Au încurcat codurile penale. ​Cei peste 70 de parlamentari care vor să-i oblige prin lege pe copii să-și întrețină părinții nu cunosc legislația actuală

de MH     HotNews.ro
Joi, 4 iulie 2019, 12:48 Actualitate | Esenţial


Camera Deputatilor
Foto: Facebook
Cei 73 de parlamentari, majoritatea PSD, semnatari ai proiectului de lege care vrea să îi oblige pe copii să-și întrețină părinții și bunicii ce au nevoie de sprijin material s-au încurcat în Codurile penale atunci când au prevăzut sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste obligații. Ei fac trimitere la un articol care într-adevăr se referă la infracțiuni contra familiei, dar în vechiul Cod penal. În noul Cod penal, articolul invocat vizează "neglijenţa în păstrarea informaţiilor - infracţiuni de serviciu".

"Legea recunoştinţei între generaţii” este semnată de 73 de deputați și senatori, majoritatea de la PSD, și prevede obligația copiilor majori apţi de muncă "să îşi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material".

Cei care încalcă aceste obligații sunt amenințați cu sancțiuni, mai exact cu pedepse cu închisoarea. "Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile prezentei legi constituie infracțiune și se sancționează conform articolului 305 din Codul Penal", prevede proiectul de lege.

Articolul 305 se referă într-adevăr la abandonul în familie și la infracțiuni contra familiei, dar este articolul din vechiul Cod penal. Conform acestui articol din vechiul Cod penal privind abandonul în familie și infracțiuni contra familiei, pedeapsa este de închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, pentru cazurile de "părăsire, alungare sau lăsare fără ajutor". Pentru situația de "neplată cu rea-credință, timp de 2 luni, a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească", pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În noul Cod penal, însă, articolul 305 se referă la "neglijenţa în păstrarea informaţiilor - infracţiuni de serviciu". "Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

Infracțiunile contra familiei - abandonul de familie sunt prevăzute în noul Cod penal la articolul 378.

Acesta prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte:
 • părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
 • neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
 • neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească.
Nu este singura confuzie din proiect.

La articolul 8 se face referire la condiții și proceduri prevăzute tot în articolul 8: "Părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti majori apţi de muncă, au dreptul la Intreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă care dispun de mijloace suficiente, în condiţiile şi procedurile prevăzute la Art. 8". Și la articolul 9 se face referire la condiţiile şi procedurile prevăzute la articolul 8, care nu prevede însă nicio procedură. Condiții și proceduri sunt prevăzute la articolul 7 al legii.

Proiectul de lege AICI și Expunerea de motive AICI


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6397 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Eroare in titlu (Joi, 4 iulie 2019, 12:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sunt asa-zis „parlamentari” - de fapt niste politruci incompetenti si corupti care de 23-4 ani dovedesc ca nu fac altceva decat sa distruga RO zi de zi.

  Gunoaie PSD+ALDE Iasi in Parlamentul Hotiei Nationale: Vasile Toma, Victorel Lupu, Adrian Pănescu, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Varujan Vosganian
 • +3 (3 voturi)    
  Ne-ar fi mirat să cunoască!!! (Joi, 4 iulie 2019, 13:03)

  prec [utilizator]

  Doar toată lumea știe ce material genetic declasat au ăștia și votanții lor.
 • +6 (6 voturi)    
  sanctiune (Joi, 4 iulie 2019, 13:38)

  U_swamp [utilizator]

  Nu s-a inventat sanctionarea greselilor prin taierea indemnizatiei de parlamentar?
 • 0 (0 voturi)    
  au gresit pointerii (Joi, 4 iulie 2019, 14:05)

  dessik [utilizator]

  .
 • 0 (0 voturi)    
  habarnisti (Vineri, 5 iulie 2019, 11:44)

  Ilidia [utilizator]

  Daca nici cei care propun, care ar trebui sa stie asta, habar n-au, de ce va mira ca sparlamentarii de rand habar n-au ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by