Direcția Națională Anticorupție spune că în cazul retragerii apelului în dosarul lui Viorel Hrebenciuc nu a existat nicio corespondență cu Secția de anchetare a magistraților, DNA aflând din presă despre acest demers al secției, iar în dosarul lui Sebastian Ghiță secția a notificat DNA în ziua în care a retras apelul. Gheorghe Stan, fostul șef al Secției pentru anchetarea magistraților și noul judecător CCR, a susținut într-un interviu pentru MEDIAFAX că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță a avut la bază corespondența cu șeful DNA, care a împărtășit opinia.

Sediul DNAFoto: Hotnews

UPDATE Gheorghe Stan a trimis către Călin Nistor două adrese, în 19 martie și 12 iunie 2019 prin care cerea motivele de apel din dosarul lui Sebastian Ghiță, respectiv informa cu privire la retragerea apelului din dosar, pe motiv că, în urma analizei, hotărârea instanței de fond este legală și temeinică, „fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”, potrivit unui document citat de Mediafax.

De asemenea, adjunctul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că a asistat la discuția telefonică între Gheorghe Stan și Călin Nistor, care a avut loc după ce Stan a transmis DNA adresa din 12 iunie.

DNA a reacționat marți la declarațiile fostului șef al Secției speciale Gheorghe Stan, care a afirmat că Direcția ar fi fost de acord cu decizia secției de a retrage căile de atac în dosarele Ghiță și Hrebenciuc. Direcția Națională Anticorupție îl contrazice pe Gheorghe Stan, numit judecător la CCR la propunerea PSD, și explică consecințele retragerii apelurilor în dosarele lui Sebastian Ghiță și Viorel Hrebenciuc.

Punctul de vedere transmis de DNA:

  • "Nu a existat niciun fel de discuție / corespondență cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcției Naționale Anticorupție a aflat din presă.
  • Cu referire la cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată Sebastian Ghiță și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 910/VIII/3 din 29 iunie 2016, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a luat decizia de retragere a apelului la data de 10 iunie 2019, iar la data de 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul și în aceeași zi a notificat conducerea Direcției Naționale Anticorupție să ia act despre acest lucru.
  • Având în vedere că printre inculpații trimiși în judecată în cele două dosare se află și persoane care au calitate de magistrați, în baza Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată și completată prin OUG nr. 7/2019, Direcția Națională Anticorupție nu mai are nicio competență în dosarele privind magistrați, inclusiv în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată.
  • Consecința nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpații condamnați în primă instanță nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitați rămân achitați.
  • Precizăm că fostul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a declarat în cadrul interviului sus menționat <>".

CITEȘTE ȘI: Gheorghe Stan susține că șeful DNA a împărtășit punctul de vedere în cazul retragerii apelurilor din dosarele lui Hrebenciuc și Ghiță