Liderii Opoziției semnează astăzi acordul președintelui privind parcursul european al României

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 13 iunie 2019, 9:06 Actualitate | Esenţial


Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, joi, de la ora 16.00 la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor de Opoziție pentru semnarea Acordului Politic Național care vizează consolidarea parcursului european al României.

La eveniment vor participa președintele PNL, Ludovic Orban, liderul USR, Dan Barna, președintele PMP Eugen Tomac și președintele Pro România Victor Ponta.

UDMR va semna acordul propus de Iohannis săptămâna viitoare. Kelemen: Am avut o discuție cu președintele

Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu o săptămână, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formațiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Acest pact politic ar urma să prevadă transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă declara, la finalul unei ședințe a coaliției de guvernare, că vor exista amendamente la pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României. De asemenea, Viorica Dăncilă a scris, pe Facebook, că e momentul ca președintele Klaus Iohannis să iasă din logica de campanie electorală și că pactul propus între partide ar trebui să conțină "un set de principii și valori obligatorii pentru România".

"Acordului politic național pentru colidarea parcursului european al României", propus de șeful statului:

 • România este o democrație vie și vibrantă, în care cetățenii sunt activ dedicați apărării libertății, păstrării și respectării regulilor și principiilor unui stat de drept autentic, precum și continuării luptei împotriva corupției;
 • Românii își doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, așa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;
 • România rămâne profund atașată principiilor și valorilor europene. Nu există altă opțiune pentru țara noastră decât aceea a consolidării democrației și a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiție independentă și cu instituții ale căror atribuții în combaterea corupției sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile statului înseamnă, de fapt, mai puțină prosperitate și securitate pentru cetățeni și o frână în dezvoltarea României;
 • Într-un stat de drept veritabil, într-o democrație consolidată, așa cum își doresc românii să fie țara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerințe esențiale precum transparența, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniștii și instituțiile direct vizate și, în primul rând, consensul social.

Având în vedere că: independența judecătorilor și procurorilor și eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica, este obligatorie eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraților și excluderea oricărei posibilități a autorităților executive de a interveni asupra activității lor de natură jurisdicțională, progresele României în consolidarea independenței sistemului judiciar, a luptei anticorupție și a asigurării unei funcționări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,

Ținând cont de:

 • voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm și fără echivoc la referendumul național din data de 26 mai 2019, statutul României de țară membră a Uniunii Europene și de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor și a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
 • recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO,
 • solicitările asociațiilor din sistemul judiciar și ale organizațiilor civice,
Noi, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Apărarea acestor drepturi și valori va fi o prioritate absolută pentru noi. În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:

 • Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
 • Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
 • Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice. Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
 • Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene. De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate - a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.
 • Noi, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

868 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  O alta gaselnita rasuflata al Plasvanului din (Joi, 13 iunie 2019, 10:04)

  xrogo [utilizator]

  fruntea statului, daca voia un pact aduna toti liderii partidelor si le cerea sa vina toti cu idei si directii de avut in vedere pentru acel pact.
  Nu, el i-a adunat pentru rezultatele referendumului si apoi a iesit radios sa anunte, eu am conceput un pact, cine semneaza bine, cine nu, rau!
  Bineinteles ca va accentua ca actuala coalitie nu vrea sa fie de partea binelui, ca vrea sa rupa, pe bucati, vorba motiunii, Romania si s-o scoata din UE!
  Pai nea Plavane, daca erai un presedinte responsabil, tu incercai sa faci un pact la inceputul mandatului, nu acum la spartul targului, de aici se vede cusatura cu ata alba a actiunii tale!
  • +1 (3 voturi)    
   Pai cum sa faci un pact (Joi, 13 iunie 2019, 12:05)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   la inceputul mandatului....cu Dragnea?
   Iohannis vrea un pact sa aduca tara pe un fagas normal acum dupa referendum, cand populatia a decis ca vrea altceva...!

   La inceputul mandatului lui Iohannis nu se intrezareau derapaje periculoase ale ciumei rosii!
   Iohannis a decis sa propuna un pact partidelor politice dup ce s-a consultat cu acestea...voi psd-istii ati fii vrut sa negocieze un pact politic in timpul negocierilor cu fiecare partid in parte...!
   Vezi asta-i diferenta intre normalitate si abordarea hoteasca, pe sub masa a ciumei rosii!
   Dar voi nu o sa pricepeti niciodata...nu aveti cum!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by