Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat pentru Digi24.ro că se retrage din competiţia internă pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale şi o va susţine pe Viorica Dăncilă. Cu o zi în urmă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat şi el că se retrage din competiţia internă.

Mihai FiforFoto: Facebook

Luni, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Victor Ponta și cu Călin Popescu Tăriceanu pentru a le cere să sprijine prezidențiabilul partidului. Aceasta, în condițiile în care ALDE a anunțat că ar vrea și el propriul candidat, pe Tăriceanu, iar Pro România ar merge pe mâna Gabrielei Firea. Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat la finalul discuțiilor că a avut ”discuții informale” cu Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu. ”Evident că nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice”, a scris Ponta pe Facebook.

Surse din PSD spun că, cel mai probabil, Viorica Dăncilă, va fi desemnată candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Decizia ar urma să fie luată la ședinţa de marți a Comitetului Executiv al PSD, care se anunţă tensionată, în contextul în care şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să candideze pentru Cotroceni, iar în ultimele zile cele două s-au atacat reciproc.

Viorica Dăncilă anunța săptămâna trecută că PSD va merge la alegerile prezidențiale cu un candidat propriu. Ea spunea că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta şi nu va da înapoi, iar până acum mai mulți lideri de filiale și-au anunțat susținerea pentru o candidatură a premierului pentru Cotroceni.

Și Gabriela Firea se gândește la o candidatură pentru Cotroceni. Ea a spus că se va gândi dacă va candida din afara partidului, în cazul în care la Comitetul Executiv de marți nu va fi desemnată din partea PSD, ea subliniind că Viorica Dăncilă nu are șanse de succes. De altfel, în ultimele zile Dăncilă și Firea s-au atacat reciproc pe tema candidaturii.

Viorica Dăncilă declara, vineri, că Firea nu și-a anunțat candidatura, iar dacă și-o va anunța, va exista o discuție în Comitetului Executiv al PSD. Declarația acesteia a atras ironiile Gabrielei Firea, care a declarat, duminică seară, că, dacă i se va indica un ghișeu unic unde să își depună oficial candidatura pentru prezidențiale, va face acest lucru.

"Doamna premier a spus că nu am fost sondată, măsurată decât la inițiativa unor partide din opoziție, a unor publicații, pentru că nu m-am înscris cu candidatura. Dar cine s-a înscris? În afară de domnul Pleșoianu care a anunțat de ceva timp că vrea să candideze, doamna premier a spus trei CEx că nu candidează, apoi spune că va candida dacă i se cere. Atunci am considerat că nu trebuie să mergem la ghișeu să depunem o candidatură. Dacă marți, la Comitetul Executiv, ni se indică celor care dori să mergem undeva să depunem o candidatură, la un ghișeu unic, cu siguranță voi face înscrierea. Dar câtă vreme inițiativele au fost făcute doar public prin declarații, nu înțeleg de ce pentru mine se creează un criteriu excepțional, și anume că trebuia să mă înscriu”, a declarat Gabriela Firea, la Antena3.

De asemenea, Firea a acuzat că în CEx subiectele doar se ”pipăie” și nu se poartă un dialog deschis: "Nu putem să așteptăm să fim convocați la o nouă ședință în care să mimăm dialog deschis, dar în care temele să fie cele stabilite de la tribună, iar noi, cei din sală să facem figurație. Mi-am asumat să nu fac figurație nici în timpul vechii conduceri, a domnului președinte Dragnea, cu atât mai puțin aș face în acest moment. (...) Nu înțeleg de ce trebuie să tăcem cu toții și să luăm ce ni se dă”.

Gabriela Firea crede că o soluție pentru candidatura la prezidențiale este crearea unei alianțe electorale între PSD-ALDE și Pro România și să fie desemnat pentru cursă cel mai bine plasat candidat, însă până acum nici nu a fost discutată această opțiune.

Oficial, se află în competiția internă pentru prezidențiale deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae, după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și secretarul general al PSD, Mihai Fifor, au anunțat că se retrag din cursă.

Și ALDE și-a exprimat dorința de a avea propriul prezidențiabil - Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce Adrian Țuțuianu a anunțat că și Pro România va avea candidat propriu. El și-a exprimat susținerea pentru Gabriela Firea.

Congresul PSD pentru validarea prezidențiabilului va avea loc pe 3 august.