​Un protest al actorilor este anunţat pe reţelele sociale pentru duminică seara în Piaţa Victoriei, în urma tăierilor bugetare de la instituţiile de cultură, care au dus şi la concedieri.

protest artistiFoto: Captura Facebook

„E momentul ca toţi: artişti şi persoane angajate sau în colaborare cu instituţii din mediul cultural din Bucureşti, şi nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediaţi ca umare a taierii bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea primăriei municipiului Bucureşti. Situaţia este deosebit de dezastruoasă, cu toţii o resimţim direct: onorarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puţine, o totală lipsă de siguranţă din orice punct de vedere. Foarte curând vom fi traşi la răspundere în legătură cu contribuţiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiţi pentru munca depusă anul acesta”, arată organizatorii protestului, intitulat #Demnitate.

Actorul Marius Manole a declarat, vineri, la Interviurile HotNews LIVE, că asistăm la "o căsăpire, o situație disperată, fără precedent", bugetele teatrelor fiind tăiate, fie că aceste instituții aparțin de Ministerul Culturii, fie de primării. Actorii și colaboratorii teatrelor au anunțat că ies duminică în stradă pentru a protesta. „Dacă e așa o efervescență economică cum ne spun guvernanții, de ce facem aceste tăieri? Și dacă nu avem bani la buget să dăm la instituții, de ce nu tăiați de la pensii speciale? Explicați-mi creșterea asta economică”, a spus actorul Teatrului Național.