Deputații au decis marți amânarea audierii în cazul terenului din proprietatea Muzeului Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” unde se intenționează construirea Muzeului Holocaustului din România, relatează Mediafax.

Muzeul AntipaFoto: Ministerul Culturii

Luis Ovidiu Popa, managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, erau programați marți pentru o audiere în fața Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Audierea avea ca obiect „înstrăinărea a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» către o altă instituţie în vederea ridicării unei alte clădiri pe terenul respectiv”, după cum se arăta în ordinea de zi a comisiei.

Deputații au discutat inițial despre oportunitatea audierii. La propunerea deputatei Beatrice Tudor s-a votat amânarea punctului 1 din discuție în condițiile în care ministrul culturii nu era prezent la audiere. În urma votului deputații au hotărât, cu o singură abținere, amânarea audierii celor doi invitați.

”Vineri am avut o discuție cu Ministrul Culturii, în care i-am expus punctul nostru de vedere. Dumnealui a părut să înțeleagă și speram că astăzi, aici vom avea poziții într-un fel convergente. Mi se pare normal ca Ministerul Culturii să susțină o instituție din subordine. Mi s-ar părea anormal să susțină să se dezmembreze. În istoria muzeului, acesta este cea mai serioasă criză privind imobilul. A mai existat o problemă în 1942, când s-a dorit demolarea muzeului și construirea în loc a Ministerului de Finanțe. Pe vremea aceea, șef al Guvernului și Ministru al Culturii era Ion Antonescu. Imobilul acesta este cel mai vechi din Piața Victoriei. Este singurul care supraviețuiește din acea perioadă. Faptul că nimeni nu are niciun fel de întrebări, mă refer la cei pe care i-am auzit eu, care în general sunt din zona politică pe mine mă uimește cumva”, a declarat presei managerul muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa.

”Nici nu știu cine poate decide. În ceea ce depinde de noi, vă pot spune că muzeele, și al nostru și Muzeul Holocaustului au nevoie să fie construite în felul care să le permită o viață fructuoasă ulterior. Și asta nu este o soluție bună. Poziția noastră, a mea, va fi în acest sens”, a spus Luis Popa pentru MEDIAFAX.

Muzeul "Grigore Antipa" din Bucureşti a primit, pe 20 iunie, din partea autorităţii finanţatoare, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătraţi din parcul instituţiei în vederea realizării unei alte construcţii.

Anterior primirii acestei adrese, managerul instituţiei, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul Antipa îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Conducerea muzeului a înaintat, luni, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. Luis Popa a declarat că, vineri, când a primit solicitarea de la Ministerul Culturii, i s-a comunicat şi faptul că Institutul pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" a solicitat Guvernului să îi cedeze această parte din parcul Muzeului Antipa în vederea construirii Muzeului Holocaustului din România.

Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că terenul pe care se află Muzeul Antipa din Bucureşti este proprietatea statului, dat în folosinţă gratuită instituţiei, dar "folosinţa poate fi retrasă şi atribuită alteia".