Gheorghe Stan, fostul șef al Secției pentru anchetarea magistraților și noul judecător CCR, susține, într-un interviu exclusiv pentru MEDIAFAX, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță a avut la bază corespondența cu șeful DNA, care a împărtășit opinia.

Gheorghe StanFoto: Agerpres

„Aici nu este vorba de „bine aranjați, freze sau competențe 0 barat”, așa cum spunea cineva recent în mediul online, ci de faptul că la nivelul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție s-a făcut o analiză complexă, completă și responsabilă având la dispoziție întreaga documentație care a stat la baza acestor decizii. Referitor la cele două dosare la care faceți referire, fără a comenta conținutul acestora, pot să vă spun că am avut discuții cu procurorul-șef DNA, care a împărtășit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există și o corespondență scrisă în care am transmis Direcției Naționale Anticorupție punctul nostru de vedere, raționament la care DNA nu a formulat obiecțiuni”, a declarat fostul șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, într-un interviu exclusiv pentru MEDIAFAX.

Este vorba despre retragerea apelurilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de către Secție, în dosarele lui Sebastian Ghiță (achitat în primă instanță) și al lui Viorel Hrebenciuc (condamnat la 2 ani de închisoare). În dosarul lui Hrebenciuc, instanța supremă deja a admis retragerea apelului.

De asemenea, noul judecător al Curții Constituționale a mai vorbit și despre atacurile la adresa Secției pe care a condus-o.

„Este evident pentru orice persoană de bună credință că Secția este ținta unor atacuri repetate și absurde, aflate la limita legii și acest aspect nu face decât să polarizeze și mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între cei care respectă legea și cei care sunt abuzivi. Însă ce vreau să vă precizez este că toate aceste atacuri nu au fost de natură să ne împiedice în desfășurarea activității, în dosare la care s-a făcut referire prin mass-media”, a mai declarat Gheorghe Stan.

Reamintim că Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a decis să retragă apelul în procesul în care Sebastian Ghiță era judecat alături de mai mulți foști magistrați și șefi din Poliția Prahova deoarece „hotărârea instanței de fond este legală și temeinică, fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Totodată, Instanța Supremă a admis, pe 12 iunie, cererea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) de retragere a apelului făcut de DNA în dosarul de corupție în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu executare.