Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să valideze, luni, numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al contestatei secții de anchetare a magistraților, după ce ședința de joi nu s-a ținut din lipsă de cvorum.

Adina FloreaFoto: Agerpres

UPDATE 10.29 Ședința plenului CSM, programată pentru ziua de luni, nu va mai avea loc din lipsă de cvorum, a anunțat președintele Lia Savonea. Potrivit unor surse din Consiliu, citate de Mediafax, câțiva procurori și judecători au refuzat să participe la plen până nu sunt eliminate de pe ordinea de zi punctele ce vizau SIIJ. Ședința ar fi trebuit să înceapă la ora 9:30.

UPDATE 09.31 Procurorul general Bogdan Licu, a declarat, înaintea de plenul CSM, că se anunță o ”ședință cu scântei”, fără a preciza la ce se referă.

Printre cei care au lipsit de la ședința de joi s-au numărat ministrul Justiției, Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu și preşedintele instanței supreme, Cristina Tarcea.

Ana Birchall a spus că a informat-o din timp pe șefa CSM că nu poate participa la plenul Consiliului.

Procurorii Adina Florea și Sorin Iasinovschi au susținut, marțea trecută, interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, în timp ce al treilea candidat, procurorul Bogdan Pîrlog, nu s-a prezentat și a fost intervievat prin videoconferință, neaflându-se în țară.

Potrivit CSM, Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, de 9,86, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25. Pe ordinea de zi a plenului CSM de joi se afla validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și numirea Adinei Florea în această funcție.

Procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a cerut plenului CSM invalidarea concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. El a susținut că "întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei".

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ca urmare a demisiei. Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, el fiind propus de Partidul Social Democrat.