RAPORT. Ministerul de Externe nu își asumă nicio responsabilitate pentru dezastrul de la votul din diaspora. Instituția dă vina pe Iohannis, pe turismul electoral sau pe viteza redusă a internetului

de Mona Hera     HotNews.ro
Vineri, 7 iunie 2019, 8:27 Actualitate | Esenţial


Diaspora cozi
Foto: Hotnews
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține, în raportul privind votul din diaspora trimis premierului, că printre factorii care au dus la cozile interminabile de la secțiile de votare din străinătate se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, turismul electoral, mai exact "acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare", faptul că partidele nu și-au trimis reprezentanți în comisiile secțiilor de votare sau viteza redusă a internetului "în diferite țări și locații", care a dus la probleme în funcționarea sistemului STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

MAE mai susține că "și-a îndeplinit toate obligațiile legale", dar, în pofida "creșterii semnificative a secțiilor de votare", "s-a dovedit că și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate. În raportul obținut de HotNews.ro Ministerul de Externe mai arată că votul electronic sau prin corespondență nu reprezintă o soluție.

În raportul privind votul din diaspora, unde mii de oameni au stat la cozi înterminabile în 26 mai, unii dintre ei neputând vota, Ministerul de Externe susține că "și-a îndeplinit toate obligațiile legale care decurg din prevederile legislative în contextul acestor scrutine, pentru organizarea și desfășurarea secțiilor de votare din străinătate".

În document, Ministerul de Externe enumeră o serie de factori, pasând responsabilitatea, și susține că problema a apărut în contextul anunțării de către președinte a referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. O altă cauză a dezastrului de la votul din diaspora, susține MAE, ar fi turismul electoral.

Ministerul de Externe propune schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate, mai exact vot anticipat prelungit - timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral, susținând că aceasta ar elimina orice formă de birocratizare care ar putea să îngreuneze procesul de votare în străinătate. MAE spune că votul electronic sau prin corespondență nu reprezintă o soluție, întrucât "pot crea și alte probleme pentru că este nevoie de înscrierea prealabila a fiecărui cetățean (cu indicarea adresei de domiciliu/reședință) pentru a-și putea exercita dreptul de vot".

Prezentăm raportul integral al MAE, obținut de HotNews.ro:

"Ministerul Afacerilor Externe precizează încă de la început că potrivit Legii 33/2007 entitatea cu competențe în coordonarea pregătirii și organizării procesului de votare în străinătate este Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate. MAE asigură, însă, potrivit Legii 33/2007, sprijin logistic, cum ar fi: distribuirea buletinele de vot și a ștampilelor (art. 28 al. 3), completarea listelor pentru biroul de votare în cazul în care unii membri se recuză, cu aprobarea BESVS (art. 30 al. 1), dotarea secțiilor cu mobilă și cabine de vot (art. 31 al. 10), asigurarea personalului tehnic auxiliar (art. 73 al. 6) și asigurarea bunei desfășurări a scrutinului în caz de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală (art. 25 al. 3). De asemenea, potrivit Legii 33/2007 coroborat cu OUG nr. 6/2019 și HG 81/2019, MAE publică în Monitorul Oficial numerotarea și locațiile secțiilor de votare. Legea stabilește în mod clar că BESVS veghează la organizarea din timp a secțiilor de votare din străinătate, urmărește și asigură aplicarea unitară și respectarea dispozițiilor legale privitoare la alegeri, rezolvă contestațiile, totalizează numărul de voturi valabile exprimate în străinătate și le înaintează BEC.

 • MAE a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secțiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunitățile de cetățeni, totalizând un număr de 441 secții de votare.

 • În comparație cu alegerile europarlamentare anterioare, numărul secțiilor a fost dublat, iar în comparație cu turul II de la alegerile prezidențiale din 2014 (unde acuzele au fost în același sens, conform cărora nu toți cetățenii au putut vota), numărul secțiilor a fost dublat (NL, BE, FR), triplat (AT și UK), în cazul Germaniei, crescut de 5 ori, iar în alte cazuri creșteri substanțiale (IT, ES).

 • Pe 24 aprilie MAE a trimis la Monitorul Oficial lista secțiilor de votare. Pe 25 aprilie Președintele a semnat Decretul privind referendumul, publicat în Monitorul Oficial. MAE este obligat să publice lista secțiilor de votare așa cum prevăd OUG nr. 6/2019 și HG 81/2019, care stipulează termenul limită până la care MAE a trebuit să publice numerotarea și locațiile secțiilor de votare, mai exact data de 25 aprilie, ținând cont de faptul că în zilele de 26 și 27 aprilie Monitorul Oficial nu asigura publicarea, fiind zile libere nelucrătoare.

 • Problema secțiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunțării de către Președinte a referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. În aceste condiții, MAE a trimis în paralel o nouă circulară tuturor ambasadelor atrăgând atenția că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă și a solicitat șefilor misiunilor diplomatice și consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfășurare în cele mai bune condiții a procesului de vot.

 • Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la 2 minute, timpul de vot să crească la 7 minute, având în vedere că trebuiau completate două liste (scris de mână), înmânarea a 3 buletine (pentru cei care au votat și la referendum) și depunerea lor în trei urne diferite.

 • Un alt element care a îngreunat procesul de vot se referă la organizarea și funcționarea comisiilor din secțiile de votare. Potrivit Legii nr. 33/2007, birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate sunt constituite dintr-un președinte, desemnat de șeful misiunii diplomatice și un număr între 2-6 membri, stabiliți de către președintele Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, la propunerea partidelor politice și organizațiilor cetățenești aparținând minorităților, alianțe politice sau electorale.

 • În cazul în care numărul persoanelor propuse de acestea este insuficient, lista este completată de MAE cu alte persoane, cu o bună reputație și fără apartenență politică. În funcție de numărul membrilor comisiei care se prezintă în dimineața zilei votării la secția de vot, se modifică și numărul de ștampile utilizat efectiv. Mai exact, deși se poate aloca numărul maxim de 6 cabine și 6 ștampile, numărul de ștampile utilizat efectiv într-o secție de votare în timpul procesului electoral trebuie să fie cel puțin egal cu numărul de cabine, dar nu mai mare decât numărul membrilor prezenți ai comisiei. Din păcate, cu unele excepții, partidele politice nu și-au manifestat interesul de a desemna reprezentanți în comisiile secțiilor de votare, renunțând cu 1-2 zile înainte să participe în comisiile Secțiilor de votare.

 • O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secție a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare și cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcționarea sistemului, cât în deficiențele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite țări și locații.

 • Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susținători ai unor anumite formațiuni politice, deși prevederile legale nu permit activități electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare sau mașini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secțiilor de votare sau influențau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secțiilor de votare și după ce au votat și au creat incidente, până la venirea forțelor de ordine, care au asigurat închiderea secției de votare.

 • În acest sens, au fost chemați la consultări ambasadorii din țările unde s-au înregistrat dificultăți în cadrul celor două procese electorale simultane din 26 mai 2019, pentru a fi identificate cauzele și responsabilitățile fiecăruia, precum și propunerile de modificare a sistemului de votare în secțiile din afara țării.

 • În cadrul legislației actuale, chiar cu mărirea semnificativă a secțiilor de votare, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate (locații, resurse umane și resurse financiare).

 • În aceste condiții, avem în vedere propuneri pentru schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate. Este vorba de o propunere de vot anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral). Aceasta ar elimina orice formă de birocratizare care ar putea să îngreuneze procesul de votare în străinătate.

 • Alte modalități, cum ar fi votul electronic sau prin corespondență, acestea pot crea și alte probleme întrucât este nevoie de înscrierea prealabila a fiecărui cetățean (cu indicarea adresei de domiciliu/reședință) pentru a-și putea exercita dreptul de vot.

 • MAE și-a îndeplinit toate obligațiile legale care decurg din prevederile legislative în contextul acestor scrutine, pentru organizarea și desfășurarea secțiilor de votare din străinătate".
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la finalul ședinței Coaliției, că luni vor fi făcute publice analizele ministerelor de Externe și de Interne privind votul în diaspora, unde mii de români au stat la cozi interminabile în 26 mai, după care "se va discuta și despre miniștri. Ea a fost întrebată despre o posibilă remaniere a ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, răspunzând că "ALDE va decide dacă își dorește această remaniere" și că va discuta cu Călin Popescu Tăriceanu.

Procurorii DNA au anunțat oficial, joi, că au primit de la Parchetul General 42 de plângeri privind nereguli la exercitarea dreptului de vot în diaspora la alegerile din 26 mai și că au deschis un dosar penal. La alegerile europarlamentare, când a avut loc și referendumul pe tema justiției, mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor de votare, iar mulți dintre ei nu au putut vota.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat din nou că românilor din străinătate le-a fost obstrucţionat dreptul la vot, iar în acordul național pentru consolidarea parcursului european al României pe care l-a propus partidelor este menționat că semnatarii se angajează să transpună în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate - a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu pentru modul în care a fost organizat votul din diaspora. Cei doi au anunțat că nu vor demisiona, pentru că premierul nu le-a cerut acest lucru. Mai mult, Meleșcanu a declarat că nu are ce să își reproșeze și a dat vina pe șeful statului pentru supraaglomerarea secțiilor de vot din cauza referendumului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ”dacă au fost greșeli, și sigur au fost, cei responsabili trebuie să plătească”, referindu-se la modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile de pe 26 mai, când mii de persoane din diaspora nu au putut vota. Dăncilă a subliniat atunci că a cerut Ministerelor de Externe și Interne rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului și după aceea va lua măsuri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16381 vizualizari

 • +47 (53 voturi)    
  Melescanu ... (Vineri, 7 iunie 2019, 8:31)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...fiu de securist-bolsevic dupa vremea lui Ceausescu. Ce pretentii sa avem ?
  • -4 (8 voturi)    
   circumstante atenuanue / circumstante agravante (Vineri, 7 iunie 2019, 11:19)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Prostia e nevinovata? Dar mimarea ei?
   • +8 (8 voturi)    
    specific national: nimeni nu raspunde de nimic (Vineri, 7 iunie 2019, 13:35)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui clencix

    cum sa fie MAE altfel ?
    Ne place sa ne balacim in minciuna si lasitate.
    csfncsf
    • +5 (5 voturi)    
     Foarte corect! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 9:35)

     Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     DIncolo de disputa daca Melescanu este sau nu kaghebist, raprotul dumnealui se inscrie perfect pe linia promovata de Dracnea: pentru toate neajunsurile si nenorocirile, intotdeauna ALTII sunt de vina!

     greau mostenire, Basescu, statul paralel, Sorsoh, ploaia, Internetul, agenturili, etc, etc.

     Niciodata cei de la Guvernare nu dau socoteala pentru greseli!
  • +7 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 7 iunie 2019, 12:30)

   Mowgli [anonim] i-a raspuns lui ciuma.rosie

  • +5 (5 voturi)    
   Turism electoral??? (Vineri, 7 iunie 2019, 22:33)

   Zamolxis108 [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Ce idiot sta 6 ore la coada la o ambasada... si apoi calatoreste 2-3 ore ca sa stea la o coada si mai mare vreo 10 ore in alta parte...?!?

   Cum il mai suporta tara asta pe Melescanu in pozitia aia nu inteleg.
 • -41 (57 voturi)    
  non-starter... (Vineri, 7 iunie 2019, 8:35)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu-si va declara nimeni domiciliu/resedinta din Occident pentru ca asta va atrage, invariabial, bratul lung al Fiscului romanesc pentru impozitarea veniturile din strainatate.

  expect bigger chaos at the next elections.
  • +28 (32 voturi)    
   la ce te referi (Vineri, 7 iunie 2019, 10:42)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   La ce te referi bai desteptule? Veniturile legale din alte state sunt impozitete de statul respectiv. Vrei impozitare dubla, esti talamb?
   Pentru veniturile la negru, astea nu sunt impozitate nici in Romania si vrei sa fie impozitate cele din afara?
   Lasa bai vrajeala psd-istule.
   • +3 (3 voturi)    
    Putina seriozitate! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 9:40)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    "Vrei impozitare dubla, esti talamb?"

    asa este, dar e absurd sa ceri gandire logica de la un pedeserist!

    si nu are sens sa "discuti" cu el, in fond el doar indeplineste ordinele, trolleaza pentru ca este platit!
  • +18 (22 voturi)    
   aiurea (Vineri, 7 iunie 2019, 10:51)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca de obicei bati campii si mananci kko. Impozitele le platesti in tara de resedinta, acolo unde ai realizat venituri.
  • +16 (20 voturi)    
   demagogie (Vineri, 7 iunie 2019, 11:08)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   de doi bani! Se vede ca traiesti intr-o caverna! In zilele noastre, ca simplu cetatean, nu poti fugi de taxe. Esti penibil, iar de cand sultanul Dragneev este la mititica, toti postacii pzdisti sunteti in deriva!
  • +16 (20 voturi)    
   este exact pe dos (Vineri, 7 iunie 2019, 11:18)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   scapi de obligatii de plata in tara de origine odata ce-ti muti domiciliul oficial.

   dar de unde sa stii daca nu traiesti pe aici si nu ai nicio treaba de fapt cu tara asta?
  • +15 (17 voturi)    
   rade ciob (Vineri, 7 iunie 2019, 11:52)

   Duncan_Idaho [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ce treaba are comentariul tau cu articolul? Nu te obosi, raspunsul e nimic, intrebarea era retorica.

   Esti un troll care nu faci altceva decat sa aduci confuzie. Foarte probabil esti platit pentru asta.

   Pentru cei care nu stiu, sunt o suma de postaci, trolli, plataci sau cum vreti sa le mai spuneti care nu prea posteaza decat la chestiile politice si rolul lor e doar sa distraga atentia de la punctele importante ale unei discutii normale. Pe scurt, sa zapaceasca si sa incurce. Iar acest caracter la care am raspuns este unul din ei. Nu merita nici raspunsul meu, dar e bine de stiut ca sunt astfel de specimene.

   On topic, lupul isi schimba parul dar naravul ba. Daca isi inchipuia cineva ca daca pleca Dracnea hidra rosie o sa devina un cutzu prietenos, trebuie sa se mai gandeasca, sa reflecteze. Batalia de-abia a inceput. De fapt, acum e chiar si mai periculoasa situatia pentru ca au inteles ca pot fi vulnerabili, Fiti atenti, oameni buni, politicienii rosii nu se mai ascund de mult, minciuna e pe fatza si amenintarile fara voal. Ganditi-va bine cand o sa votati din nou, daca va doriti copiii sa creasca intr-o tara ajunsa mocirla, mlastina in care astia au putere. Hidra rosie vrea sa vanda si sa corupa tot, inclusiv viitorul copiilor nostri. Se spunea: cine nu are batrani sa isi cumpere, Da, insa multi din acesti batrani au crescut in comunism si au o mentalitate care nu corespunde cu democratia, libertatea. Pe ei nu ii intereseaza binele tzarii, ci binele lor. Pe vremea lui Ceasca, 2 oameni din 5 munceau, restul frecau menta, de aia li se pare unora ca era bine inainte. Au uitat de foamete, de torturi, de lipsuri. Si in continuare sunt asistati. Asta este electoratul cu care au castigat hidra rosie. Si vor sa corupa in continuare. Nu ii mai lasati sa distruga viitorul! Mergeti la vot!
   • +4 (4 voturi)    
    MI-a placut termenul "plataci"! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 9:43)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

    Reactia lor extrem de prompt s-a vazut si atunci cand Dl. Mihai Sora a povestit ca nu a putut cumpara online bilet la Tarom, pentu ca situl rejecte data nasterii - nu credea ca cineva de 102 ani vrea bilet de avion!

    Desi Dl. Sora doar spunea de ce s-a lovit, nu era nimic POLITIC, nu era atac la adresa pedesereului, postacii pedeseristi i-au sarit in cap!
  • +10 (12 voturi)    
   nepoate, (Vineri, 7 iunie 2019, 11:59)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   veniturile se impoziteaza in tara in care se produc.
  • +7 (9 voturi)    
   Esti paralel (Vineri, 7 iunie 2019, 13:21)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Exact ca statul din care faci parte....
 • +42 (50 voturi)    
  mda (Vineri, 7 iunie 2019, 8:37)

  SoulSearcher [utilizator]

  posibili vinovati:

  iohannis
  statul paralel
  statul perpendicular
  soros
  extraterestii
  ploaia din ultimele luni
  iohannis din nou
  etc..

  are impresia cineva ca dragnea sta degeaba la puscarie ? toata ziua da ordine de la telefon...
  singura diferenta este ca nu se mai plimba pe holurile parlamentului sa dea ordine
 • +29 (35 voturi)    
  ca intotdeauna... (Vineri, 7 iunie 2019, 8:39)

  liviu_ [utilizator]

  DEMISIA...
 • +29 (35 voturi)    
  Penibil (Vineri, 7 iunie 2019, 8:40)

  florinos [utilizator]

  Cei din MAE sunt penibili, s-au cocoțat pe funcții datorita unor pile si acum ca se vad puși sub acuzare pentru organizarea defectuoasa a alegerilor, încep sa arunce cu scuze penibile.

  Ati văzut voi in 30 de ani un PSDist care sa își cear[ scuze când greșește ?
 • +29 (33 voturi)    
  astia (Vineri, 7 iunie 2019, 8:42)

  liviu_ [utilizator]

  confunda (intentionat evident) oameni care zic: "sunt din orasu X si merg la votare, pot lua 2 oameni in masina"
  cu actiuni coordonate!

  sa vedem ce zice UE, pentru ca e clar cum s-a reformat PSD dup europarlamentare!

  serios... e atat de greu sa spui: "am gresit, o sa corectam pe viitor" ?!
  nu stiu o data... deci O DATA cand psd sa-si fi recunoscut vreo vina!
  (decat "vine" la modul: "l-am gnorat pe Iohannis", "i-am lasat sa puna mana pe justitie" -> cu alte cuvinte nu am pus slugi la justitie si cum astia chiar isi fac treaba si ne aresteaza)

  partidul asta TREBUIE SA DISPARA!!!
 • +24 (28 voturi)    
  Cata incompetenta si nesimtire (Vineri, 7 iunie 2019, 9:01)

  Parzivall [utilizator]

  Pai mutate Romania afara, daca nu aveti solutii.
 • +19 (23 voturi)    
  niste infractori care isi cunosc drepturile! (Vineri, 7 iunie 2019, 9:08)

  Antenistontel [utilizator]

  este insa necesara demararea cercetarii penale urmare a plangerilor depuse. pedepsele prevazute de codul penal pentru faptele comise sunt de la 3 la 6 ani!
 • +17 (21 voturi)    
  iresponsabilitate (Vineri, 7 iunie 2019, 9:14)

  DrIon [utilizator]

  Chiar m-as fi mirat ca MAE sa-si asume vreo responsabilitate.
  Toate argumentele in apararea sa sint puerile , daca nu perverse!
  In schimb , fara sa i-o ceara cineva MAE se pronunta asupra utilitatii votului electronic!
  • +14 (18 voturi)    
   vampirul acuza usturoiul (Vineri, 7 iunie 2019, 10:17)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui DrIon

   Pai daca excrocii astia sunt contra votului electronic inseamna ca se tem de el. Hai sa-l facem.
 • +20 (26 voturi)    
  Ăsta-i Ministerul de Externe al României? (Vineri, 7 iunie 2019, 9:16)

  asavreau [utilizator]

  Se comportă ca ministerul unei țări străine care dușmănește România.MAE român nu știe câți români sunt în străinătate și trimite formulare pentru-ca numai 25% să poată vota.Numai pentru asta și merită acuzați de trădare și încălcarea dreptului constituțional de a vota.După ce ne râd în față de măgăria făcută ,acum ne sfidează,încât mă întreb ce putere străină și dușmănoasă îi susține și îndeamnă la așa ceva.
 • +22 (26 voturi)    
  pai cum (Vineri, 7 iunie 2019, 9:17)

  daldepsd [utilizator]

  atunci cand te pregatesti pentru un scrutin de votare nu te organizezi? nu stii de ce resurse ai nevoie, nu stii ca sunt milioane de romani in diaspora si trebuie sa le asiguri dreptul la vot, indifferent ca vin sau nu la urne? viteza la internet a scazut doar in ziua votului? ca era programat si referendumul cu luni inainte nu se stia? MAE este direct responsabil, este una dintre sarcinile sale sa aiba in vedere detaliile.
 • +26 (30 voturi)    
  Imaculat (Vineri, 7 iunie 2019, 9:22)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Tot ce am facut noi a fost perfect... de vina sunt persoanele chemate la urne, nu trebuia sa mearga la vot, cu atat mai mult cu cat in strainatate nu voteaza cum trebuie. Trebuia sa stea acasa, mama lor de votatnti.

  Mai mult, unii s-au apucat sa plece brambura in dimineata votului pana in Anglia, Spania, Germania, Olanda, Belgia, Franta, au fost 5-6 autocare datorita carora votul a fost perturbat. Fara ei nu era nici macar ocoada, vezi cum a fost in Ulan Bator unde nuau fost autocare cu votanti. la fel de

  Presedintele insa a sabotat procesul in strainatate, ce i-a trebuit lui referendum. Era si Dragnea bine-merci, lumea statea linistita, votau oamenii in 2 secunde, puneau direct stampila pe PSD sau ALDE. Asa, ca sa aleaga intre DA si NU au mai stat pret de 6-7 minute prin sectia de votare si a trebuit sa introducem transcrierea manuala a datelor in diverse registre, ca sa fim siguri.

  Vina e mereu la altii. Cum, eu Melescanu am mai organizat o data la fel de prost un proces electoral? De vina e istoria, caci se repeta.
 • +17 (19 voturi)    
  Intelegem (Vineri, 7 iunie 2019, 9:23)

  ruskimushki [utilizator]

  dar legionarii…. ?

  Credibilitate la nivel international = 0 barat.

  Moare de ciuda carmencita ca nu poate face lagare.

  Inca.
 • +20 (26 voturi)    
  Turism electoral (Vineri, 7 iunie 2019, 9:30)

  POMPIERUL [utilizator]

  Ba astia cred ca noi cei din diaspora suntem toti in vacanta plecati, si ca sa le facem rau celor din minister ne-am inghesuit la urne din placere. Mama voastra de incompetenti, demisia nu stiti sa v-o dati? O sa mai programam un 10 August, cit de curind.
 • +20 (22 voturi)    
  Asta (Vineri, 7 iunie 2019, 9:38)

  Calinul [utilizator]

  inseamna sa fi mafiot!
  • +9 (11 voturi)    
   nimic (Vineri, 7 iunie 2019, 10:20)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Calinul

   mi-am dat seama la ce sintem buni, la demagogie...
 • +13 (17 voturi)    
  Super tupeu psd-ist (Vineri, 7 iunie 2019, 9:52)

  fat.cat [utilizator]

  Demisia, Melescanu! De cate ori trebuie sa ti-o spunem pana sa te simti, ipocritule? Tre’ sa ti-o graveze careva pe poarta viloiului ca sa te retragi dracului odata?
  • +7 (7 voturi)    
   GRAD MARE (Vineri, 7 iunie 2019, 11:17)

   elysyum [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   La sorturi......pleaca greu si cade in picioare mereu...
 • +17 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 iunie 2019, 10:03)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  Solutia pare buna (Vineri, 7 iunie 2019, 10:04)

  themihai [utilizator]

  Nu pot sa nu observ ca solutia propusa pare foarte buna( vot anticipat prelungit - timp de 7 zile) . In 7 zile are toata lumea timp sa voteze. Poate prea mult timp chiar.
  • +6 (6 voturi)    
   pai da (Vineri, 7 iunie 2019, 10:54)

   dizzyme [utilizator] i-a raspuns lui themihai

   in 7 zile au ei grija sa se voteze si noaptea si mortii si extraterestrii... sau sa dispara voturi strategice..
 • +15 (19 voturi)    
  problema e ca de ce s-a votat !?!? (Vineri, 7 iunie 2019, 10:07)

  vali2 [utilizator]

  Da, am ajutat si eu oameni sa voteze participand la soferi voluntari pentru a duce oameni la vot.. cam de prisos ce-i drept pt ca oricum nu au putut vota.

  Dar greseala e a cetatenilor ca am vrut sa ne exercitam un drept??
  Nesimtitul asta nu intelege ca votul e un drept, nu un benefciiu pe care el se gandeste sa ne lase sau nu sa ni-l exercitam!?!?
 • +16 (18 voturi)    
  a uitat (Vineri, 7 iunie 2019, 10:13)

  Toreador [utilizator]

  sa mentioneze Karma, ceasurile rele, Vineri 13, etc. Eu zic ca suntem blestemati. oricine e vinovat numai fosila vie nu e ... bv buey rapandulule.
 • +11 (15 voturi)    
  intrebare (Vineri, 7 iunie 2019, 10:14)

  liviu_ [utilizator]

  ca sa faci o astfel de acuzatie nu-ti trebuie DOVEZI?!
  altfel e "putin" calomnie, nu?!

  bine nici nu ma astept la mai putin de la melescanu... un comunist infect!
 • -20 (28 voturi)    
  sper (Vineri, 7 iunie 2019, 10:18)

  cucuveauamov [utilizator]

  sa-l cheme pe Klaus la DNA si sa-l intrebe de ce a lungit cu 2/3 procesul de votare cu doua intrebari de o profunzime cosmica. Va fi insa mai greu de citat. La care din cele 6 case?
  • +15 (17 voturi)    
   Fa Doino, ce si cum a intrebat a fost aprobat de (Vineri, 7 iunie 2019, 10:39)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Parlament, Fa ! Iar prin participare si raspuns a fost aprobat si de cetateni, Fa !! Asa ca , treci si canta la alta masa !!!!
  • +11 (11 voturi)    
   Speri mata' dar speri degeaba (Vineri, 7 iunie 2019, 11:15)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Mare va este disperarea insa, asa-i???
  • +2 (2 voturi)    
   du-te bah (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 11:02)

   Toreador [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ca se dau banii pe postari ... e coada la Rahova la dl Dragnea ... va asteapta pe toti ...
  • +1 (1 vot)    
   Băi Kalașnikov (Duminică, 9 iunie 2019, 7:59)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cozile s-au format pentru că erau doar două ștampile la douăzeci de mii de votanți, că de ștampilat unul, două sau trei buletine nu mărește timpul de votare decât cu încă una sau două secunde.
   În schimb trebuia ca cei de la circumscripție să preia datele personale în scris, deoarece tabletele și internetul funcționau la viteză redusă, după ordinul dat de ministrul suprem, Meleșcanul Sekurist....
 • +10 (10 voturi)    
  Si Ministerul e dezaxat sau sclerozat ?! (Vineri, 7 iunie 2019, 10:37)

  deval [utilizator]

  Cu ministrul , stiam cum stam ! Iata ca Ministerul isi asuma un atac cretinoid la Presesdinte si indirect la Parlament !
  Prin aceasta declaratie , de fapt de solidaritate cu Ciuma Rosie, Ministerul a abdicat si oficial de la menirea lui in raport cu cetatenii si statul roman !
  Ministerul trebuie sa fie reconstruit dupa ce se dezinfecteaza locul !!!!
 • +11 (11 voturi)    
  Ce surpriza Melescanu si MAE... (Vineri, 7 iunie 2019, 10:50)

  taro [utilizator]

  nu-si asuma responsabilitatea. Partea trista este ca nu au sa pateasca nimic. Cel mult Melescanu are sa primeasca cu suspendare peste cativa ani(daca mai traieste pana atunci, are 78 de ani)

  In felul asta PSD ai ALDE limiteaza dreptul de vot a milioane de romani. E mai rau decat ce au facut comunistii in '47

  Daca romanii nu baga PSD-ul la sub 20% la algerile parlamentare din 2020 nu are sa se schimbe nimic
  • +5 (5 voturi)    
   Pana nu se schimba romanii insisi (Vineri, 7 iunie 2019, 11:21)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui taro

   nu se va schimba nimic.
 • +10 (10 voturi)    
  trebuia efort dublu (Vineri, 7 iunie 2019, 10:50)

  Dizidentul [utilizator]

  Melescanu da vina pe Iohannis, un Referendum aprobat te obliga ca autoritate a statului sa organizezi,din momentul aducerii la cunostinta si pina la data respectiva au fost peste 30 de zile in acest timp se putea organiza civilizat cadre suplimentare.Personalul ambasadelor trebuia mobilizat dar a fost dezinteres (consulatul de la Bonn are circa 20-30 de functionari ai MAE cind intri in cladire persoana de la informatii sta cu spatele vorbeste cu un coleg nici nu te baga in seama mergi mai departe citeva trepte si ajungi in haos o mare de oameni care asteapta60-70 aer inchis si sint 6 ghisee care nu sint toate ocupate) asta nu este organizare si aceasta situatie in fiecare zi.
  • +7 (7 voturi)    
   La Lyon nici macar la telefon nu raspund (Vineri, 7 iunie 2019, 11:21)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   .
   Is sictiriti.

   Asa ar vrea sa omoare niste burjui… numa' numa'.

   Oameni criminali, resetati genetic in ce e mai rau: minciuna si crima organizata.

   De catre fiara numita comunism, nu de catre altcineva.
 • -3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 iunie 2019, 11:06)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Daca vrei, poti! (Vineri, 7 iunie 2019, 12:44)

   remicristian [utilizator] i-a raspuns lui

   Sigur ca daca ar fi vrut s-ar fi gasit solutii simple!
   Anul trecut s-a organizat referendum pe o tema imbecia doua zile! Deci se poate!
  • +6 (6 voturi)    
   e simplu (Vineri, 7 iunie 2019, 13:25)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui

   Pentru cei inregistrati oficial in tarile de rezidenta sa se ofere posibilitatea votului prin corespondenta, cum a fost la ultimele parlamentare. Daca s-a putut o data, se mai poate si a doua oara. Nu sunt toti diasporenii inregistrati, e drept, dar foarte multi sunt, fiindca fara sa fii inregistrat la politie nu poti avea cont bancar, deci practic nu existi.

   Pentru ceilalti votul la sectii. Cat despre abureala asta cu "nu se stie exact cati si unde sunt", sa se uite la cozile care au fost la sectiile de votare din strainatate si or sa vada: multi, in toata europa.
 • +8 (8 voturi)    
  hmm (Vineri, 7 iunie 2019, 11:14)

  dum_i [utilizator]

  am stat 8 ore jumate la coada in picioare, fara apa fara mancare. ca sa votez. pentru prapadita asta de tara.
 • +8 (8 voturi)    
  Melescanu .... Alba ca Zapada ....... (Vineri, 7 iunie 2019, 11:18)

  viziru [utilizator]

  Melescanu .... Alba ca Zapada ....... ramane intrebarea era faina sau cocaina ???? si au prizat inainte sau dupa ce au scris raportul ?????
 • +5 (5 voturi)    
  E mai simplu (Vineri, 7 iunie 2019, 11:42)

  jas [utilizator]

  Un exemplu. Intr-un oras din Olanda cu 45.000 de locuitori inclusiv minori (Vlissingen) au fost 23 de sectii de votare. Romanii din Olanda sunt peste 45.000 (statistica) si au avut.... 4 sectii de votare.
 • +5 (5 voturi)    
  Da, votantii sunt de vina! (Vineri, 7 iunie 2019, 12:39)

  remicristian [utilizator]

  Nu numai ca si-au batut joc de noi ci acum ne iau si la misto! Astia sunt precum golanii care iti dau un pumn in gura si pe urma iti mai trag unul pentru ca ai tinut gura daschisa si s-a zgiriat in dinti!
  Tipic scoala bolsevica! Omul rusilor!
 • +8 (8 voturi)    
  evident (Vineri, 7 iunie 2019, 12:52)

  un oarecare [utilizator]

  Melescanu ramane ticalos fara scrupule!
  EL isi face datoria la fel ca la alegerile anterioare. Blocheaza deliberat votul in diaspora, pt ca in diaspora nici 3% nu voteaza PSD.
  Din 4 milioane de romani reusesc sa voteze cam 10%.
  In tara cca 2 milioane de romani voteaza constant PSD.

  Daca intreaga diaspora ar putea vota asa cum prevede orice cosntitutie intr-un stat democratic, PSD nu ar mai exista ca partid politic.

  Melescanu nu e prost. Doar ticalos!
 • -8 (8 voturi)    
  Singura concluzie... (Vineri, 7 iunie 2019, 14:42)

  Gigi Kent [utilizator]

  Singura concluzie dupa ultimele alegeri e ca trebuie interzisa prin lege (daca s-ar putea prin Constitutie ar fi si mai bine) organziarea de referendumuri in pralel cu orice tip de algeri.

  Si introducerea listelor permanente in strainatate. Doar asa se poate stii cati romani cu drept de vot au domiciliu pe raza fiecarui oras din strainatate si organiza pranghelia in mod corespunzator.
 • +4 (4 voturi)    
  profesionistii din MAE (Vineri, 7 iunie 2019, 15:00)

  Coco Whistle [utilizator]

  cei care au organizat sint vinovati. de asemenea in 2019 nu se poate vota prin corespondenta. oare cine sint vinovatii, tot iobagii? problema e alta, s-a incalcat constitutia? daca da cineva, factor de decizie, cineva care are in fisa postului organizarea trebuie sa plece ca altcineva mai destept, responsabil sa poata face mai mult.
 • +4 (4 voturi)    
  . (Vineri, 7 iunie 2019, 15:09)

  dinfranta [utilizator]

  https://campaniamea.declic.ro/petitions/teodor-melescanu-demisia
  Dar ar fi nevoie si de alte actiuni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by