu vreau sa fiu inteles gresit ! Cred ca atunci cand s-a pronuntat in acest fel s-a gandit la faptul ca nimic nu impiedica in Romania o femeie sa avorteze ! Foarte bine , este la libera ei alegere ! De ce nu o face atunci cand este violata ? Poate ca accepta argumente in care ea crede ! Si unul dintre acestea poate fi, vointa .... altcuiva, sau ca , de ce nu , i-a placut ? Voi gasiti alta explicatie ? Despre femeile musulmane care sunt oricand la dispozitia barbatilor aveti altfel de pareri decat cea a decanului ? Eu nu am intalnit o femeie romanca maritata cu un arab si care sa nu isi ia zilnic portia de corectie !
  • +8 (10 voturi)    
   Nu esti inteles gresit (Miercuri, 24 iulie 2019, 19:05)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui BuzzBuzzard

   Dar deviezi de la subiect, presupui niste chestii si compari mere cu pere. Ideea e ca toti suntem human beings adica si femeile sunt Persoane nu numai noi barbatii.
   O viata fara posibilitatea de a alege e o viata fara freedom or un viol asta implica, e lipsire de posibilitate de a alege cu un grad inalt de nesimtire. De aici si trauma pshica care marcheaza victimele pe viata. Picture this, esti legat la chelea goala pe o masa si te sodomizeaza unul pana ajungi inconstient. Te trezesti plin de rani undeva in huciuri. Cum crezi ca te-ai simti???? I know, happy to be alive dar cu sechele pt tot restul vietii. Unii se sinucid si nineni nu-si revine complet vreodata.
   Asa ca, sa auzi gugumaniile debitate de o Inalta Fatza BOR te face sa te ia cu fiori, nu de la gugumanii ci la gandul ca asta e mentalitatea in BOR si Societate in general!!!
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iulie 2019, 9:06)

    [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

   • -2 (4 voturi)    
    apropo de mentalitate (Joi, 25 iulie 2019, 9:18)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Sa extinzi "gugumaniile debitate de o inalta fata bisericeasca" asupra intregii BOR, te ia cu fiori. Si aduce aminte de imbecilitatea occidentalului natang care vedea la tv rromi arestati pt hotii si cersetorie in tarile din vest si tragea concluzia ca romanii sunt o natie de maslinii, nespalati, hoti si cersetori..
    • +1 (3 voturi)    
     Dar e plin Bor-ul de popoi (Joi, 25 iulie 2019, 16:37)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Violatori, betivi, cudvari, pedofili etc....nu creca gresesc, ba din contra. Stiu ca tu esti Taliban BOR...doare adevarul??? Esti in stadiul de negare??? No worries, acceptance is next!
 • +2 (4 voturi)    
  .... (Joi, 25 iulie 2019, 10:21)

  dumnezeu [utilizator]

  auzi băi teologule-politician, sau ce-i fi: de ce nu vă bagați voi fain-frumos în bisericile ălea, pe care plătiți impozit 0, să dezbateți acolo învățăturile prietenului vostru imaginar, și să ne lăsați pe noi în pace?
 • +1 (3 voturi)    
  Fariseul Baconschi... (Joi, 25 iulie 2019, 13:40)

  Kwisatz Haderach [utilizator]

  ... fiul proletcultistului Baconski și care făcea eforturi monumentale să nu cadă sub farmecele blondei lui Băsescu, Duamna Udrea, critică alt fariseu de la BOR. Halal să vă fie!
  • -1 (3 voturi)    
   esti amuzant (Joi, 25 iulie 2019, 14:30)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz Haderach

   Judeci fiul dupa presupuse vini ale tatalui. Pai aceeasi situatie o traiesti tu insuti, fiu de aplaudac comunist care mosteneste aversiunea fata de credinta romanilor.
   • +1 (3 voturi)    
    Amuză-te în continuare (Joi, 25 iulie 2019, 16:59)

    Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Nu judec fiul după vina tatălui, nu știu dacă e fariseu și lingău (vezi comportamentul față de Udrea) fiindcă e moștenire genetică de la taică-su sau nu. Și atacurile tale personale la adresa mea mă lasă rece, habar n-ai cine sunt și al cărui fiu sunt, întoarce-te în văgăuna de unde te-ai scurs
    • -2 (2 voturi)    
     Ma amuzi in continuare (Joi, 25 iulie 2019, 19:41)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz Haderach

     pt ca esti usor de citit, demn urmas de aplaudac comunist. "Vagauna "in care traiesc e Slobozia, daca treci spre mare pe aici, nu ma deranjeaza sa ne intalnim, oricat de teapan si de rece ai fi.
     • +2 (2 voturi)    
      Nu e de mirare (Vineri, 26 iulie 2019, 10:05)

      Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Numele orașului în care trăiești se potrivește cu felul tău de a vorbi și jigni pe cei cu care nu ești de acord, Culmea e că te crezi și un bun creștin ortodox :)
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iulie 2019, 21:20)

   [anonim] i-a raspuns lui Kwisatz HaderachAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by