​Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat luni, cu privire la incidentele din Valea Uzului, de Ziua Eroilor, că a cerut un raport, și în urma verificărilor poate să anunțe că forțele de ordine și-au făcut datoria, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare „a radicalilor sau a ultrașilor” de ambele părți.

Sebastian Cucos, la Valea UzuluiFoto: Hotnews

"Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violențe între români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor sau a ultrașilor și de o parte, și de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri sau alte lucruri care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru rămas în discuție este cum s-a ajuns ca porțile cimitirului să fie rupte", a declarat Carmen Dan.

Legat de prezența în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoș, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: "în misiune erau forțe din 2 județe iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor. Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituție. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică".

Ministrul de Interne a mai precizat că: "din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situația juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potențarea unor interese".

CITEȘTE ȘI: Războiul de-o zi româno-maghiar. Cum au fost „cinstiți” eroii de la Valea Uzului. FILMUL COMPLET

CITEȘTE ȘI: Momentele-cheie în care a fost surprins fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, în timpul evenimentelor tensionate de la cimitirul din Valea Uzului