Camera Reprezentanților a aprobat un pachet de ajutor pentru cazuri de urgență, în valoare de 4.5 milioane de dolari, pentru familiile imigranților și copiii neînsoțiți reținuți în urma încercării de a trece granția dintre Mexic și SUA, scrie AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea a trecut după ce președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a reușit să oprească o mini-revoltă a legislatorilor progresiști hispanici, care cereau modificări legislative semnificative. Noile prevederi adăugate legii înainte de vot sunt mai modeste decât ceea ce doreau inițial legislatorii, însă nevoia urgentă de finanțare, pentru a preveni transformarea situației într-un dezastru, a contat mai mult în procesul de decizie.

Votul a fost de 230 la 195 și va porni o confruntare cu Senatul, condus de republicani, care va încerca să forțeze propria lor propunere.

"Senatul are un proiect de lege bun. Al nostru este cu mult mai bun", a spus Pelosi colegilor săi democrați, în cadrul unei întâlniri marți dimineață, potrivit unei surse anonime.

"Ne asigurăm mâncare, haine, obiecte sanitare, adăpost și îngrijire medicală le vor fi oferite copiilor. Vom oferi acces la asistență legală. Și protejăm familiile, pentru că familiile trebuie să rămână împreună", a declarat Pelosi.

Propunerea acoperă peste 1 miliard de dolari pentru adăpostul și hrana oferită imigranților reținuți la graniță și aproape 3 miliarde pentru îngrijirea copiilor care nu sunt însoțiți. Aceștia vor fi preluați de Departamentul pentru Sănătate și Servicii Sociale. Atât propunerea Camerei, cât și cea a Senatului nu permite realocarea fondurilor către zidul lui Trump și ar bloca informațiile legate de sponsorii copiilor imigranți, pentru a nu putea fi folosită cu scopul deportării lor.

Autoritățile de la graniță au raportat reținerea a aproape 133.000 de persoane luna trecută. Schimbările presupuse de noile măsuri vor fi legate de stabilirea unor noi standarde de îngrijire ăentru copiii imigranți fără familie și de stabilirea unui plan pentru asistența unor traducători pentru comunicarea dintr imigranți și forțele de ordine.