Judecătoria Slatina ar urma să decidă în 15 iulie dacă Sorina, fetița din Baia de Aramă care a fost adoptată de o familie de români stabiliți în SUA, poate părăsi țara împreună cu părinții adoptivi, au anunțat vineri reprezentanții instanței. Judecătoria Slatina este a cincea instanță la care a ajuns acest dosar, deschis după ce procurorul general Bogdan Licu a cerut interdicție de părăsire a țării pentru Sorina.

Momentul in care fetita a fost scoasa din locuintaFoto: Captura Facebook

Vicepreședintele Judecătoriei Slatina, Petronela Stamatoiu, a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că dosarul a fost repartizat unui complet specializat, pentru minori și familie. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 15 iulie, a precizat sursa citată.

Judecătoria Slatina este a cincea instață chemată să soluționeze ordonanța președințială. Inițial, procesul a fost deschis la Tribunalul Mehedinți după ce procurorul general a trimis acestei instanțe solicitarea de a emite o ordonanță președințială de interzicere a părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani. Această instanță și-a declinat competența către Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Au urmat Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt.

În cazul Sorina, procurorul general ceruse și revizuirea deciziei civile din 23 aprilie pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate.

Cererea de revizuire a adopției a fost respinsă joi de magistrații Curții de Apel Craiova. Adopția rămâne astfel valabilă. Decizia instanței este definitivă.

Procurorul general solicitase și suspendarea executării deciziei judecătorești prin care fetița a fost adoptată de către familia Săcărin. Și această solicitare a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, în 5 iulie.

Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.

Acest caz a generat un val de nemulțumiri legat de modul de intervenție, fetița fiind luată împotriva voinței ei. Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și că a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.

CITEȘTE ȘI:Prima reacție a procurorului general, după ce instanța i-a respins cererea de revizuire a adopției Sorinei: Am mizat pe o decizie favorabilă / Legea mă obliga să nu stau și să fiu spectator