Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg ca secretar general adjunct al NATO, urmând să preia funcția din luna octombrie, potrivit unui anunț oficial al NATO.

Mircea GeoanaFoto: Hotnews

„Sunt bucuros să anunț numirea lui Mircea Geoană ca viitor secretar general adjunct al NATO. Este un susținător ferm al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord -Atlantice.

Mircea Geoană o va înlocui de la mijlocul lui octombrie pe Rose Gottemoeller.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, că următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Mircea Geoană, pe Facebook, imediat după anunțul oficial.

Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidențiale în 2009 și a pierdut în fața lui Traian Băsescu.

Geoană a fost președinte al PSD din aprilie 2005 și până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta. Mircea Geoană a fost exclus de Ponta din PSD în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale pierdute de Victor Ponta, pe vremea când fostul premier era şef al PSD. Geoană a înfiinţat apoi PSRO.

El a fost ambasador al României în SUA și ministru de Externe (2000-2004) în Guvernul Năstase.

Mircea Geoană este președinte al Institutului Aspen România, „o organizație apolitică care are ca scop promovarea dialogului între elitele politice, intelectuale și de afaceri” și este membru în Consiliul de Conducere al institutelor Aspen Italia și SUA.