VIDEO ​Invizibili în ochii statului. Florin și Victor vor să fie o familie și pentru asta dau în judecată România la CEDO

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 18 iunie 2019, 12:36 Actualitate | Esenţial


Florin si Victor
Foto: captura facebook
Florin Buhuceanu, membru ACCEPT în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, și partenerul său, Victor Ciobotaru, absolvent al Institutului Teologic Adventist, au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, pentru că nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor. Sunt de cinci ani împreună, dar ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră. Aceștia spun că, deși nu își doresc să fie în centrul atenției și să își expună viața privată în presă, au ales să facă acest pas pentru că ”trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”. Lor li s-au alăturat alte șase cupluri în demersul de a se adresa CEDO.

„Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu, este implicat ca membru ACCEPT în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militând pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal.

La rândul său, Victor Ciobotaru, partenerul lui Florin, este un absolvent al Institutului Teologic Adventist și organizează periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI cu credință în Dumnezeu.

”Dumnezeu este foarte important pentru mine încă de când eram mic. Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credința mea, întrucât Biserica respinge persoanele gay. Am învățat să mă accept și să mă înțeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viața mea. Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta. Am însă nevoie de recunoașterea și protecția statului român, ca orice alt cetățean”, a declarat Victor.

Florin şi Victor au o relaţie de cuplu de la începutul anului 2015, fiind în al cincilea an de când formează o familie.

Cu toate acestea, aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi, spune Asociația ACCEPT.
Partenerii nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători - prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare. Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.
Așadar, una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, însă mai sunt alte 6 cupluri care li s-au alăturat, însă doresc să rămână pe moment anonime.

Cum vor ataca statul român la CEDO

Avocata de drepturile omului și membră a ACCEPT Iustina Ionescu spune că a reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex.

„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

CCR și cazul Coman


„Curtea Constituționață a României a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 în cauza Coman faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri. În România, există un conflict între realitatea socială şi realitatea legală în care trăiesc familiile gay, cu consecințe foarte grave pentru comunitatea LGBTI, iar Parlamentul şi Guvernul refuză să pună capăt discriminării. Autoritățile participă în cunoștință de cauză la întreţinerea şi agravarea acestei situații. În ciuda faptului că cele 7 familii pe care noi le reprezentăm trăiesc împreună de ani de zile, sunt cunoscuţi şi acceptaţi de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsă, colegi), legea nu le conferă nicio recunoaştere oficială şi nicio protecţie legală. Argumentul invocat iar și iar – absența nevoii sociale – este unul mincinos. ACCEPT stă la dispoziția tuturor cuplurilor de același sex din București și din tară care doresc să dea în judecată statul român și le va reprezenta gratuit în instanță și la CEDO,” a declarant Teodora Ion-Rotaru, Directoare executivă, Asociația ACCEPT.
Asociația ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil de peste 13 ani. Din 2008 până astăzi au fost depuse şi dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.

”Guvernul şi coaliţiile politice aflate în această perioadă la guvernare nu au susţinut niciodată un proiect de lege, dimpotrivă: au afirmat că nu este nevoie de reglementarea parteneriatului civil, fie pentru că legea actuală este acoperitoare, fie pentru că nu există o nevoie socială. Mai grav, uneori autoritățile au afirmat că relația de familie într-un cuplu gay este contrară ordinii publice şi bunelor moravuri”, subliniază ONG-ul.

Sociologii estimează că în prezent aproximativ 10% din populație trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25 de puncte procentuale, iar suținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este în creștere.

În contextul Referendumului din octombrie 2018, organizat ca urmare a solicitării unui grup de inițiativă numit Coaliția pentru Familie, referendum ce urmărea definirea restrictivă a familiei prin înlocuirea termenului neutru de gen ”soți” cu formula restrictivă ”un bărbat și o femeie”, populația României a boicotat în mod majoritar această inițiativă. În ciuda unei campanii extrem de agresive realizată de Coaliția pentru Familie, de Guvern și de partidele de la guvernare, referendumul a eșuat - doar 21.1% din populație s-a prezentat la vot, în condițiile unui prag de 30%, mai amintește ACCEPT.

Cuplurile care doresc să se alăture acestui caz sunt rugate să contacteze Asociația ACCEPT la accept@acceptromania.ro, 021 252 56 20 sau pe Facebook la https://www.facebook.com/asociatia.accept/.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4550 vizualizari

 • -5 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 18 iunie 2019, 12:53)

  [anonim]

  • -9 (23 voturi)    
   Nu spune nu pana nu auzi ce spune UE-ul. (Marţi, 18 iunie 2019, 13:20)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca asa numita "toleranta" la parafilii de acolo vine.
  • -11 (21 voturi)    
   corect (Marţi, 18 iunie 2019, 13:25)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui

   Regret ca n-am fost la referendumul ala cu gay. Dar macar n-am votat usr.
  • +5 (19 voturi)    
   Pollitically incorrect (Marţi, 18 iunie 2019, 15:34)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui

   Cei care se ascund sub sintagma asta si lupta impotriva acestei asa zise corectitudini politice sunt de fapt homofobii, fanaticii religiosi, ultraconservatorii depasiti de vremuri si intolerantii plini de manie.

   Lumea a ales sa progreseze nu sa se intoarca in Evul Mediu cand aceste persoane erau oprimate. Din fericire, sansa tuturor retrograzilor extremisti de a opri progresul social, a primit o lovitura fatala la referndum cand romanii in marea lor majoritate au respins aceste idei fanatice si intolerante. So get over.
   • -3 (9 voturi)    
    Date jos de pe cal (Marţi, 18 iunie 2019, 16:50)

    Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Eu unul ii sustini pe cei 2 din articol si in acelasi timp urasc pc-ul.
    Lasa omul sa-si exprime parerea chiar daca nu e aceasi cu a ta. E asa de greu?
    In anglia un grup Pakistanez profitau de pe urma a mii de fete care erau sechestrate si violate. Politia stia despre ei de ani de zile dar nu au facut nimic de frica sa nu fie numiti islamofobi.
    Nu ai voie sa zici nimic despre transexuali in sport ca o sa fi numit transofob sau ceva in genul. Eu inteleg si sustin drepturile lor dar nu cred ca un barbat care ia estrogen timp de 2 ani ar trebui sa fie in competitie cu fetele. Poate gresesc dar ar trebui dezbatut in mod politicos, PC-ul nu permite asta.
   • -3 (7 voturi)    
    Corectitudinea politica e pentru politicieni (Marţi, 18 iunie 2019, 16:57)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Nu imi veni mie cu cerinte sa imi cenzurez gandirea. O zic si imi place sa o repet, mi se rupe de drama multora.
   • -3 (7 voturi)    
    Gandesti in clisee (Marţi, 18 iunie 2019, 17:35)

    ap101 [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Nu suntem intoleranti si cu siguranta nu agatam etichete pe oameni cu usurinta cu care o faci tu. Traim din plin in ceea ce numim modeernitate, ne bucuram de tehnologie, am facut scoli de top din lumea asta mare, stim sa recunoastem insa si ideologii, macar ca ele se ascund in spatele unor comportamente sexuale diferite de cele ale majoritatii. Si am studiat si istoria. Temeinic.
 • +5 (31 voturi)    
  Referendum (Marţi, 18 iunie 2019, 13:30)

  utilizator1 [utilizator]

  La referendumul de anul trecut romanii au arătat clar ca pentru ei lupta împotriva corupției este adevarata lor prioritate și nu ce fac ion si Gheorghe in dormitor.
  Singurii interesați de homosexualitate au rămas extremiștii religioși dar din fericire nu reprezintă majoritatea in România.
  cei mai mulți romani accepta homosexualitatea și asta ne asaza in rândul societăților Care respecta statul de drept.
  • -9 (25 voturi)    
   De acolo pana la casatorii gay mai este mult (Marţi, 18 iunie 2019, 13:42)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

   Si sa nu uitam ca vorbim de casatorii care nu au nici un impact asupra natalitatii. Deci doar de fatada.
 • -8 (18 voturi)    
  biserica nu respinge gay ... (Marţi, 18 iunie 2019, 13:46)

  Mimi Jurj [anonim]

  Ei pot intra in biserica, se pot spovedi si primesc tratament adecvat - rugaciuni potrivite. Pana la urma, eu cred ca, in ochii bisericii, doi gay sunt la fel de vinovati ca doua persoane implicate intr-o fapta de adulter. Penal nici unii, nici altii nu sunt vinovati, dar in ochii bisericii ei au nevoie de compasiune si ajutor pentru a reveni cu picioarele pe pamant...
 • -9 (21 voturi)    
  "... există o nevoie socială..." (Marţi, 18 iunie 2019, 13:51)

  ofCAER [utilizator]

  Existǎ o altǎ nevoie socialǎ care are întîietate faţǎ de nevoia celor doi: anume ca societatea sǎ-şi asigure continuarea existenţei.
  "Nevoia socialǎ" a lor conduce la anularea celei dintîi.
  Dacǎ cea dintîi nevoie nu ar fi fost asiguratǎ de specia umanǎ, cei doi nici nu ar fi existat.
  Iar ei existǎ tocmai fiindcǎ au supt de la ţîţa mamei iar nu de la puţa mamei!
  Nu îi condamnǎ nimeni şi nici nu îi blameazǎ mǎcar nimeni; dar de ce ţin ei morţiş sǎ transforme o chestiune personalǎ într-o “nevoie socialǎ”?
  Trǎiesc, eu, de 8 ani într-un cuplu hetero “nelegalizat”; nu ne-am simţit niciodatǎ discriminaţi fiindca nu avem “recunoaşterea Statului Român”. Iar ca noi sunt zeci de mii de cupluri dacǎ nu chiar sute de mii. De ce acestea nu protesteazǎ? A evadat tot spiritul şi s-a retras în LGBT?
  • +9 (17 voturi)    
   Hm.... (Marţi, 18 iunie 2019, 15:29)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

   De asta nu mai poti sa faci tu copii, ca vor si astia o familie? Intoleranta asta a fost infranta la referendum si de aici incolo lucrurile vor merge catre normalizare, adica catre recunosterea drepturilor acestor persoane si acceptarea lor de catre societate. Cui nu-i convine poate sa emigreze in Arabia Saudita.
   • -3 (11 voturi)    
    Referendumu ala nevalidat inseamna ceva? (Marţi, 18 iunie 2019, 16:23)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Referendumul ala nu o stabilit nimic. Doar ca PSD si biserica nu sunt capabili de a trece un referendum. Lumea i-a boicotat pe ei nu a spus "Da" casatoriilor gay.
 • -3 (7 voturi)    
  Puterea cuvantului (Marţi, 18 iunie 2019, 17:18)

  Setalcott [utilizator]

  "If you believe certain words, you believe their hidden arguments. When you believe something is right or wrong, true or false, you believe the assumptions in the words which express the arguments. Such assumptions are often full of holes, but remain most precious to the convinced." Frank Herbert - Children of Dune
  Cine a hotarat ca gay e un cuvant in limba romana?
  Cine a hotarat ca gay, un cuvant in limba engleza, nu mai inseamna voios, nici un anumit comportament, ci o orientare sexuala?
  Cine a hotarat sensul cuvantului "a respinge", pentru a pute afirma: "Biserica respinge persoanele gay"?
  Cine a hotarat sensul cuvantului familie?
  Cine a hotarat ca viata privata inseamna implicarea statului in ea?

  Imi poate da cineva un exemplu de stat care are avut uniuni civile si nu are casatorii homosexuale, sau e pe cale sa aiba? Nu, pentru ca linia de demarcatie nu e intre parteneriat si casatorie, ci intre cuplul homosexual si cel heterosexual. Atata vreme cat exista aceasta demarcatie, va exista si activism LGBT si acuzatii de discriminare, adica de-a pururea si in vecii vecilor, oricate drepturi inflationare vor fi declarate, pentru ca egalitarismul e utopic. Ultimul exemplu ne vine din Franta, cu fertilizarea artificiala pentru lesbiene. Pai acum nu sunt disriminati barbatii, care nu beneficiaza de acelasi drept la copil la comanda?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by