CSM, despre impozitarea pensiilor speciale: Nu vom tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului / Vom sesiza CCR și organismele internaționale

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 17 iulie 2019, 15:00 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: AGERPRES
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reacționează la intenția Guvernului de a impune o "taxă de solidaritate" pentru pensiile care depășesc un anumit plafon și spune că o astfel de măsură ar fi neconstituțională și contravine principiului independenței justiției. CSM susține că "nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului" și că va face "toate demersurile care se impun", inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale.

CSM afirmă că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată, fiind "o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații", iar aceste aspecte au fost tranșate în repetate rânduri de Curtea Constituțională.

Comunicatul de presă integral al CSM:
 • În majoritatea statelor este instituită obligația constituțională de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, în acord cu jurisprudența europeană în materie.
 • În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.
 • În același sens, contravin principiului independenței justiției și măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul și cuantumul pensiilor magistraților, reprezentând o eliminare mascată a acestora.
 • Garantarea existenței, stabilității și cuantumului pensiei magistraților este un corolar al dispozițiilor legislative speciale privind statutul magistraților, inclusiv al celor care instituie incompatibilități și interdicții pe care legea le stabilește în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei. Subliniem că potrivit art. 125 și art. 132 din Constituția României, funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.
 • Totodată, nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituțional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește o serie de incompatibilități și interdicții pentru judecători și procurori, cum ar fi cele de a desfășura activități comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.
 • Trebuie reamintit că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților, precum și apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilității lor financiare, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu.
 • Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale.
 • Nu în ultimul rând, documentele internaționale stabilesc, printre alte importante măsuri pe care statele membre urmează să le adopte, și pe aceea de a veghea ca statutul și remunerația judecătorilor și procurorilor să fie pe măsura demnității profesiei lor și a responsabilității pe care și le asumă. Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituțional al magistraților, statut dezvoltat prin lege organică și care cuprinde o serie de incompatibilități și interdicții, precum și responsabilitățile și riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală.
 • Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD a fost convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depăşesc această sumă urmând să le fie aplicată o "taxă de solidaritate”. Marți, Teodorovici a declarat pentru HotNews.ro că viitoarea taxă de solidaritate ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor mari, peste un anumit plafon care urmează să fie decis.
  CITEȘTE ȘI: Magistrați, despre "taxa de solidaritate": Absolut neconstituțională / O mare nemernicie / Ar urma un val de plângeri în instanță
  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.  .*.


  2986 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
   Asa le trebuie (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:03)

   mitg [utilizator]

   Pensiile speciale pentru magistrati au fost un cadou otravit de la bun inceput.

   Nu numai ca au reusit pesedistii sa antagonizeze "CAP-istii" si altii cu pensii mici, ci pana la urma au reusit sa-i puna si in postura ingrata de a parea nesatuli si nesolidari cu "restul".

   CSM trebuia sa respinga pensiile speciale de cand le-a propus dedi.
   • +7 (7 voturi)    
    art. 16 din Constitutie (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:43)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Art. 16 – Egalitatea în drepturi
    (1) Cetățenii sunt egali în fața legii şi a autorităților publice, fără privilegii şi fără discriminări.

    Sa primească pensii fix cât au cotizat, ca noi restul.
   • +1 (1 vot)    
    dar cu ce sunt magistratii speciali? (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:15)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    ce fac ei atit de special ...in afara ca se distreaza si lucreaza cind si cum vor, i nu judeca dosare ci le tot amina cu anii

    [pt asta sint ei speciali ? cu salarii marite , cu prime peste prime si cireasa de pe tort si cu pensii speciale ?

    anul trecut un judecator foarte vocal in interviuri a incasat de la statul Roman cca 850 mii lei adica aproape jumatate milion de euro .....ce inseamna dezmatul asta pina la urma ?
  • +4 (14 voturi)    
   Va place? Asta ati votat in pe 26 Mai. (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:13)

   newlook [utilizator]

   Va place? Asta ati votat in pe 26 Mai.

   Inainte de a da minusuri, ganditi-va ca asta o spune cu subiect si predicat chiar Justitia, prin reprezentantii ei: "te dai la pensia speciala de 30.000 de lei, te dai la Endependenta Justitiei!"

   (Apropos, e un motiv anume pentru care mi-ati blocat postarea cealalta, la celalalt articol, pe subiectul asta?)

   Acum dati minusuri si sa sariti in apararea Endependentei Justitiei si cand isi vor lasa mostenire sinecurile de mii de euro pe luna. Nu mai e mult pana acolo.
   • +2 (2 voturi)    
    Boss Troll (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:25)

    PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Lasa gargara de 2 bani. Pe 26 Mai am articulat un partid de borfasi care a modificat cam tot ce putea si a preluat cam orice institutie se putea lua ca sa scape un borfas... Taticu' ala al' tau. Fugi acasa si nu mai lucra pe datorie ca n'o sa ti iei nici bonurile de masa anu' asta
   • +1 (1 vot)    
    Mai nea trolica (Joi, 18 iulie 2019, 8:48)

    varavara [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Ce legatura are independenta justitiei, impotriva careia luptati cu sarg tu si fratii tai rosii si pensiile speciale?
    Mafia corupta care controleaza acum o mare parte din justitie este cea care a marit incredibil aria de pensii speciale pentru toata camarila lor.
    In locul tau as lasa ciocul mai mic.
  • +9 (9 voturi)    
   Toate liftele se răscoală!!! (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:15)

   prec [utilizator]

   De ce s-au pensionat la 40 de ani, asistații? Ce-are a face pensia cu „sacrificiile”? Ce „sacrificii”!? Au ales această meserie, nu le-a fost impusă.
   Cât mai apropiat „posibil”. Na, nu este posibil. În „majoritatea”, nu la toate!!!!
   Pragul trebuie să fie de 5000 de lei.
  • +12 (12 voturi)    
   ce vocal este CSM! (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:16)

   carmen_i [utilizator]

   Orice, tovarasi, dar pana la bani!

   Cand PSDeii ajustau legile in favoare lor, CSM nu zicea nimic. Acum, cand se pune problema sa le taie putin din pensiile uriase si nemeritate, incep sa tipe ca "afecteaza statutul magistratului".

   Daca magistratii ar fi niste oameni cinstiti, care judeca corect, nu as comenta nimic cu porivire la pensiile lor. Dar cand stiu ce poame sunt - scapa infractorii pe banda- consider ca nu merita pensie deloc. Sa traiasca din spagile stranse de-a lungul carierei!
  • +11 (11 voturi)    
   ce bine ar fi (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:27)

   mos ion roata [utilizator]

   daca magistratii ar apara cu aceiasi inversunare si pe cei care prin munca lor contribuie cu adevarat la pensiile lor.
   S-a ajuns ca,raportat la pensia medie, magistratii si nu numai ei sa ridice o pensie de 5-50 ori mai mare decat cei din Luxemburg,Suedia sau Germania. Firesc este ca acestia sa se pensioneze la varste comparabile cu cele din celelate state europene (55-70 de ani), iar pennsiile sa fie echivalente cu cele din Europa (3-5 pensii medii) iar cei care au facut smecherii in stabilirea sumei cuvenite (bani de concedii,salarii restante,restituiri de sume imaginare,avansari pe durata ultimilor 3 luni de activitate sa raspunda penal.
  • -5 (7 voturi)    
   in principiu (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:45)

   codrean [utilizator]

   au dreptate ! Doar ca "drepturile" astea depasesc uneori limitele bunului-simt. Ma gandesc la numarul de ani lucrati si la varsta de pensionare. Aici li s-au dat (de ce oare ?) drepturi nemaiintalnite nicaieri !
   • +4 (6 voturi)    
    In principiu Nu au dreptate (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:07)

    Silvius88 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Coruptia in randul judecatorilor este generalizata.Fiecare judecator face o favoare cuiva la un moment dat in cariera. Sau mai multe. De aici niste sentinte care sfideaza orice bun simt. Musamalizarile de dosare sunt zilnice.Retelele judecatorilor cu procurorii si avocatii exista si produc efect pe langa fiecare unitate. Banii fac legea. Si in final judecatorii care au ajuns la CSM dupa cariere pe lana unitatile teritoriale si cu retelele de care apartin ajun la CSM reprezentand propriile interese. de aici decizii CSM revoltatoare cum este oaratania de procuroare din cazul Sorina si Reteau de judecatoare de care apartine.Si vor si pensii exceptionale dupa ce au servit reteaua.
   • +4 (4 voturi)    
    Pentru că sunt bugetari. Pentru a li se da lor, (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:27)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    se ia de la alții, de la cei ce muncesc și produc.
  • +10 (10 voturi)    
   Poate ne explica sefa psd, ... (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:46)

   gigiN [utilizator]

   ......pardon, a CSM, de ce trebuie sa existe vreo pensie speciala !!!???
  • +13 (13 voturi)    
   Pensii speciale magistrati (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:48)

   horiav [utilizator]

   cand se dau pensii speciale uriase, imorale si anormale- sa fie primite!
   cand se incearca sa se mai ia ceva inapoi- sunt incalcate independenta justitiei si constitutia...
   in ce tara de IDIOTI am ajuns sa traim, vai de capul nostru!!!
  • +3 (3 voturi)    
   hmm (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:03)

   dum_i [utilizator]

   tzop si mafioata din csm care se cearta cu mafiotul de la finante.

   cum sa-si imparta slanina tot mai subtire taiata de pe burta porcului de alegator care le-a adus functiile.
  • +2 (4 voturi)    
   sa ii vedem (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:25)

   martel55 [utilizator]

   pa fraierii care mai ies in strada sa sustina niste idnivizi care se dovedeste pe zi ce trece ca ii intereseaza doar propriul huzur, nicidecum justitia si dreptatea
  • +3 (3 voturi)    
   cat de prompti! (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:50)

   andimi [utilizator]

   cand e vorba sa se atinga de pensiile lor ce rapizi au fost domnii judecatori! Da cand s-a adus atingere independentei justitiei, cand s-a creat sectia aia speciala, doar cei tineri au reactionat! Pensionarii din justitie nu! Asta spune multe despre caracterul lor!


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by