​USR îi cere premierului Dăncilă să nu semneze niciun act normativ prin care să se comaseze Muzeul Satului, cu Muzeul Țăranului, Muzeul Antipa și Muzeul Holocaustului, așa cum propune Ministerul Culturii și în absența unor ample dezbateri.

Muzeul AntipaFoto: HotNews / DP

„Ministrul Culturii reia o temă mai veche și face ce știu pesediștii să facă mai bine: ascunde adevărul și ia decizii fără consultări, dezbateri publice și justificări, fără să-i pese de eventualele efecte dezastruoase ale hotărârilor sale. Înțeleg că nici măcar conducerea Muzeului Antipa, de la care ar urma să fie luat terenul, nu a fost înștiințată de ‵cadoul′ pe care îl pregătesc Ministerul Culturii și Guvernul. Ministrul Daniel Breaz ar trebui să-și dea demisia dacă nu este capabil să gestioneze problemele Culturii și, dacă ne uităm și la recentul conflict cu actorii, devine tot mai clar că nu este capabil”, a declarat președintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat al partidului.

Crearea unui astfel de complex muzeal mamut ar distruge identitatea muzeelor componente și ar crea dificultăți de management, iar mai mult decât atât, viitorul Muzeu al Holocaustului ar fi astfel lipsit de identitate proprie încă dinainte de a-și începe existența, precizează sursa citată.

După ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat că nu există vreo dispută referitoare la Muzeul Antipa, instituția pe care o conduce a emis un comunicat în care scrie negru pe alb că pentru viitorul Muzeu al Holocaustului se are în vedere exact curtea muzeului Antipa.

Mai exact se precizează că „va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.