Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans "au salutat angajamentul Guvernului român de a nu continua reformele judiciare controversate și de a relua imediat dialogul în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru a progresa în reformele judiciare și în lupta împotriva corupției", a transmis Comisia Europeană, după întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu oficialii europeni. Un comunicat cu exact același conținut a fost transmis și de Guvern, după întâlnirea de la Bruxelles, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar oficialii europeni au fost extrem de critici și au transmis numeroase avertismente către Guvernul României, după modificările controversate la legile justiției.

Viorica Dancila-CEFoto: Guvernul Romaniei

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans s-au întâlnit astăzi cu premierul Viorica Dăncilă și "au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Dăncilă și susținerea Guvernului român pentru proiectul european, precum și dorința de a continua cooperarea strânsă cu Comisia Europeană", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Președintele Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintele Timmermans au salutat angajamentul Guvernului român de a nu continua reformele judiciare controversate și de a relua imediat dialogul în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru a progresa în reformele judiciare și în lupta împotriva corupției. Aceștia au reconfirmat că CE este pregătită să colaboreze cu autoritățile române pentru a găsi soluții la problemele statului de drept și pentru a relua progresul în cadrul MCV", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

De asemenea, președintele Juncker i-a mulțumit Vioricăi Dăncilă pentru "activitatea excelentă" a Președinției române la Consiliul UE, care a închis peste 100 de dosare, dintre care unele importante, cum ar fi Garda de Frontieră și Coasta Europeană, Autoritatea Europeană a Muncii, Directiva privind dreptul de autor și Directiva privind gazele.

"Președintele a subliniat că această activitate trebuie să continue, în special prin avansarea în cadrul financiar multianual, dar și pe pregătirile pentru următoarea agendă strategică 2019-2024", a mai afirmat oficialul european.

Oficialii europeni au discutat cu premierul român și despre rezultatele alegerilor europene, a mai spus sursa citată.

După întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu oficialii europeni, și Guvernul a transmis un comunicat de presă, documentul având exact acelasi conținut cu al Comisiei Europene, în care se face referire exclusiv la mesaje le transmise premierului de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Aceasta a fost prima întâlnire a Vioricăi Dăncilă cu oficialii europeni după ce a preluat interimar funcția de președinte al PSD, în urma încercerării lui Liviu Dragnea.

Până acum, iar oficialii europeni au fost extrem de critici și au transmis numeroase avertismente către Guvernul României, după modificările controversate la legile justiției.

În 10 mai, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a transmis premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertiza că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor Penale. Frans Timmermans spunea, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.

Oficialul CE avertiza că, "în lumina acestor îngrijorări majore, dacă măsurile necesare nu sunt luate în scurt timp, sau dacă sunt făcuți noi pași înapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)".

Procedura - care prevede un dialog de corectare a problemelor și evitarea a declansării Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene - ar înlocui, cât timp este în desfășurare, Mecanismul de Coooperare și Verificare. "Țintele și recomandările MCV vor fi abordate în Cadrul pentru Statul de Drept. Bineînțeles, România rămâne obligată să respecte angajamentele luate la momemntul aderării, iar criteriile MCV rămân până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător și în totalitate".