Candidatura Ursulei von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene va fi supusă aprobării Parlamentul European marțea viitoare, pe 16 iulie, conform planului inițial, a anunțat un purtător de cuvânt al PE, citat de Reuters.

Ursula von der LeyenFoto: Flickr/ Archive: U.S. Secretary of Defense

Îngrijorările potrivit cărora Ursula von der Leyen nu ar beneficia de sprijinul parlamentarilor europeni, supărați pentru modul în care au decurs negocierile pentru funcțiile cheie din fruntea instituțiilor europene, au alimentat speculații cu privire la o posibilă amânare a votului din forul legislativ.

Pe 2 iulie, liderii statelor membre UE au desemnat-o pe Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării și o apropiată a cancelarului Angela Merkel, pentru preluarea funcției de președinte al Comisiei Europene, ea fiind prima femeie care ar urma să conducă executivul european.

În vârstă de 60 de ani, conservatoare, ea conduce ministerul german al apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcția de ministru al muncii.

Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum.

Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii.