Peste 100 de copii au fost returnați la un punct vamal din Texas, la granița cu Mexicul, la doar o zi după ce fuseseră transferați la un centru special pentru imigranți, au precizat oficiali ai autorităților vamale americane citați de BBC News.

suaFoto: Hotnews

În jur de 250 de copii ai imigranților au fost mutați din centrul supraglomerat. Mai mulți avocați au fost autorizați prin decizie judecătorească să inspecteze centrul, acuzând ulterior condițiile în care sunt ținuți copiii.

Toaleta era în mijlocul încăperii în care dormeau și mâncau, copiii dorm pe beton, nu au condiții de igienă minime, a povestit un avocat pentru BBC News. În cadrul unor audieri în instanță, reprezentantul Departamentului de justiție a susținut că ideea este ca acești copii să nu petreacă prea mult timp în centrele de detenție și de aceea nu vede nimic în neregulă cu faptul că nu au pături, săpun și periuțe de dinți.

Criza imigranților a luat amploare în ultima vreme în SUA, opinia publică fiind scandalizată în această săptămână, din nou, după ce fotografia șocantă a unui tată și a fiicei sale încecați la graniță a devenit virală. Bărbatul înecat, Oscar Alberto Martinez, era din El Salvador iar fiica lui, Angie Valeria M., avea doar 2 ani.

În acelați timp, șeful vămii din SUA a anunțat că demisionează. Decizia sa vine după ce criza imigranților a ajuns la un nivel fără precedent din 2006 până acum, notează BBC News.

Autoritatea Vamală și pentru Protecția Granițelor a confirmat deemisia oficialului, John Sanders, care ar urma să intre în vigoare de la 5 iulie. Sanders și-a anunțat demisia printr-un e-mail transmis autorității, potrivit presei americane.

Președintele Donald Trump intenționează să îl numească în locului lui Sanders pe Mark Morgan, în prezent director al agenției pentru imigrație.

Într-un interviu acordat CBS News, Morgan a spus că, în opinia sa, nu există o problemă de sistem în ceea ce privește centrele de detenție pentru imigranți.

Pe de alăt parte, Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a aprobat un pachet de ajutor pentru cazuri de urgență, în valoare de 4.5 milioane de dolari, pentru familiile imigranților și copiii neînsoțiți reținuți în urma încercării de a trece granția dintre Mexic și SUA.

Propunerea a trecut după ce președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi a reușit să oprească o mini-revoltă a legislatorilor progresiști hispanici, care cereau modificări legislative semnificative.