Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, afirmă că raportul GRECO arată aceleași preocupări pe care le-a sesizat și Înalta Curte și se întreabă dacă cei care au susținut modificările legislative ce încalcă independența justiției își vor asuma rezultatul și "vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public". "Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!", afirmă Cristina Tarcea.
Tarcea a declarat, pentru Mediafax, că Raportul GRECO privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări privind legile justiţiei care "s-au reflectat" şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.
Cristina Tarcea enumeră:
- Lipsa de transparenţă şi dialog
- Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
- Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
- Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor.
Șefa Înaltei Curți mai spune că își amintește că pe toată durata procesului legislativ, dar și ulterior, în pofida tuturor argumentelor, se afirma "obsesiv” în spaţiul public că nicio modificare din legile justiţiei nu este de natură să afecteze independenţa magistraţilor.
"Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai declară Tarcea.
Președintele Înaltei Curți se mai întreabă dacă "vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public".
"Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”.
in momentul in care tu compari procurorii cu avocatii ca drepturi ... intelegi sistemul juridic la fel de bine cum inteleg eu limba chineza!
habar nu ai ce vb. dar imi dau seama ca esti un psdist... to toate epitetele ce implica aceasta comparatie... grad de inteligenta execrabil de mic, dragoste pentur hotie si hoti, dezinteres pentru libertati si democratie, iubirea comunistilor etc etc
Credeti ca borfasii vor renunta la puterea absoluta pe care au obtinut-o asumandu-si oprobiul intregii UE si SUA?
Probabil ca Birchall va fi remaniata in regim de urgenta.
Iar asta va fi doar inceputul!
Va incepe iar circul cu CCR, codurile penale, eliberarea lui Dragnea si cate si mai cate, astfel incat Romania va fi sub asediul mafiei PSD-ALDE-UDMR pana la anul, la Parlamentare!
Bani vor fi destui, si pt pensii si pt salarii, pt ca exista o multime de banci (nu vreau sa le spun dubiuoase) dispuse sa imprumute guvernul cu orice suma, avand in vedere dobanzile uriase pe care le vor impune.
a fost o MARE magarie care face PRAF democratia din romania
dar na... eu esti un aparator al hotilor nu am pretentii sa intelegi asta postacule!
tu mai bine ne spui daca ti-ai resuscitat ultimu neuron in "viata".
coloana vertebrala stim deja ca nu ai!