Femeia din Cluj care și-a ucis în bătaie unul dintre copii era diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament și, deși „a experimentat episoade de incoerenţă, comportament agresiv, ideaţie suicidară” psihologul de caz a considerat că e în beneficiul copiilor să fie reintegrați în familie. Precizările aparțin Consiliului Județean Cluj care a dispus, marți un audit la DGASPC Cluj și sesizarea Avocatului Poporului.

Masina politieFoto: Facebook

„Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menţionează faptul că "(mama copilului) este diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoţitor). Alte aspecte menţionate: impulsivitate, toleranţă scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerenţă, comportament inadecvat/agresiv, ideaţie suicidară". Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat "că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie"”, precizează sursa citată.

Consiliul Județean menționează că din septembrie 2018 până acum au fost efectuate 9 controale la DGASPC Cluj, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale si opt comisii de disciplină.

„Analiza preliminară a documentelor ridicate ieri de către Corpul de Control al preşedintelui indică: deficienţe generale de sistem, deficienţe care provin dintr-o legislaţie neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situaţia copiilor pe tot parcursul evoluţiei cazurilor. Totodată, la acest moment, există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiştii instituţiei în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situaţii au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanţei de judecată”, mai precizează sursa citată.

Un copil de 9 ani a fost găsit mort, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o locuință din Cluj-Napoca, pe corpul acestuia fiind descoperite urme de agresiune. Moartea copilului a fost una violentă, au stabilit anchetatorii, în urma necropsiei.

Mama băiatului, suspectată că și-a bătut fiul până a murit, a fost arestată.

Cei doi frați ai băiețelului, care au 9 și 12 ani, au fost internați într-un centru de primire în regim de urgență.

Potrivit autorităților, cei trei frați au mai fost în sistemul de protecție, fiind crescuți de asistenți maternali, după care au fost redați mamei.

Copilul a fost găsit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, având urme de violență pe corp, iar echipajele trimise la locuința familiei nu au putut să îl resusciteze, astfel că a fost declarat decesul.