Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor, că vor fi începute procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării celor aproape 5 milioane de pensii. Legea prevede majorarea etapizată a pensiilor, până în 2021.

PensiiFoto: Hotnews

Budăi a spus că, în paralel, va fi făcută o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat din alte instituții pentru a fi angrenat în procesul de recalculare a pensiilor.

Ministrul Muncii a acuzat din nou opoziția, care a contestat la Curtea Constituțională noua lege a pensiilor, susținând că în caz contrar actul normativ ar fi fost publicat de mult timp în Monitorul Oficial.

"Contestația doar ne-a întârziat și a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România. Acum, că legea a fost promulgată, vom demara procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, vom face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat din alte instituții pentru efectuarea recalculărilor și dacă și câți oameni trebuie angajați. Evident că datele problemei s-au schimbat din cauza acestei întârzieri cauzate de opoziție", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii.

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.

Cum se recalculează pensiile:

  • Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.
  • Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
  • Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:

  • la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
  • la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
  • la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

Impact bugetar bugetar de 8,4 miliarde de lei numai în acest an

Potrivit expunerii de motive a documentului, legea va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Opoziția a acuzat că legea nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.

Principalele prevederi ale legii:

  • Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.
  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
  • Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
  • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.
  • Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
  • Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, potrivit documentului.
  • Introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.
  • Pensia de urmaş se menţine şi apare o nouă prestaţie - ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.