Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, afirmă că raportul GRECO arată aceleași preocupări pe care le-a sesizat și Înalta Curte și se întreabă dacă cei care au susținut modificările legislative ce încalcă independența justiției își vor asuma rezultatul și "vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public". "Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!", afirmă Cristina Tarcea.

Cristina TarceaFoto: Agerpres

Tarcea a declarat, pentru Mediafax, că Raportul GRECO privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări privind legile justiţiei care "s-au reflectat" şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.

Cristina Tarcea enumeră:

  • Lipsa de transparenţă şi dialog
  • Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
  • Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
  • Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor.

Șefa Înaltei Curți mai spune că își amintește că pe toată durata procesului legislativ, dar și ulterior, în pofida tuturor argumentelor, se afirma "obsesiv” în spaţiul public că nicio modificare din legile justiţiei nu este de natură să afecteze independenţa magistraţilor.

"Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai declară Tarcea.

Președintele Înaltei Curți se mai întreabă dacă "vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public".

"Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Rapoartele privind România ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei, publicate marți, arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.