Codul Administrativ: Președintele este obligat să numească un ministru în termen de 10 zile. Poate refuza o singură dată

de MH     HotNews.ro
Marţi, 25 iunie 2019, 19:29 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele este obligat să numească un ministru în termen de 10 zile și poate refuza o singură propunere, prevede Ordonanța de Urgență privind controversatul Cod Administrativ adoptată marți de Guvern. Posibilitatea impunerii unui termen pentru numirea miniștrilor de către șeful statului era invocată încă din februarie de către fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu, propusă de PSD pentru portofoliul de la Dezvoltare și refuzată de Klaus Iohannis.

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a anunțat la finalul ședinței de Guvern o parte dintre prevederile Codului Administrativ, care prevăd și proceduri și termene pentru numirea în funcția de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului.

Refuzul numirii de către președinte poate avea loc o singură dată. Termenul premierului pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al președintelui este de zece zile.

"Legislația actuală nu prevede niciun termen și stăm fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectată”, a declarat Daniel Suciu.

Posibilitatea impunerii unui termen pentru numirea miniștrilor de către șeful statului era invocată încă din februarie de către fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu, propusă de PSD pentru portofoliul de la Dezvoltare și refuzată de Klaus Iohannis. Vasilescu declara atunci că legislația este deficitară la acest capitol și Guvernul ar putea interveni prin Ordonanță de Urgență, având în vedere refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerile de miniștri făcute de Viorica Dăncilă în mod repetat.

O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanței, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent.

"Reglementăm proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleși prin hotărârea instanței, nu prin hotărârea unei comisii de validare. Cum să valideze un mandat de ales local un consilier sau un ales local care nici măcar el însuși nu este validat? Se întâmplă de multe ori ca o grupare de consilier să nu voteze un alt consilier tocmai pentru a împiedica ulterior alegerea unui viceprimar și intrăm în logica partizanatului. Prin actualul cod acest lucru este rezolvat”, a afirmat Suciu.


Codul Administrativ conține mai multe prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici. Una dintre marile mize ale acestui proiect este intrarea în legalitate a companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, deoarece aceasta nu are votul USR și PNL, deci nu poate obține votul a două treimi din consilierii generali.

Care sunt cele mai importante prevederi ale proiectului de OUG:
 • Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Principala miză este introducerea în legalitate a celor 20 de companii municipale înființate de primarul Gabriela Firea.
 • Pensii speciale pentru aleșii locali. Aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale. Dacă facem un calcul bazat pe formula din codul administrativ, aleșii locali ar putea primi în plus câteva zeci de mii de lei. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate - 57%. Mai concret, dacă un primar de comună are o indemnizație brută de 6.000 lei și a avut două mandate, va primi o pensie specială de 1.800 lei. Primarul unui oraș mai mare, care poate avea între 10.000 și 20.000 lei pe lună brut și două mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Dacă are trei mandate ajunge la 11.000 lei pe lună.
 • Pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea
 • Transferul răspunderii de la primari către funcționarii publici.
Cum motivează Guvernul urgența

Guvernul susţine că „este constrâns să acționeze prompt pe calea unei ordonanțe de urgență în vederea eliminării disfuncționalităților de ordin sistemic, prin codificarea/ sistematizarea/ îmbunătățirea soluțiilor de reglementare din cuprinsul principalelor acte normative din domeniul administrației publice, disfuncționalități care au creat de-a lungul timpului situații excepționale la nivelul unor colectivități locale, ce au impus adoptarea de soluții imediate/punctuale în vederea evitării unei grave atingeri a interesului public, prin intermediul adoptării unui număr considerabil de ordonanțe de urgență”, se arată în nota de fundamentare.


CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, după ce Guvernul a adoptat prin OUG Codul Administrativ: Un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baroniiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15482 vizualizari

 • +12 (22 voturi)    
  Pare usor anticonstitutional (Marţi, 25 iunie 2019, 19:47)

  Casargoz [utilizator]

  E ca si cum presedintele ar da decret ca poate refuza la infinit numirile...
  la fel de anticonstitutional.
  • +9 (15 voturi)    
   Totusi... (Miercuri, 26 iunie 2019, 6:56)

   Y [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Presedintele ar trebui sa poata refuza la nesfarsit numirile. Politica inseamna negociere.
   In caz ca este vorba de rea vointa, exista posibilitatea suspendarii si demiterii prin referendum.
  • 0 (4 voturi)    
   mda, (Miercuri, 26 iunie 2019, 8:13)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   dar cine să conteste OUG? Că șmecherii de psd-alde au dat OUG-ul între momentul demisiei klingonianului ciorbică și cel la care va fi numit noul avocat al poporului.
 • +28 (34 voturi)    
  Lol (Marţi, 25 iunie 2019, 19:53)

  mitg [utilizator]

  E neconstitutional.
  • +17 (23 voturi)    
   Nu are cine sa sesizeze CCR (Marţi, 25 iunie 2019, 23:41)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Victor Ciorbea?
  • +1 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:04)

   complet_retard [anonim] i-a raspuns lui mitg

 • +23 (29 voturi)    
  Este deci urgent sa arate (Marţi, 25 iunie 2019, 20:42)

  Cuca [utilizator]

  ca pot. Asa cum au zis "pentru ca putem".

  Mizerabilii...
  • +1 (5 voturi)    
   pesedacii (Miercuri, 26 iunie 2019, 8:16)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   au demonstrat că nu au nevoie de hamsterul flaușat ca să facă fărâme democrația în România.Ăștia ar trebui eradicați în masă.
 • +16 (22 voturi)    
  Poate sa fie (Marţi, 25 iunie 2019, 20:49)

  Observatory [utilizator]

  și ceașca , este Obligat !
  Președinte a rămas far putere, PSD a furat și aceasta . Și totuși a mai rămas ceva de furat?
 • +20 (24 voturi)    
  o alta constitutie (Marţi, 25 iunie 2019, 21:41)

  Duncan_Idaho [utilizator]

  ne trebuie, care sa ne protejeze pe noi, oamenii de rand (de astfel de abuzuri). poate ar trebui sa fie un numar limitat de OUG care se pot da intr-un an. i
  cu certitudine ne trebuie alt guvern, cel curent isi vede interesele proprii si nu actioneaza in numele romanilor.
  • +3 (5 voturi)    
   OUG-urile (Miercuri, 26 iunie 2019, 8:19)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

   nu ar trebui folosite decât în situații de forță majoră (cataclism natural, război) și numai în imposibilitatea efectivă de nefuncționare a Parlamentului. Atât.
 • +28 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 iunie 2019, 21:50)

  [anonim]

 • +20 (26 voturi)    
  Respectarea statului drepti (Marţi, 25 iunie 2019, 22:27)

  Caligula [utilizator]

  Pai ce rol mai are presedintele atunci? Trebuie sa semneze in alb dupa prima respingere? Trebuie sa semneze? De cand presedintele e un functionar administrativ? PSD-ul are in sange nerespectarea statului democratic. Acum, ca exista alternative, se pare ca un asemea partid se grabeste sa prinda din urma ALDE.
 • +23 (27 voturi)    
  Nu-i mai simpul pentru psd sa puna presedinte (Marţi, 25 iunie 2019, 23:13)

  ty [utilizator]

  pe cine vrea muschi lor? De exemplu pe C Stefanescu. Dau o ordonanta si gata.
 • +9 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iunie 2019, 5:58)

  [anonim]

 • +4 (8 voturi)    
  ce să te aștepți de la cei ce se dau deștepți ... (Miercuri, 26 iunie 2019, 6:44)

  clencix [utilizator]

  PSD nu se dezminte, nu învață, nu se scuză, o ține în dorul lelii, prostia nu vede și n-aude.Toate totalitaristele au forțat mereu nota, în ciuda evidenței, pentru că au fost conduse de niște proști care se cred mai deștepți decât toți ceilalți, cei care-i vad și știu de ce nu-i vor. Sub scuza combaterii blocajului, provocat de fapt de incapacitatea celor ce conduc, măsurile astea administrative introduc dictatura guvernului, taie libertatea de reacție a celorlalte puteri din echilibrul democratic și atacă democrația în chiar esența ei.
 • +3 (5 voturi)    
  parlamentul este slab (Miercuri, 26 iunie 2019, 8:34)

  jescu [utilizator]

  Din ce stiu eu parlamentul da legi si guvernul executa. Care e urgenta de tot apar ordonante care stabilesc obligatiile presedintelui sau ale justitiei ? Parlamentul ar trebui sa aiba 300 de alesi, fara corupti, sa aiba autoritate si respect, sa dezbata legi(ceea ce nu face).
 • +2 (4 voturi)    
  deci asat era! (Miercuri, 26 iunie 2019, 8:38)

  sim18 [utilizator]

  Distragerea atentie... de aceea era atata mascarada in media pe seama fetei adoptate... ca sa dea zeci de ordonante pe sub nasul prostilor!
 • +5 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:02)

  complet_retard [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  procedura de numire (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:08)

  tropotaru [utilizator]

  etapa1 - pesedeaua il numeste ministru pe draqneea

  etapa2 - Iohannis refuza, e chiar obligat de situatie

  etapa3 - pesede nominalizeaza pe cine "trebuie"
 • +4 (6 voturi)    
  Un OUG fara dinti (Miercuri, 26 iunie 2019, 10:19)

  Intermezzo [utilizator]

  Si de ce fara dinti? Pai cum poate fi pedepsit presedintele daca refuza sa tina seama de acest OUG? De suspendat nu poate fi suspendat decit daca incalca Constitutia, or acesta este doar un prapadit de OUG. Au dat ei OUG-ul dar la cit devin de ridicoli nu s-au gindit. Iohannis se va preface indignat si va sustine ca i se incalca din atributiile constitutionale, dar in sinea lui isi va ride in barba si cu prima ocazie o sa le refuze ministrii. Si astia ce-or sa-i faca? Ca sa-i ia boii de la bicicleta ar trebui mai intai sa stie unde si-o tine. Apoi ar trebui sa poata deosebi boii de vaci.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by