În august 2018, la vârsta de 11 luni, băiatul edilului Mihai Chirica a cumpărat o casă și un teren în zona centrală a orașului, pentru 250.000 de euro. La notariat, bebelușul a fost reprezentat de bunica sa, nu de tată, primarul Mihai Chirica, scrie reporteris.ro. Contactat de HotNews.ro, primarul Mihai Chirica a declarat că imobilul a fost cumpărat cu banii de la „cumetrie” și din vânzarea unui teren în Copou.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tranzacția a avut loc pe 27 august 2018. Casa, cu 136 mp suprafață utilă (cinci camere, două băi, două bucătării, patru holuri, două pivnițe), un garaj de 18 mp și un teren de 836 mp, au fost vândute familiei Chirica în schimbul a 1.159.425 lei, echivalentul a 250.000 de euro, scrie reporteris.ro.

Proprietatea imobiliară este situată în Iași, pe strada Manolache Drăghici, cea care face legătura între Bolta Rece și strada Sărărie. Mama primarului, care este bunica lui Ștefan, copilul de 11 luni la momentul tranzacției, a susținut că cei 250.000 de euro provin din economii și din vânzarea altor bunuri, potrivit sursei citate.

Contactat de HotNews.ro pentru a explica situația, primarul Mihai Chirica a declarat că doar o parte din bani provin de la bunică, care a vândut un teren în Copou, restul fiind de la botezul fiului.

”Este vorba despre o achiziție făcută de către familia mea, și mă refer la mai mulți membri ai familiei, nu numai copiii și nevasta mea, a unei suprafețe de teren de 250.000 de euro, pe care este o construcție ce urmează a fi demolată fiindcă nu este locuibilă. Nu este nicio vilă acolo. Sumele care s-au utilizat pentru această achiziție sunt trecute în declarația de avere și sunt cumulate cu tranzacțiile făcute de alți membri ai familiei. Nu bunica a cumpărat imobilul, bunica este tutorele fiindcă părinții nu pot cumpăra în numele copilului, așa este legea dacă este un copil minor. De plătit, am plătit noi, familia. 182.000 de euro sunt veniturile noastre la care s-a adăugat o sumă de la bunica, din vânzarea unui teren de 500 mp în Copou, ca să poată asigura diferența. Cei 182.000 de euro au provenit din banii de la cumătria copilului și din economiile noastre. Noi nu trăim din indemnizația de la Primărie. Soția și mama ei au de 22 de ani o firmă care produce produse lactate, care a ajuns la o cifră de afaceri de două milioane de euro/an”, a explicat Chirica.

Acesta spune că tranzacția a fost făcută prin bancă, conturile sunt la dispoziția băncii iar sumele au fost trecute în declarația de avere.

Potrivit declarației de avere depuse de Mihai Chirica în 2018, la botezul fiului a obţinut 125.000 de euro, iar la nuntă 57.000 de euro. Acesta a explicat în presă că la nuntă a strâns mai puțini bani fiindcă a fost o petrecere restrânsă, iar la botez a avut peste 400 de invitați.

În declarația de avere depusă în 2019, apare și acest imobil.

Notă: În varianta inițială a articolului apărea, dintr-o eroare, „un profit de două milioane de euro/an” în loc de „o cifră de afaceri de două milioane de euro/an”.