Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Nicolae Solomon, spune că i-a informat pe experții pentru MCV aflați la București despre controversele în jurul secției de anchetare a magistraților. Solomon se află printre cei șapte membri ai CSM care au boicotat ultimele ședințe ale Consiliului în care Adina Florea urma să fie validată în funcția de șef al secției speciale de anchetare a magistraților.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

"Mi-am spus opinia în secția pentru procurori, avem rezerve în privința Secției (de anchetare a magistraților - n.r.), că sunt multe controverse în jurul ei și am prezentat faptele”, a spus vicepreședintele CSM, Nicolae Solomon, după întâlnirea cu delegația MCV, la sediul reprezentanței Comisiei Europene în România.

Nicolae Solomon se află printre cei șapte membri ai CSM care au boicotat ultimele ședințe ale Consiliului Superior al Magistraturii, în care Adina Florea urma să fie validată în funcția de șef al secției speciale de anchetare a magistraților.

Luni, plenul CSM a fost amânat pentru a treia oară, deoarece cei 7 membri au transmis un e-mail pentru a cere din nou eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor privind Secția specială, până sunt dezbătute rapoartele europene. Cei șapte membri CSM au avertizat că vor utiliza toate pârghiile pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei secții.

Următoarea ședință a plenului CSM este programată pentru marți, pe ordinea de zi aflându-se din nou numirea Adinei Florea la șefia secției speciale.

Vicepreședintele CSM, Nicolae Solomon, a declarat că nu se va prezenta nici la plenul de miercuri, de data aceasta pentru că se va afla la Sinaia la o conferință, alături de ministrul Justiției, adăugând că singura soluție pentru a fi rezolvat blocajul creat în Consiliu este dialogul între membri.

"Nu am de unde să știu chestiunea asta (dacă va fi întrunit cvorum miercuri, n.r.). Cvorumul este verificat de doamna președinte și de secretarul general. De vreme ce ni s-a trimis o invitație, eu sper să fie cvorum. În privința mea, eu am precizat că nu voi participa, pentru că sunt la o conferință la Sinaia cu procurorii și cu ministrul Justiției”, a declarat vicepreședintele CSM, Nicolae Solomon.

Savonea, după discuția cu experții europeni: Am prezentat opinii necesare independenței justiției, vă asigur

Președintele CSM, Lia Savonea, a spus, la rândul său, că a prezentat delegației opiniile Consiliului "necesare consolidării independenței justiției". "Am prezentat acele opinii ale Consiliului necesare consolidării independenței justiției, vă asigur. Nu am prezentat opinia proprie (în privința Secției de anchetare a magistraților -n.r.)", a declarat președintele CSM, Lia Savonea, citată de Mediafax.

O delegație a Comisiei Europene se află la București în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în cadrul primei misiuni de evaluare organizate în România în anul 2019.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, marți, la finalul întâlnirii cu delegația MCV, că dialogul a fost transparent, bazat pe profesionalism și responsabilitate, subliniind că obiectivul principal este ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Birchall a mai susținut că România - criticată dur de la Bruxelles în ultimii doi ani pentru încălcarea statului de drept - este "profund atașată valorilor europene și statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi".