Controversatul Cod Administrativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Cele mai disputate prevederi

de CP     HotNews.ro
Vineri, 5 iulie 2019, 19:04 Actualitate | Esenţial


Dancila, la sedinta de Guvern
Foto: Guvernul Romaniei
Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Reamintim că Executivul a modificat, miercuri, varianta de act normativ pe care o aprobase cu o săptămână în urmă. Textul aprobat săptămâna trecută a fost întors de pe drumul spre Monitorul Oficial, în urma unor nemulțumiri exprimate de UDMR. Codul Administrativ a stârnit o serie de controverse, de la faptul că este aprobat prin OUG până la faptul că sunt oferite o serie de privilegii baronilor locali.

Acest cod a mai trecut anul trecut și prin Parlament, însă a fost respins în ansamblul său de Curtea Constituțională, pentru că nu a fost respectat principiul bicameralismului. În loc să fie reluată procedura în Parlament, Coaliția PSD-ALDE a preferat să treacă acest cod prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Potrivit ultimei variante aprobate după nemulțumirile UDMR, autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

O altă modificare aprobată în ultima variantă vizează înlocuirea sintagmei în forma „bilingv” cu sintagma „în limba română și în limba minorităților”, în cazul în care în comunitate trăiesc mai multe minorități.


De asemenea, au fost efectuate modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităților administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot iniția actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităților administrativ teritoriale.

O altă modificare clarifică statutul secretarului general al Guvernului. "Printr-o altă prevedere este clarificat statutul secretarului general al guvernului în sensul că acesta are rang de ministru și nu poate fi în același timp și înalt funcționar public, sunt chestiuni mai degrabă tehnice ce trebuiau lămurite acolo în legislație, potrivit prevederilor venite din avizul Consiliului Legislativ”, a conchis Nelu Barbu.

Noi reguli pentru președinte în cazul remanierii

Printre prevederile actului normativ se numără și cea care spune că: „(3) Președintele României numește în funcție persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în același termen, în condițiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului și face public refuzul numirii în funcție”.

Refuzul numirii de către președinte poate avea loc o singură dată. Termenul premierului pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al președintelui este de zece zile.

Codul a fost criticat în multe rânduri atât de politicienii din opoziție, cât și de sindicate și societatea civilă.

Sindicatele din administrație spuneau că singurul scop este acela de a proteja un grup de interese care dorește să feudalizeze administrația publică din România. "În cazul în care Guvernul României va adopta în ședință OUG referitor la Codul Administrativ, fiind introdus pe lista suplimentară, vom considera că acest demers este îndreptat împotriva cetățenilor acestei țări, că sfidează toate principiile de drept iar singurul lui scop este acela de a proteja un grup de interese care dorește să feudalizeze administrația publică din România", mai transmit reprezentanții FNSA, printr-un comunicat de presă.

Codul Administrativ conține mai multe prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici. Una dintre marile mize ale acestui proiect este intrarea în legalitate a companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, deoarece aceasta nu are votul USR și PNL, deci nu poate obține votul a două treimi din consilierii generali.

Alte câteva prevederi ale proiectului de OUG:

 • Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Principala miză este introducerea în legalitate a celor 20 de companii municipale înființate de primarul Gabriela Firea.
 • Pensii speciale pentru aleșii locali. Aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale. Dacă facem un calcul bazat pe formula din codul administrativ, aleșii locali ar putea primi în plus câteva zeci de mii de lei. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate - 57%. Mai concret, dacă un primar de comună are o indemnizație brută de 6.000 lei și a avut două mandate, va primi o pensie specială de 1.800 lei. Primarul unui oraș mai mare, care poate avea între 10.000 și 20.000 lei pe lună brut și două mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Dacă are trei mandate ajunge la 11.000 lei pe lună.
 • Pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.
 • Transferul răspunderii de la primari către funcționarii publici.
Cum motivează Guvernul urgența


Guvernul susţine că „este constrâns să acționeze prompt pe calea unei ordonanțe de urgență în vederea eliminării disfuncționalităților de ordin sistemic, prin codificarea/ sistematizarea/ îmbunătățirea soluțiilor de reglementare din cuprinsul principalelor acte normative din domeniul administrației publice, disfuncționalități care au creat de-a lungul timpului situații excepționale la nivelul unor colectivități locale, ce au impus adoptarea de soluții imediate/punctuale în vederea evitării unei grave atingeri a interesului public, prin intermediul adoptării unui număr considerabil de ordonanțe de urgență”, se arată în nota de fundamentare.

Citește pe aceeași temă și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


19270 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Ticăloșia pizidelei nu are limite! (Vineri, 5 iulie 2019, 19:49)

  prec [utilizator]

  Ăștia trebuie linșați. Nu sunt bani dar, în ticăloșia lor, mai inventează niște pensii speciale. Renunțați la medicamentele compensate și dați „speciale”. Măcar știm o treabă. Dacă-i bairam, bairam să fie.
  • +6 (8 voturi)    
   Urmariti si striviti unul cate unul (Vineri, 5 iulie 2019, 23:36)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Ca gandacii de bucatarie.
 • +1 (1 vot)    
  Patrimoniu la discretie (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 7:55)

  Soro [utilizator]

  Acum sa vezi ce fonduri se impart baronilor prin modificarea asta cu patrimoniu administrat de jumate +1. O sa imparta intre ei si ce a mai ramas. Celor care urmeaza la guvernare ... succes.
 • 0 (0 voturi)    
  Astia o inventat tapul ispasitor perfect (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:02)

  Ioko [utilizator]

  Ăsta e tare codul pentru că se spală politicianul de orice formă de urmărire penală şi toată răspunderea a pus-o pe spatele funcţionarului public care orice va semna ilegal îl va băga în puşcărie dar primarul o să le râdă în faţă cu banul furat şi în libertate.
  Acuma să vedem care funcţionar va mai semna vreo ilegalitate că doar nu crede că a făcut legea asta ca primarul să se transforme subit în mama tuturor cinstiţilor şi să fure fără nici o grijă ca alţii să plătească în locul lor aşa că ilegalităţile se vor înmulţi iar dacă până acuma primarul PSD se ocupa numai de şmecherii ca să bage ban în buzunar încercând să se ferească cum ştiu ei de lege acuma nici măcar nu mai trebuie să se ferească de lege şi vor da drumul la jaf fără discernământ că acuma nu mai există nici un risc.
  Mai votaţii măi bugetarilor PSD să fiţi sub conducerea lor că acuma nu numai că vor fura cum vor ei şi vă va băga şi la puşcărie iar dacă sunteţi slabi pregătiţi şi cam din ăia vor angaja că doar nu se vor înconjura de băieţi care îşi cunoaşte meseria vă vor duce cum vor ei de nas de o să ajungeţi la puşcărie să plătiţi şi daunele şi să fiţi şi fraierul şmecherilor.
  Ăştia vă iau de proşti pe faţă şi va fura pe spatele vostru în timp ce râd de voi că ştiu că veţi ajunge tot voi la puşcărie.
  Acuma băieţii ăia care cred că poate scăpa că îşi dă primarul în gât că la pus să semneze ilegalităţi sau să facă ilegalităţi atuncea când va fi găsit cu nereguli nu va mai funcţiona iar oricine va lua mită să facă ilegalităţi va fi singurul vinovat (exemplu e cazul lui Dragnea care ar fi fost scăpat de orice răspundere iar alea care au au lucrat altundeva decât unde trebuia ar fi ajuns la puşcărie împreună cu şefii care le-ar fi acoperit în timp ce Dragnea ar fi râs de voi cât de fraieri aţi fost).

  Mai am o întrebare PSD-iştilor: vă place de tradiţionaliştii ăştia PSD-işti care vă vinde celor de la UDMR la bucată ţara că vedem pe mulţi PSD-işti care urlă toată ziua cât se bate pentru ţara as
 • 0 (0 voturi)    
  Sa vedeti cati se vor arde cu prosteala asta (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:11)

  Ioko [utilizator]

  Sa vedeti ce se va intampla: "multi vor face multe ilegalitati pe baza acestui cod pana vor venii altii si il vor anula si il va scoate ilegal apoi vva ajunge la puscarie prostul care a crezut ca va scapa cu ilegalitatile care le vor face".
 • 0 (0 voturi)    
  Pensie cu termen de expirare (Joi, 11 iulie 2019, 8:48)

  Ioko [utilizator]

  Deci staţi să le înţelegem logica: le-au dat pensii speciale ca să îşi fidelizeze primarii pentru alegeri deşi mi-e tare greu să înţeleg cum o vor face că toţi primarii cu un neuron ştiu că măsura asta e pe termen scurt şi acele pensii vor fi anulate inclusiv cele pentru parlamentari iar toţi cei care s-au lăsat cumpăraţi cu prosteala asta oricum nu vor apuca să câştige niciodată nimica.
  Deja CCR le-au scos neconstituţionale de câteva ori aşa că termenul lor de viaţă e scurt aşa că nu e decât o prosteală pentru minţi minuscule ca să îi cumpere pentru nimica cu metode folosite pe electoratul lor.
  Dacă nivelul primarului e de nivelul electoratului lor care se lasă prostiţi cu astfel de escrocherii atuncea vă daţi seama la ce nivel a ajuns partidul ăsta PSD în calitate de cadre.
  Acuma serios dacă era ceva de durată credeţi că CCR care sunt majoritari al lor le-ar fi scos neconstituţionale?.....singurul lucru pentru care le-au scos neconstituţionale e ca la un moment dat să le poată anula, că o vor face ei punând vina pe vreun spiriduş dacă câştiga din nou puterea sau că o vor face alţii care vin la putere oricum le vor pierde.
  Jocul ăsta l-au mai făcut când vreau să îl rupă pe Băsescu şi nu a făcut decât să îşi antagonizeze electoratul de nu a avut nici o şansă primarul să fie eficient la adunat voturi.
  Prosteala asta e pentru a-şi securiza Dăncilă cu clovnii ei puterea pentru că la alegeri nu va avea efect că nu există nimica să atragă electorat oricât îi va motiva pe primari şi sunt şanse ca să îşi întoarcă primarii ăia care mai au minte şi înţeleg cât de proşti sunt luaţi să facă contrariul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by