Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat, duminică, că va dispune un control la Teatrul Național București, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii, precizând că instituția are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate, transmite Mediafax.

Daniel BreazFoto: Facebook

"Este vorba de o firmă care colaborează cu Teatrul Național, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Național, o firmă care nu știu de ce, cândva, a fost semnat acest contract, când eu cred că Teatrul Național ar fi avut angajați care să desfășoare asemenea activități. În al doilea rând, bugetul Teatrului Național din București este mai mare cu aproape un milion de dolari față de anul trecut. Eu doar atât am cerut, și domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii și să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiți", a declarat ministrul Culturii, la Antena 3.

Daniel Breaz a spus că nu înțelege de ce, după fiecare spectacol, 10% din încasări trebuie să fie luate de anumite persoane.

"Nu văd de ce Teatrul Național trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată. Am înțeles că sunt printre cele mai mari prețuri din țară, dacă facem comparație cu alte teatre, cu Opera Națională - care este pe profit -, și nu înțeleg de ce actorii fac grevă, când salariile lor aproape că au fost triplate. Deci pentru mine sunt unele lucruri pe care nu le înțeleg. Eu doar am cerut ca cheltuirea banilor să fie făcută cu responsabilitate. Și sincer, o să fac un control acolo, știu ce înseamnă un buget, știu cum trebuie să cheltuiești banii publici, știu ce înseamnă bunul simț și o să fac un control acolo, să văd cum se cheltuie banii, și toate aceste lucruri o să le fac publice", a conchis ministrul Culturii.

Potrivit acestuia, anul trecut, Teatrul Național a avut un buget de aproximativ 53 de milioane de lei, iar anul acesta are 57 de milioane lei.

Un protest al actorilor este anunțat pe rețelele sociale pentru duminică seara, la ora 18.00, în Piața Victoriei, în urma tăierilor bugetare de la instituțiile de cultură, care au dus și la concedieri.

Teatrul Național București, cel mai mare din țară, anunță că se află "la limita supraviețuirii artistice din cauza drasticelor restrângeri bugetare" și "este obligat să își limiteze, deocamdată, activitățile". Managerul TNB, Ion Caramitru, afirmă că "ceea ce trăim acum, nu numai în Teatrul Național, ci absolut în toate instituțiile care sunt în subordinea Ministerului Culturii, dar și în instituțiile din subordinea Primăriei Generale, este fără precedent". Angajații teatrelor și colaboratorii protestează, duminică, în Piața Victoriei, față de concedierile masive și întârzierile salariale.