Președintele Klaus Iohannis a luat notă „cu regret” de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, notând că eforturile diplomației române au fost „boicotate” „printr-o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive”, contrare pozițiilor tradiționale de politică externă ale Bucureștiului.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Aceste declarații au fost formulate „fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Fără a se face nicio referire cu subiect și predicat la acest subiect, afirmațiile președintelui par o referire la declarațiile lui Liviu Dragnea, pe atunci numărul 3 în stat, care a anunțat în mai multe rânduri că dorește mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim. Și premierul Viorica Dăncilă a afirmat, într-o vizită în Israel, că dorește mutarea ambasadei României la Ierusalim dar „din nefericire nu dispune de susținerea tuturor părților”.

„În ciuda demersurilor diplomației române - care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre - o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române - față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”, afirmă Klaus Iohannis, în acest comunicat.

Potrivit președintelui, rezultatul negativ al votului de la ONU „s-a produs în ciuda efortului îndelungat și substanțial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomați și experți, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii și mai ales în ultimii ani”.

Președintele reconfirmă, în comunicat, atașamentul României „față de diplomația multilaterală și față de principiile și valorile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite” și mulțumește tuturor statelor partenere care au acordat încrederea și votul lor României, felicitând totodată „Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat și pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort”.

„România va continua să își mobilizeze expertiza și resursele în serviciul Organizației și va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor națiunilor, precum și pentru pacea și securitatea internaționale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienței Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiției și Dezvoltării”, se mai arată în acest comunicat.