Donald Trump a dat dovadă de lipsă de respect față de Marea Britanie și față de premier, a acuzat ministrul de externe Jeremy Hunt, în replică la afirmațiile președintelui american care l-a atacat pe ambasadorul Regatului Unit și pe Theresa May. El a mai spus că, dacă va ajunge premier, ambasadorul britanic la Washington își va continua mandatul.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

Ambasadorul Kim Darroch își va continua mandatul având tot sprijinul premierului Teherea May, a transmis și un purtător de cuvânt al șefului cabinetului de la Londra.

Comentariile ministrului de exeterne vin după ce Donald Trump a spus despre ambasadorul Kim Darroch că este ”un tip foarte stupid”, ca reacție la scandalul legat de scurgerea unor telegrame diplomatice.

Mai mult, Trump a criticat-o pe Theresa May pentru modul ”prostesc” în care a gestionat Brexit-ul, comentând că aceasta i-a ignorat sfaturile.

”Prietenii își vorbesc cu franchețe domnule Trump și exact așa o să fac și eu: comentariile sunt lipsite de respect și sunt incorecte față de premier și față de țara mea. Diplomații dvs oferă opiniile lor secretarului de stat Mike Pompeo. La fel procedează și ai noștri. Spuneți că alianța SUA-Marea Britanie a fost cea mai puternică din istorie și sunt de acord cu asta, dar aliații trebuie să dea dovadă de respect, așa cum a procedat mereu Theresa May. Ambasadorii sunt numiți de premier și dacă voi deveni premier, ambasadorul nostru va rămâne la post”, a transmis Jeremy Hunt pe twitter, rețeaua folosită de președintele american.

Pe de altă parte, în cadrul unei dezbateri televizate, actualul favorit al conservatorilor pentru ocuparea funcției de premier Boris Johnson a fost presat să spună ce va face cu ambasadorul Regatului Unit în SUA, acesta refuzând însă să dea un răspuns clar, comentând în schimb că, după Crăciun, ambasadorul iese oricum la pensie. Johnson a mai spus că cel care a scurs informațiile către presă trebuie pedepsit aspru, adăugând că diplomații nu trebuie să aibă o poziție politizată.

În aceeași dezbatere, Hunt a insistat că poziția lui Trump este ”inaccpetabilă„ și îl va menține pe ambasador la post, potrivit BBC News.

Ceea ce l-a enervat pe liderul de la Casa Albă a fost scrugerea unor informații privind conținutul unor rapoarte diplomatice în care ambasadorul britanic spunea că Trump este ”inept, incompetent și instabil”, iar administrația sa riscă ”să se prăbușească în flăcări”. Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Unit nu a contestat veridicitatea documentului, în schimb Casa Albă nu a reacționat încă față de incident.