Președintele american Donald Trump ar fi aprobat inițial lansarea rachetelor militare în Iran, ca răspuns la faptul că Teheranul a doborât o dronă americană, însă a retras comanda în ultimul minut.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 12.10: Iranul a fost avertizat de președintele american Donald Trump asupra unui atac iminent, prin intermediul Omanului, au precizat oficiali de la Teheran, pentru Reuters.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce publicația americană New York Times a dezvăluit că liderul de la Casa Albă ar fi aprobat inițial atacarea Iranului, pentru a reveni asupra ordinului în ultimul moment.

”În mesajul său, Trump a spus că este împotriva oricărui război cu Iranul și dorește să discute cu Teheranul cu privire la mai multe subiecte...El a dat un răgaz scurt pentru a primi un răspuns din partea liderului iranian Ayatolahul Khamenei pentru a lua o decizie„, au mai precizat surse care doresc să își păstreze anonimatul.

Un alt oficial iranian a precizat: ”Am fost foarte clari și am spus că liderul se opune unor discuții, dar mesajul părții americane va fi transmis pentru ca acesta să ia o decizie...Am mai transmis oficialului din Oman că orice atac împotriva Iranului va avea consecințe internaționale și regionale„.

UPDATE 11:41: Rusia acuză Statele Unite că ar căuta în mod intenționat escaladarea tensiunilor cu Iranul, împingând lucrurile spre un război, scrie Reuters.

Sergei Ryabkov, adjunct al ministrului de externe, a cerut Washingtonului să cântărească bine asupra consecințelor conflictului cu Iranul și a precizat că relatările potrivit cărora Trump ar fi aprobat atacarea Teheranului arată că situația este ”extrem de periculoasă”.

UPDATE 9:40: Imagini care arată momentul în care a fost doborâtă drona americană au fost făcute publice de Pentagon, transmite euronews.

Și Iranul a dat publicității o înregistrare, susținând că aceasta survola spațiul aerian iranian.

Aeronavele se aflau în aer iar navele erau pe poziții, însă rachetele nu erau încă lansate când au fost primite ordinele de retragere, a declarat un oficial anonim, citat de New York Times. Nu este clar dacă atacul a fost doar amânat sau anulat, potrivit publicației americane.

Oficialii militari și diplomații americani se așteptau la un răspuns armat din partea SUA, după ce oficialii securității naționale ai președintelui și liderii Congresului s-au întâlnit la Casa Albă joi noapte. Una dintre ținte ar fi fost sistemul de apărare antiaeriană S-125 Neva/Pechora, potrivit unei surse de la Pentagon. SUA ar fi suspectat că acesta a fost sistemul folosit în atac, deși Teheranul a declarat că a fost vorba de sistemul de apărare 3rd Khordad.

Trump a părut inițial să dorească aplanarea situației, spunând că drona US Global Hawk ar fi putut să fie doborâtă de un ofițer iranian "prost și scăpat de sub control", fără autorizație de la Teheran.

"Nu am avut un bărbat sau o femeie în dronă. Dacă am fi avut, lucrurile ar fi stat cu totul altfel", a afirmat Trump. Președintele american a comentat inițial că Iranul a făcut o mare greșeală, dar nu a dat detalii legate de modul în care SUA vor reacționa. Întrebat cum va răspunde SUA, acesta a zis: "Veți afla."

Administrația Federală a Aviației a emis un ordin de urgență prin care anunță că toate operațiunile aeriene deasupra apei în regiunea Golfului Persic și a Golfului Oman sunt interzise temporar deoarece tensiunile politice și activitățile militare "reprezintă un risc pentru operațiunile de aviație civilă americană".

Joi noapte, liderii democrați au insistat asupra colaborării cu aliații. Purtătorul de cuvânt Nany Pelosi a afirmat că administrația trebuie să facă tot posibilul să scadă tensiunile, în timp ce liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a spus că este îngrijorat că administrația va provoca un război.