Mircea Geoană se declară "mândru și profund onorat" că a fost desemnat secretar general al NATO și spune că este "o uriașă provocare". "Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea", scrie Geoană, pe Facebook.

Mircea GeoanaFoto: Facebook

Într-un mesaj postat pe Facebook, Mircea Geoană se declară "profund onorat" să fie "desemnat pentru această poziție cheie care reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO".

"Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importanței contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea", a scris Geoană.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg ca secretar general adjunct al NATO, urmând să preia funcția din luna octombrie, potrivit unui anunț oficial al NATO. Mircea Geoană o va înlocui de la mijlocul lui octombrie pe Rose Gottemoeller.

Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidențiale în 2009 și a pierdut în fața lui Traian Băsescu. Geoană a fost președinte al PSD din aprilie 2005 și până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta. Mircea Geoană a fost exclus de Ponta din PSD în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale pierdute de Victor Ponta, pe vremea când fostul premier era şef al PSD. Geoană a înfiinţat apoi PSRO. El a fost ambasador al României în SUA și ministru de Externe (2000-2004) în Guvernul Năstase.