Președintele Donald Trump a confirmat, vineri, pe twitter, că a anulat în ultimul moment ordinul de atacare a Iranului, pentru a evita pierderi de vieți omenești.

Donald Trump, Memorial DayFoto: White House

Președintele Trump a spus că joi noaptea forțele americane erau gata de asalt, moment în care a întrebat câți oameni vor muri. ”150 de oameni, domnule președinte, a fost răspunsul unui general. Cu 10 minute înainte de atac, am oprit (operațiunea- n.red)”, a relatat Trump, pe rețeaua socială.

Trump a mai spus că o astfel de ripostă ar fi fost disproporționată față de doborârea unei drone americane, în care nu se afla niciun om. ”Nu mă grăbesc, armata noastră este reconstruită și este gata de atac, este de departe cea mai bună din lume”, a mai scris Trump.

Liderul de la Casa Albă a precizat că noi sancțiuni vor fi impuse Iranului. ”Iranul nu va avea niciodată arme nucleare, nu împotriva SUA, nu împotriva lumii!„, a conchis el.

New York Times a relatat vineri dimineață căpreședintele american Donald Trump ar fi aprobat inițial lansarea rachetelor militare în Iran, ca răspuns la faptul că Teheranul a doborât o dronă americană, însă a retras comanda în ultimul minut.

Aeronavele se aflau în aer iar navele erau pe poziții, însă rachetele nu erau încă lansate când au fost primite ordinele de retragere, a declarat un oficial anonim, citat de New York Times. Nu este clar dacă atacul a fost doar amânat sau anulat, potrivit publicației americane.

Oficialii militari și diplomații americani se așteptau la un răspuns armat din partea SUA, după ce oficialii securității naționale ai președintelui și liderii Congresului s-au întâlnit la Casa Albă joi noapte. Una dintre ținte ar fi fost sistemul de apărare antiaeriană S-125 Neva/Pechora, potrivit unei surse de la Pentagon. SUA ar fi suspectat că acesta a fost sistemul folosit în atac, deși Teheranul a declarat că a fost vorba de sistemul de apărare 3rd Khordad.