Codul Administrativ adoptat prin OUG îl inflamează pe ministrul ungar de Externe: Este inadmisibil că are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor

de MH     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 iulie 2019, 19:46 Actualitate | Esenţial


Peter Szijjarto
Foto: kormany.hu
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, lansează noi critici la adresa autorităților de la București, el susținând că noul Cod Administrativ, adoptat de guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu numai că nu extinde drepturile minorităţilor, ci chiar ia drepturi existente. "Este inadmisibilcă în România are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale", a declarat Péter Szijjártó, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

Într-un comunicat transmis MTI, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior spune că, spre deosebire de propunerea anterioară, care a avut susţinerea majorităţii parlamentare, noul Cod administrativ al României, adoptat de către guvernul de la Bucureşti printr-o ordonanţă de urgenţă, nu numai că nu extinde drepturile minorităţilor, ci chiar ia drepturi existente, dobândite deja.

Șeful diplomaţiei ungare a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate naţională îşi pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporţia sa scade sub pragul de 20%, în timp ce legea anterioară garanta protecţia drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor unei comunităţi.

"În conformitate cu noua lege, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituţiile publice locale chiar şi în localităţile în care proporţia minorităţilor depăşeşte 20%. Drepturile minorităţilor sunt protejate de acorduri internaţionale, respectiv acorduri bilaterale, iar acestea trebuie respectate şi în România", a mai susținut Szijjártó.

Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Reamintim că Executivul a modificat, miercuri, varianta de act normativ pe care o aprobase cu o săptămână în urmă. Textul aprobat săptămâna trecută a fost întors de pe drumul spre Monitorul Oficial, în urma unor nemulțumiri exprimate de UDMR. Codul Administrativ a stârnit o serie de controverse, de la faptul că este aprobat prin OUG până la faptul că sunt oferite o serie de privilegii baronilor locali.

UDMR nu este mulțumită nici de acestă formă a OUG, reclamând că nivelul drepturilor minorităților este redus prin actul normativ.

Criticile punctuale ale UDMR:
 • 1. Se elimină principiul drepturilor câștigate: prin modificări legislative din anul 2006 minorităților naționale din România li s-a garantat menținerea drepturilor de folosire a limbii materne chiar dacă, în anumite situații, ponderea minorității respective dintr-o localitate scade sub pragul de 20 procente, stabilit de lege. Potrivit noii versiuni a Codul Administrativ, acest aspect este valabil numai până la data validării rezultatelor următorului recensământ, acesta însemnând practic desființarea principiului dreptului câștigat.
 • 2. Documentele Consiliului Local vor fi aduse la cunoștință publică numai în limba română. Până în prezent, ordinea de zi și hotărârile cu caracter normativ trebuiau făcute publice și în limba minorității. (OUG conține două dispoziții contradictorii privind această problemă: una prevede că documentele ședinței trebuie aduse la cunoștință publică numai în limba română, iar cealaltă dispoziție prevede ca proiectul ordinii de zi și hotărârile adoptate să fie publicate și în limba minorității naționale – acest aspect conferă posibilitatea unor dispute de interpretare juridică, care vor face imposibilă aplicarea legii pentru minoritățile naționale).
 • 3. În localitățile unde ponderea unei minorități naționale este de cel puțin 20%, autoritățile administrației publice locale și alte instituții publice vor asigura folosirea și a limbii minorității naționale în relațiile cu membrii unei comunități naționale, spre deosebire de forma anterioară aflată în vigoare, care prevedea obligația de a asigura folosirea limbii minorității respective.
 • 4. A fost eliminat articolul 612 al formei parlamentare introdus pentru unitățile administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorități naționale a scăzut sub pragul legal conform recensământului organizat ulterior anului 2001, iar obligația legală de asigurare a folosirii limbii minorității naționale nu a fost pus în aplicare din vina autorităților administrației publice locale, deși exista această obligație legală prin Legea nr.215/2001.
 • 5. Forma parlamentului prevedea asigurarea dreptului de folosire a limbii materne la companiile de transport public, furnizorii de servicii (energie termică și apă), și instituția prefectului – însă textul ordonanței de urgență a guvernului nu include aceste aspecte.
 • 6. Se elimină posibilitatea prevăzută în forma parlamentară ca în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20% să existe indicatoare multilingve pentru străzi, piețe și parcuri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12291 vizualizari

 • +31 (31 voturi)    
  Cetatean Roman de nationalitate Romana! (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 20:08)

  democtrates [utilizator]

  Ar trebui sa nu mai luati in considerare ce zic acesti politruci. Idem si in partea Romana. Oamenii simplii, lucreaza zi de zi , impreuna si nu sunt probleme. Noi maghiarii si romanii ne simtim bine impreuna. Jos cu scaunele care fac politica de antrenare a populatiei pentru instigare la nationalism.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect ! (Duminică, 7 iulie 2019, 9:55)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

   Sustin afirmatia ta , sunt dintr-o familie mixta, deci stiu mult mai bine problema , niciodata la noi in familie nu s-a pus problema nationalitatii. Astia vor doar scaune in parlament,la consiliile judetene , la consiliile locale. Sincer ma simt bine atat alaturi de romani cat si de maghiari. invatam unii de la altii. Eu as propune infiintarea unui partid (care din cate stiu exista in Mures) Partidul oamenilor liberi de nationalism.
 • +11 (17 voturi)    
  Ungurii astia (din Ungaria) sunt fabulosi! (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 20:23)

  Crup [utilizator]

  Inteleg, sunt prietenii PSD-ului, alaturi de rusi si de israelieni! Dar totusi, la astia si daca le-am da Ardealul, ar face scandal international ca de ce nu sunt mai bune soselele in Ardealul proaspat cedat de PSD.
  • -9 (9 voturi)    
   Tocmai ca (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 22:54)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Crup

   nu intelegi, dar comentezi! Ungurii tocmai critica PSD ca le-a luat din drepturi etnicilor.
  • +1 (7 voturi)    
   Ce aberatii! (Duminică, 7 iulie 2019, 9:59)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   1.Voi chiar credeti ca Ardealul se poate da la unguri , cine doreste 9 milioane de romani ca minoritati, ar insemna sa conduca Romanii Ungaria; 2.Treaba cu autostrazile, este alta, uita-te cum si-au facut ei autostrazile(au folosit banii europeni), si cum le-am facut noi.
 • +18 (22 voturi)    
  Nu exista asa ceva, "drepturi" pt eternitate (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 20:40)

  animatron [utilizator]

  Acele "drepturi castigate" de care face vorbire dl ministru ungar sunt acordate in functie de fapte, de cifre, de recensaminte, adica de o realitate concreta actuala, nu de iluzii sau de situatia de acum 30 de ani.

  Codul nu incalca nici un fel de drepturi ale minoritatilor care sa nu fie reglementate asemanator si in restul Europei.

  Romania e una dintre tarile UE care recunoaste "minoritatile nationale" (sunt state UE care nu recunosc asa ceva) si acorda de altfel un statut privilegiat acestor minoritati, asigurandu-le de ex. "de drept" locuri in Parlament, chiar si cand se ajunge la discriminarea alegatorilor romani cand e vorba de numarul de voturi necesar unui candidat pt a ajunge deputat (mult mai mic pt minoritati).

  Acel prag de 20% e complet arbitrar si generos, foarte favorabil UDMR, nu ma mira ca vor neaparat sa-l pastreze ad infinitum chiar si cand numarul maghiarilor scade sub prag.
  Liderii separatisti maghiari au negociat candva profitand de "santajul parlamentar", arma UDMR in politica romaneasca.

  Pana la viitorul recensamant raman valabile vechile prevederi, dupa aia vedem unde vor fi macar 20% maghiari, e normal sa fie modificari, demografia e in miscare.
  UDMR-ul e alarmat pt ca la europarlamentare a fost salvat in extremis de zecile de mii de voturi romanesti facute cadou de PSD in judete din Moldova si Oltenia.

  Autoritatile publice locale e normal sa foloseasca "si" limba oficiala din Romania, iar Codul precizeaza ca se va folosi "si" limba minoritatilor in relatiile cu acestea.
  Pentru ca in Harghita si Covasna unii "au uitat" sa comunice documente si in limba romana, nu doar in maghiara (ei o fac pentru a separa si mai mult secuii de romani si Romania).

  Acest Cod administrativ are cateva probleme si poate ca CCR nu-l va admite, dar daca-l critica Ungaria lui Viktor Orban e probabil mai bun decat pare.
  • -7 (11 voturi)    
   ..dar se stie ... (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 22:00)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   .. ca de milenii suntem model exemplar de cinste , onoare si corectitudine , mai ales de corectitudine ( este punctul forte ) . Atunci pt ce atita animozitate ?
  • -1 (5 voturi)    
   Gandeste putin cum ar fi sa fi tu minoritar? (Duminică, 7 iulie 2019, 10:40)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   In Italia in localitati cu pondere , atentie sub 20% se foloseste limba romana la autoritatile publice locale, idem Spania, ori noi suntem buricul pamantului. Ce ar fi daca tu acum te-ai duce intr-o tara cu multi romani(ex. Spania si necunoscand limba) nu ai avea un ajutor prin posibilitatea de ati face orice fel de acte . Think(gandeste), nu o mai luati toti cu nationalismul asta. Totul se poate rezolva prin discutii, nu prin confruntari . UDMR este PSD de limba maghiara , la alegeri nu va mai intra in Parlament, ps-au saturat si maghiarii de ei, dar va incerca totul sa prinda voturi asta este problema.
 • +10 (14 voturi)    
  Ma doare la bass (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 20:42)

  Zummm [utilizator]

  Avem probleme mai importante.
 • +12 (18 voturi)    
  Daca nu mai sunt maghiari !? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 21:11)

  burebista [utilizator]

  in anumite locuri unde au fost maghiari si nu mai sunt sa se vorbeasca de romani maghiara ? mai vezi mai de tara ta si nu te baga ca Musca in c...…, te amesteci unde nu trebuie, sa inciti tu la ura . traiesti in ROMANIA este obligatoriu sa sti limba romana ,ca si in orice tara , ESTI CETATEAN ROMAN DE ETNIE NU CONTEAZA .mai terminate cu instigarea la ura .
  • -2 (4 voturi)    
   Fa o plimbare in Ungaria ! (Duminică, 7 iulie 2019, 10:09)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui burebista

   Vezi cu arata orasul Micherechi, oras Romanesc in Ungaria, steagul Romanesc pus la biserica si pe scoli, nimeni nu zice nimic . La noi steagul secuiesc este interzis, pe cand steagul Olteniei (ca doar este o regiune) pus pe munte cu mare fast de Ponta. Vezi cum arata cimitirele cu ostasii romani cazuti in Ungaria, ingrijite totul este OK si noi ii atacam ca au intretinut cimitirul din Valea Uzului ,ca un primar din alt judet isi face de cap desi exista o hotarare judecatoreasca, ca un grup de ultranationanlisti sa darame poarta(oare cine i-a dus acolo, din Bucovina, din Bucuresti-galerile ultra ale echipelor de fotbal, din Constanta etc.). Si ei ungurii ce au facut, s-au rugat. Intelegeti ca toate aceste provocari de o parte si de alta sunt politice pentru voturi. Ma inteleg foarte bine cu maghiarii si romanii lalocurile de munca, nu mai cadeti in capcana nationalismului si a Fakenews.
 • +15 (15 voturi)    
  ptre (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 21:33)

  ------ [utilizator]

  Voi ati vrea drepturi deasupra majoritatii si cat mai multe posibile,doar ca in Europa minoritatile pot deveni o problema generand tensiuni prin tocmai aceasta extindere de drepturi in detrimentul majoritatii.
 • +14 (16 voturi)    
  De ce ne-ar interesa că latră un cățel? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 21:51)

  NME [utilizator]

  Criticile punctuale ale Iuda Mereu:

  1. „s-a garantat menținerea drepturilor de folosire a limbii materne chiar dacă, în anumite situații, ponderea minorității respective dintr-o localitate scade sub pragul de 20 procente. Potrivit noii versiuni a Codul Administrativ, acest aspect este valabil numai până la data validării rezultatelor următorului recensământ.”
  Adică, dacă într-o zi se numără 25% etnici minoritari într-o localitate, să rămână pe vecie folosirea limbii minorității, chiar dacă în ziua următoare acei etnici se suie în autobuz și pleacă în altă localitate, ca să facă procente și acolo? Păi nu mai bine dau direct lege să fie folosită obligatoriu limba minorității și gata?

  3. „În localitățile unde ponderea unei minorități naționale este de cel puțin 20%, autoritățile administrației publice locale și alte instituții publice vor asigura folosirea și a limbii minorității naționale în relațiile cu membrii unei comunități naționale, spre deosebire de forma anterioară aflată în vigoare, care prevedea obligația de a asigura folosirea limbii minorității respective.”
  Adică să nu fie folosită DOAR limba minorității. Care e problema cu folosirea „ȘI” a limbii minorității?

  Niște asemenea indivizi, Iude Mereu, cărora le PUTE orice le este oferit, acuză pe alții de lipsă de respect? Inclusiv cățelul ăsta, plătit în copeici...
  Ia să respecte ei mai întâi, și după aia să ceară să fie respectați!
 • +10 (12 voturi)    
  Dl ministru (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 23:19)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  ungar poate sa fie "inflamat". Nu cred ca si noi trebuie sa ne inflamam. Putem sa simtim o usoara durere in cot si eventual sa-l punem la punct cu calm dar ferm. Statul ungar are ca reprezentant in parlamentul nostru UDMR-ul, consider ca e destul. De altfel, Romania are un pachet de legi pro-minoritati etnice extrem de generos, dar unii nu sunt niciodata multumiti.
  • +2 (6 voturi)    
   Nu-i adevarat .. (Duminică, 7 iulie 2019, 8:01)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

   Nu-i adevarat,statul maghiar NU are UDMR -ul ca reprezentant in Parlamentul nostru ! In acest caz Ardealul cu adevarat le-ar apartine si de ce nu ,toata romania (ca tara de tradatori ce au permis infiintarea unui partid ETNIC care sa invadeze viata politica)
   • -2 (2 voturi)    
    Oare ? (Duminică, 7 iulie 2019, 10:13)

    democtrates [utilizator] i-a raspuns lui sareta

    forumul democrat al germanilor ce este, partidele tatarilor, ale Armenilor, ale slovacilor, partidul rommilor etc. ce sunt ? Sau PRM-ul lui Vadim ce a fost ??? Mai invata.
    • +2 (2 voturi)    
     incet si bine (Duminică, 7 iulie 2019, 13:47)

     sareta [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

     Incet ,vei invata ca au invadat viata politica inseamna sa aiba in spate MILIOANE de etnici (nu cateva sute,mii sau zeci de mii) le-a fost permis accesul in Parlament ... Doua sute de mii de germani,o suta de mii de armeni,zeci de mii de de tatari,o suta de slovaci si 2-3 Rromi nu reprezinta invadarea vietii politice ,ei neavand acces in Parlament decat in cadrul grupului minoritatilor .....
 • +2 (4 voturi)    
  Extremist (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 23:38)

  ty [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by