Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, și-a mai trecut o vilă în declarația de avere - este vorba despre o casă de 240 de metri pătrați, pe numele fiicelor sale minore, scrie Ziarul de Iași. Chirica și-a modificat declarația de avere vineri, după ce abia o depusese, imediat după dezvăluirile din presă privind vila de 250.000 de euro cumpărată pe numele fiului său de 11 luni.

Mihai ChiricaFoto: Facebook

Primarul Iaşiului a făcut o "completare în afara obligaţiei“ pe declarația sa de avere. Completarea a primit număr de înregistrare în ziua de 14 iunie (vineri), la două zile după actualizarea iniţială. Motivul concret pentru care primarul a ales să facă această completare vizează includerea unei vile din Tudor Neculai, unde are domiciliul şi are drept de uzufruct viager, dar nu locuieşte efectiv acolo, casa fiind pe numele fiicelor sale din cea de-a doua căsătorie. Astfel, Mihai Chirica a inclus o vilă de 240 de metri pătrați, cât şi terenul aferent de 305 metri pătrați.

Într-un interviu pe care primarul l-a acordat "Ziarului de Iaşi“ joia trecută, edilul spunea că nu a inclus proprietatea din Tudor Neculai în declaraţia de avere "dintr-un motiv de legalitate“, în sensul că proprietatea aparţine fiicelor sale, aflate în clasa a IV-a, respectiv a VII-a, iar custodele acestora este fosta sa soţie. "În calitate de custode al copiiilor pe care îl are fosta soţie, declaraţia de avere trebuie să o facă în continuare ea, nu eu“, susținea atunci primarul.

Mihai Chirica a stârnit controverse săptămâna trecută după ce s-a aflat că mama edilului a achiziţionat, în numele fiului de 11 luni al primarului, o vasă și un teren de 250.000 de euro. Primarul a justificat că parte din bani au provenit de la nuntă (57.000 euro) şi botez (125.000 euro), dar şi din vânzarea unui teren în Copou de către mama sa (100.000 euro), mamă care locuieşte la ţară şi are o pensie modestă.

”Este vorba despre o achiziție făcută de către familia mea, și mă refer la mai mulți membri ai familiei, nu numai copiii și nevasta mea, a unei suprafețe de teren de 250.000 de euro, pe care este o construcție ce urmează a fi demolată fiindcă nu este locuibilă. Nu este nicio vilă acolo. Sumele care s-au utilizat pentru această achiziție sunt trecute în declarația de avere și sunt cumulate cu tranzacțiile făcute de alți membri ai familiei. Nu bunica a cumpărat imobilul, bunica este tutorele fiindcă părinții nu pot cumpăra în numele copilului, așa este legea dacă este un copil minor. De plătit, am plătit noi, familia. 182.000 de euro sunt veniturile noastre la care s-a adăugat o sumă de la bunica, din vânzarea unui teren de 500 mp în Copou, ca să poată asigura diferența. Cei 182.000 de euro au provenit din banii de la cumetria copilului și din economiile noastre. Noi nu trăim din indemnizația de la Primărie. Soția și mama ei au de 22 de ani o firmă care produce produse lactate, care a ajuns la o cifră de afaceri de două milioane de euro/an”, declara Chirica pentru HotNews.ro.

O relaţie neclară

Vinerea trecută, "Ziarul de Iaşi“ a arătat că terenul vândut de mama sa este în Aleea Sadoveanu şi fusese achiziţionat, în 2012, cu doar 7.500 euro. Verificările publicației au arătat că mama primarului a vândut terenul din Sadoveanu lui Iulian Lucan, şeful agenţiei Palace Imobiliare. În acelaşi timp, Lucan, prin agenţia sa, a intermediat achiziţia proprietăţii din Sărărie de către mama primarului în calitate de curator al fiului primarului. Nu în ultimul rând, acelaşi Lucan a fost beneficiarul, anterior perfectării celor două tranzacţii, unui schimb de terenuri cu municipalitatea: a cedat un teren în faţa Sinagogii Mari pentru o suprafaţă pe str. Vasile Conta (zona fostei Pieţe Dimitrov).

"Este o asociere total nepotrivită. (...) De ce lucrurile trebuie amestecate, dacă ele se petrec într-un cadru de legalitate?“, a comentat primarul Chirica.

La rândul lui, Lucan a precizat că "lucrurile sunt separate“ şi că nu au legătură între ele. Relaţia dintre cei doi este controversată: în timp ce primarul spune că s-a întâlnit cu Lucan "nu o dată, ci de cinci ori în audienţe“, acesta din urmă ne-a spus că, ocazional, joacă fotbal împreună duminica, „de 2-3 ani“.

În ziua primelor dezvăluiri, Mihai Chirica şi-a publicat declaraţia de avere actualizată.