Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Reamintim că Executivul a modificat, miercuri, varianta de act normativ pe care o aprobase cu o săptămână în urmă. Textul aprobat săptămâna trecută a fost întors de pe drumul spre Monitorul Oficial, în urma unor nemulțumiri exprimate de UDMR. Codul Administrativ a stârnit o serie de controverse, de la faptul că este aprobat prin OUG până la faptul că sunt oferite o serie de privilegii baronilor locali.
UDMR nu este mulțumită nici de acestă formă a OUG, reclamând că nivelul drepturilor minorităților este redus prin actul normativ.
- 1. Se elimină principiul drepturilor câștigate: prin modificări legislative din anul 2006 minorităților naționale din România li s-a garantat menținerea drepturilor de folosire a limbii materne chiar dacă, în anumite situații, ponderea minorității respective dintr-o localitate scade sub pragul de 20 procente, stabilit de lege. Potrivit noii versiuni a Codul Administrativ, acest aspect este valabil numai până la data validării rezultatelor următorului recensământ, acesta însemnând practic desființarea principiului dreptului câștigat.
- 2. Documentele Consiliului Local vor fi aduse la cunoștință publică numai în limba română. Până în prezent, ordinea de zi și hotărârile cu caracter normativ trebuiau făcute publice și în limba minorității. (OUG conține două dispoziții contradictorii privind această problemă: una prevede că documentele ședinței trebuie aduse la cunoștință publică numai în limba română, iar cealaltă dispoziție prevede ca proiectul ordinii de zi și hotărârile adoptate să fie publicate și în limba minorității naționale – acest aspect conferă posibilitatea unor dispute de interpretare juridică, care vor face imposibilă aplicarea legii pentru minoritățile naționale).
- 3. În localitățile unde ponderea unei minorități naționale este de cel puțin 20%, autoritățile administrației publice locale și alte instituții publice vor asigura folosirea și a limbii minorității naționale în relațiile cu membrii unei comunități naționale, spre deosebire de forma anterioară aflată în vigoare, care prevedea obligația de a asigura folosirea limbii minorității respective.
- 4. A fost eliminat articolul 612 al formei parlamentare introdus pentru unitățile administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorități naționale a scăzut sub pragul legal conform recensământului organizat ulterior anului 2001, iar obligația legală de asigurare a folosirii limbii minorității naționale nu a fost pus în aplicare din vina autorităților administrației publice locale, deși exista această obligație legală prin Legea nr.215/2001.
- 5. Forma parlamentului prevedea asigurarea dreptului de folosire a limbii materne la companiile de transport public, furnizorii de servicii (energie termică și apă), și instituția prefectului – însă textul ordonanței de urgență a guvernului nu include aceste aspecte.
- 6. Se elimină posibilitatea prevăzută în forma parlamentară ca în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20% să existe indicatoare multilingve pentru străzi, piețe și parcuri.
Codul nu incalca nici un fel de drepturi ale minoritatilor care sa nu fie reglementate asemanator si in restul Europei.
Romania e una dintre tarile UE care recunoaste "minoritatile nationale" (sunt state UE care nu recunosc asa ceva) si acorda de altfel un statut privilegiat acestor minoritati, asigurandu-le de ex. "de drept" locuri in Parlament, chiar si cand se ajunge la discriminarea alegatorilor romani cand e vorba de numarul de voturi necesar unui candidat pt a ajunge deputat (mult mai mic pt minoritati).
Acel prag de 20% e complet arbitrar si generos, foarte favorabil UDMR, nu ma mira ca vor neaparat sa-l pastreze ad infinitum chiar si cand numarul maghiarilor scade sub prag.
Liderii separatisti maghiari au negociat candva profitand de "santajul parlamentar", arma UDMR in politica romaneasca.
Pana la viitorul recensamant raman valabile vechile prevederi, dupa aia vedem unde vor fi macar 20% maghiari, e normal sa fie modificari, demografia e in miscare.
UDMR-ul e alarmat pt ca la europarlamentare a fost salvat in extremis de zecile de mii de voturi romanesti facute cadou de PSD in judete din Moldova si Oltenia.
Autoritatile publice locale e normal sa foloseasca "si" limba oficiala din Romania, iar Codul precizeaza ca se va folosi "si" limba minoritatilor in relatiile cu acestea.
Pentru ca in Harghita si Covasna unii "au uitat" sa comunice documente si in limba romana, nu doar in maghiara (ei o fac pentru a separa si mai mult secuii de romani si Romania).
Acest Cod administrativ are cateva probleme si poate ca CCR nu-l va admite, dar daca-l critica Ungaria lui Viktor Orban e probabil mai bun decat pare.
1. „s-a garantat menținerea drepturilor de folosire a limbii materne chiar dacă, în anumite situații, ponderea minorității respective dintr-o localitate scade sub pragul de 20 procente. Potrivit noii versiuni a Codul Administrativ, acest aspect este valabil numai până la data validării rezultatelor următorului recensământ.”
Adică, dacă într-o zi se numără 25% etnici minoritari într-o localitate, să rămână pe vecie folosirea limbii minorității, chiar dacă în ziua următoare acei etnici se suie în autobuz și pleacă în altă localitate, ca să facă procente și acolo? Păi nu mai bine dau direct lege să fie folosită obligatoriu limba minorității și gata?
3. „În localitățile unde ponderea unei minorități naționale este de cel puțin 20%, autoritățile administrației publice locale și alte instituții publice vor asigura folosirea și a limbii minorității naționale în relațiile cu membrii unei comunități naționale, spre deosebire de forma anterioară aflată în vigoare, care prevedea obligația de a asigura folosirea limbii minorității respective.”
Adică să nu fie folosită DOAR limba minorității. Care e problema cu folosirea „ȘI” a limbii minorității?
Niște asemenea indivizi, Iude Mereu, cărora le PUTE orice le este oferit, acuză pe alții de lipsă de respect? Inclusiv cățelul ăsta, plătit în copeici...
Ia să respecte ei mai întâi, și după aia să ceară să fie respectați!