Sebastian Cucoș, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august și în cazul căruia președintele Iohannis a refuzat avizarea pentru numirea pe post plin până la finalizarea anchetei, a fost trimis în zona cimitirului Valea Uzului pentru a coordona activitățile forțelor de ordine la manifestările de Ziua Eroilor care s-au soldat cu incidente între români și maghiari. Ministerul de Interne, prin Prefectura Bacău, a dat dispoziție Jandarmeriei să asigure „bune condiții de siguranță și ordine publică” pentru accesul în incinta cimitirului pentru toți cetățenii care doresc să participe la evenimentul dedicat Zilei Eroilor.

Sebastian Cucos, la Valea UzuluiFoto: Hotnews

„Având în vedere situatia operativă tensionată, pentru asigurarea tuturor măsurilor necesare ca situația să nu degenereze, colonelul Sebastian Cucoș, în calitate de prim-adjunct al inspectorului general, a fost desemnat sa coordoneze activitățile”, a transmis Jandarmeria Română pentru G4Media.ro.

Sebastian Cucoș a apărut în zonă înainte ca atmosfera să se tensioneze, el fiind surprins de reporterii HotNews.ro inspectând perimetrul în jurul orelor 14.00, în condițiile în care manifestări erau programate începând cu orele 16.00, de partea maghiară, respectiv 17.00, de partea română.

În imaginile surprinse de HotNews.ro, fostul șef al Jandarmeriei, le explică liderilor UDMR că este acolo pentru a asigura că lucrurile nu degenerează, invocând faptul că pot apărea provocări.

În negocierile cu liderii UDMR, s-a căzut de acord ca cele două grupuri - maghiarii și românii - să nu se ciocnească. Reprezentanții maghiarilor au propus ca grupul românilor care va veni să depună coroanele de flori la gardul cimitirului, unde există plăcuțe informative în mai multe limbi și au precizat că doresc ca nimeni să nu pătrundă în cimitir atâta timp cât situația juridică nu e rezolvată.

Cucoș și ceilalți reprezentanți ai Jandarmeriei au acceptat și au pus jandarmi să asigure locurile de la gard unde românii ar fi trebuit să pună coroanele.

Ulterior, Cucoș vine înaintea coloanei de români care venea către Cimitir dinspre Dărmănești, pentru ca mai apoi să fie văzut în timp ce încerca să-i grupeze pe maghiarii care se aflau în lanțul uman de la gardul cimitirului. Câteva momente mai târziu, fostul șef al Jandarmeriei se afla între ultrașii care se îmbrânceau cu jandarmii. Cucoș a încercat să-i tragă în spate pe unele dintre persoanele care se manifestau agresiv. Apoi, în momentul în care poarta cimitirului de la Valea Uzului a fost ruptă, Cucoș striga către maghiari să se dea la o parte și-i ghida pe jandarmi în acest sens.

În ultimele imagini surprinse de reporterii HotNews.ro, Sebastian Cucoș apare în coloana de manifestanți români care intră în cimitir, îmediat după ce poarta a fost ruptă.

Ministerul de Interne, prin Prefectura Bacău, a dat dispoziție Jandarmeriei să asigure „bune condiții de siguranță și ordine publică” pentru accesul în incinta cimitirului pentru toți cetățenii care doresc să participe la evenimentul dedicat Zilei Eroilor.

Vezi și: