Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă adoptă modificările la Codurile penale. Pasul următor - declanșarea Articolului 7 - surse

de MH, GS     HotNews.ro
Luni, 13 mai 2019, 10:06 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana
Foto: pixabay.com
​Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertizează că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor Penale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Frans Timmermans spune, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.

În documentul transmis autorităților române și datat 10 mai, Frans Timmermans arată că în ultimele luni Comisia Europeană a fost nevoită să revină frecvent asupra problemei statului de drept în România.

"Cu fiecare această ocazie, Comisia a subliniat că se fac pași făcuți înapoi de la progresele ]nregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat și recomandările făcute pentru a liniști îngrijorările apărute nu au fost luate în seamă. Aceeași lipsă de dorință a fost consemnată și în privința recomandărilor făcute de Comisia de la Veneția și de GRECO. Din nefericire, ultimele evoluții din România au amplificat și mai mult problemele existente privind domnia legii", subliniază prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

El amintește că în Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat - oprirea acestui trend negativ și punerea angajamentelor și eforturilor României din nou pe calea cea bună. "Urmarea acestei căi înseamnă că măsurile ce urmează a fi luate sunt pregătite cu o consultare adecvată și, dacă este necesar, cu ajutor al experților din afara țării. Astfel, s-ar evita riscurie ca măsurile luate să fie incompatibile cu legile UE și instrumentele anticorupție internaționale, sau cu recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare și ale Comisiei de la Veneția".

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană, de la toate nivelurile, a făcut apel la autoritățile române să recurgă la astfel de abordări pozitive într-o serie de întâlniri, scrisori și discuții în ultimele șase luni, dar, din nefericire, nu s-a ales această cale.

"Comisia, respectând deplin suveranitatea României și punând în practică responsabilitățile de garant al tratatelor, inclusiv al valorilor pe care este fondată Uniunea Europeană, într-o manieră obiectivă și nepărtinitoare, a identificat, la acest moment, următoarele puncte de îngrijorare privind domnia legii în România:
 • În privința independenței Justiției, raportul MCV din noiembrie 2018 a descoperit probleme serioase privind reducerea garanțiilor prevăzute de lege pentru independența sistemului de justiție. Ordonanțele de guvern ce au modificat legile justiției emise după aceea au amplificat îngrijorările. De exemplu, autoritățile române au implementat un sistem disciplinar strict și exhaustiv și noi răspunderi pentru magistrați.
 • Dacă se adaugă apariția secției speciale pentru anchetarea magistraților și cu activitatea recentă a Inspecției Judiciare, rezultatul este înspăimântător pentru magistrați din punct de vedere a independenței lor.
 • În ce privește lupta efectivă împotriva criminalității, există un trend clar de subminare a autorităților, în special Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție, esențiale în lupta împotriva corupției. Acest trend indică lipsa unei colaborări corecte între instituțiile statului, afectând eficiența și independența sistemului judiciar.
 • Această lipsă de cooperare s-a văzut și în cazul procedurilor controversate de numire în funcții, afectând încrederea în sistem. Recomandările făcute de mult timp de Comisie pentru implementarea, în sistemul procuraturii, de proceduri pe baze solide și independente continuă să fie ignorate.
 • Modificările adoptate de Parlamentul român pe 24 aprilie 2019 la Codul Penal, Codul de Procedură penală și legile privind corupția se adaugă la aceste îngrijorări".
Timmermans mai spune că în schimburile de mesaje, în întâlnirile și dialogurile tehnice avute acum câteva săptămâni cu autoritățile române a avut ocazia să prezinte principalele îngrijorări ale Comisiei, dar, în pofida acestor eforturi, multe îngrijorări au fost ignorate în proiectele de lege adoptate și rămân de actualitate, precum:
 • Reducerea perioadei de prescripție: pentru infracțiuni cu pedepse între 10 și 20 de ani și între 5 și 10 ani, termenul pentru a obține o condamnare finală ar fi în principiu reduc cu doi ani. Acest amendament poate duce, în multe cazuri, la atingerea termenului de prescripție înainte ca ultima instanță să aibă posibilitatea să judece. Asta înseamnă că multe infracțiuni pot rămâne nepedepsite, inclusiv infracțiuni care, potrivit legilor UE, ar trebui pedepsite cu sancțiuni eficiente, proporționale și cu efect de descurajare ( cum ar fi falsificarea de modetă, abuz de piață și pronografie infantilă.
 • Reducerea pedepselor pentru anumite fapte comise în exercițiul funcției publice, precum abuzul în serviciu. Amendamentul prevede că, în aceste cazuri, dacă suspectul plătește beneficiile materiare primite în anumite infracșiuni de corupție înainte de proces, sentința cu închisoarea este redusă la jumătate. Acest lucru va avea impact asupra duratei sentințelor cu închisoarea în astfel de cazuri și asupra caracterului preventiv al prevederilor legii penale.
Oficialul CE avertizează că, "în lumina acestor îngrijorări majore, dacă măsurile necesare nu sunt luate în scurt timp, sau dacă sunt făcuți noi pași înapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)".

Procedura - care prevede un dialog de corectare a problemelor și evitarea a declansării Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene - ar înlocui, cât timp este în desfășurare, Mecanismul de Coooperare și Verificare. "Țintele și recomandările MCV vor fi abordate în Cadrul pentru Statul de Drept. Bineînțeles, România rămâne obligată să respecte angajamentele luate la momemntul aderării, iar criteriile MCV rămân până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător și în totalitate".

"În plus, Comisia își rezervă dreptul de a se folosi de calitatea de garant al Tratatelor și nu va ezita să deschidă imediat procedurile prevăzute de Articolul 258 al Tratatului Uniuniii Europene împotriva oricărei încălcări a legilor UE pe care le identifică. Obiectivul Comisiei este să ajute autoritățile Române să găsească soluții la problemele privind domnia legii care au apărut și să se revină la efectuarea de progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, așa cum România s-a angajat. În primul rând, este vorba de interesul poporului român, dar este și în interesul UE, ca întreg. Ca întotdeauna, Comisia este pregătită să intre într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană", mai arată Timmermans în scrisoarea transmisă oficialilor români.

”Rule of law Framework” este o procedură înființată de Comisia Europeană în martie 2014, pentru a a contracara amenințările la adresa statului de drept care au caracter sistemic, în condițiile în care "statul de drept a fost supus unor presiuni crescânde în Europa". "Cadrul poate fi activat în situațiile în care există o deficiență sistemică ce afectează integritatea, stabilitatea și buna funcționare a instituțiilor și a mecanismelor instituite la nivel național pentru asigurarea statului de drept. Cadrul UE nu este conceput pentru a aborda situații individuale sau cazuri izolate de încălcare a drepturilor fundamentale sau de erori judiciare".

"Obiectivul cadrului este de a permite Comisiei să identifice o soluție împreună cu statul membru vizat, pentru a preveni apariția unei amenințări sistemice la adresa statului de drept de natură să devină un „risc clar de încălcare gravă”, care ar putea declanșa aplicarea Articolului 7 din Tratatul UE.

Procesul are trei etape:
 • Evaluarea Comisiei: Comisia va colecta și va examina toate informațiile relevante și va stabili dacă există indicii clare ale unei amenințări sistemice la adresa statului de drept. În cazul în care, în urma acestei evaluări, consideră că există în mod real o situație de amenințare sistemică la adresa statului de drept, Comisia va iniția un dialog cu statul membru vizat prin trimiterea „avizului său privind statul de drept”, care va constitui un avertisment pentru statul membru, și justificarea motivelor sale de îngrijorare. Comisia va da statului membru vizat posibilitatea de a răspunde.
 • Recomandarea Comisiei: într-o a doua etapă, cu excepția cazului în care chestiunea a fost deja soluționată în mod satisfăcător, Comisia va emite o „recomandare privind statul de drept” adresată statului membru. Comisia va recomanda statului membru ca, într-un termen stabilit, să rezolve problemele identificate și să o informeze cu privire la măsurile luate în acest scop. Comisia își va publica recomandarea.
 • Măsurile luate ca urmare a recomandării Comisiei: într-o a treia etapă, Comisia va monitoriza măsurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandării. Dacă nu se ia nicio măsură satisfăcătoare în termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevăzute la Articolul 7 din Tratatul UE. Este cea mai dură sancțiune împotriva unui stat membru UE. Această procedură implică suspendarea dreptului de vot al acelei țări în Consiliul UE. Până acum, Comisia Europeană a declanșat această procedură doar în cazul Poloniei. În cazul Ungariei, procedura a fost inițiată de Parlamentul European.
Camera Deputaților a adoptat în 24 aprilie, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Proiectele au ajuns la vot în Cameră după ce Comisia Iordache a dat raport favorabil, în mare viteză. Cele două legi, precum și proiectul de modificare a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție au fost atacate vineri la Curtea Constituțională de către președintele Klaus Iohannis.

Modificarea Codurilor penale a reintrat în procedura parlamentară după ce PSD a eșuat în demersul de adoptare prin ordonanță de urgență, acesta fiind unul dintre motivele schimbării din funcție a lui Tudorel Toader.

Comisia Iordache a adoptat în mare viteză raportul pe cele două proiecte de modificare a Codului Penal și a Codului de procedură penală. Teoretic, este vorba de modificari cerute de Curtea Constituţională. Opoziția acuză că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare.

Printre modificările la Codul penal se numără abrogarea unuia dintre articolele de lege în baza cărora liderul PSD a fost condamnat în primă instanță, reducerea termenelor de prescripție și de denunț și abrogarea articolului privind neglijența în funcție.

Alte amendamente controversate, declarate însă constituționale, vizează interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale şi a judecării, dar şi obligaţia ca reţinutului să i se dea, la cerere, întregul material probator. De asemenea, un denunţător poate beneficia de reducerea limitei de pedeapsă doar dacă face denunțul în cel mult un an de la data la care a aflat despre săvârşirea infracţiunii.

Prevederile controversate la legislația penală adoptate de Parlament:
 • Reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

 • Abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.
 • Introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. "Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia", se menţionează în proiect.

 • Interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate, decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.
 • Articolul 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se abrogă. Ce prevedea acest articol: În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.Condamnarea lui Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul angajărilor fictive s-a făcut și în baza acestui articol. Abrogarea influențează și termenele de prescripție, care scad semnificativ.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20316 vizualizari

 • +18 (34 voturi)    
  Aceste explicații... (Luni, 13 mai 2019, 10:15)

  raulito [utilizator]

  ...trebuie “traduse” votanților PSD. E datoria partidelor de opoziție. Altfel, greu sau chiar deloc, ii poți convinge sa nu voteze cei care dinamitează justiția.
  • -2 (2 voturi)    
   Un mare fas! (Marţi, 14 mai 2019, 9:30)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui raulito

   Onorata Komisie, inainte cu 13 zile de obstescul sfarsit, ne ameninta ca ii va taia votul lui Klaus in Consiliul KukuMuku Ioropian.

   Romanii sunt disperati: poate acum afla ce NU va vota Klaus in Consiliul KukuMuku Ioropian, din moment ce in cei 4,5 ani NU a aflat nici ce a votat, nici sensul votului.
   Pierdere mare pentru Romanica, pentru romani! :-)

   Ii consolez pe #rezistii din Romanika ce nu mai pot de grija tarisoarei:
   daca - si aici e un mare DACA -
   ...daca cineva l-a bagat vreodata in seama pe bufonul Klaus la Consiliul KukuMuku Ioropian,
   ...daca Consiliul KukuMuku Ioropian inseamna si altceva decat un prilej de ghiftuire a unor lideri, precum "Summitul de la Sibiu",
   ...trecand peste faptul ca efectul asupra Romanikai e ca frectia la piciorul de lemn...
   ...Articolul 7 NU VA FI ACTIVAT cat timp e Klaus presedinte.

   Germania are nevoie de votul lui Klaus si - din nefericire, dar asta e - Jermanica conduce Ioropa.
 • -22 (48 voturi)    
  AMR 14 (Luni, 13 mai 2019, 10:21)

  Mazeta [utilizator]

  Mai sunt două săptămâni și socialistul Timmermans va fi maculatură.
  • +12 (20 voturi)    
   Nu numai el .. (Luni, 13 mai 2019, 10:25)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   . Si oricum vin altii, care o sa faca acelasi lucru. Sau crezi ca voi borfasii o sa-i pacaliti pe toti?...
  • +3 (15 voturi)    
   o sa il regretati pe socialistul Timmermans (Luni, 13 mai 2019, 10:43)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   .
  • +16 (24 voturi)    
   AMR, AMR! (Luni, 13 mai 2019, 10:57)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai sunt două săptămâni și n-o să-ți mai primești leafa.
  • +9 (19 voturi)    
   nu conteaza (Luni, 13 mai 2019, 11:13)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cei care vor veni la conducere vor avea aceeasi atitudine fata de smenurile lui Livake & Co. Masurile astea nu -s optiunile personale ale lui Timmermans, asta nu intelegeti voi. Sperati degeaba ca problemele voastre sa dispara o data cu el. E fix invers d efapt - omul a tras de timp cat a putut ca sa nu iasa scandal in gasca Socialista, inca viseaza sa ia voturile golanilor de aici. O sa isi ia o mare teapa saracu. O sa vada ca amanarile si lipsa principiilor poate aduce foloase doar pe termen scurt.
  • +10 (22 voturi)    
   Si daca Timmermans... (Luni, 13 mai 2019, 11:23)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   “va fi maculatura” cum zici, crezi ca problemele din justitie ci cele cu modificarea codurilor penale se vor rezolva?!
   Stiti foarte bine postacilor psd-isti ca toate neajunsurile Romaniei (din justitie...si nu numai) sunt din cauza lui Dragnea si a sleahtei de corupti si hoti aflati acum la putere.
   Cand a fost revizuita Constitutia Romaniei... la capitolul 148 a fost introdusa prevederea potivit careia este obligatirie ducerea la indeplinire a recomandarilor MCV si a Comisiei de la Venetia!
   Am aderat la UE in conditiile cand nu indeplineam toate conditiile pe justitie...asta a fost motivul introducerii MCV!

   Romania a vrut in UE...!
   Atunci trebuie sa respecti conditiile cerute!
   • -8 (18 voturi)    
    Citeste, citeste, ca nu doare! (Luni, 13 mai 2019, 12:38)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Mai neuronas stingher, in afara de propaganda proasta si pupincurista #rezist pe care o faci, ai si darul CETITULUI?
    Art 148 din Constitutie (al 2) vorbeste despre

    "Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare."

    Deci : "reglementări comunitare cu CARACTER OBLIGATORIU", nu "recomandari MCV si a Comisiei de la Venetia", cum mananci matale falos pe aici.

    NIMIC, dar absolut NIMIC nu obliga Romania sa aplice RECOMANDARI...asa cum s-a vazut si in cazul "recomandarii Comisiei de la Venetia" ca sa nu se contamineze alegerile cu alte subiecte, cum ar fi referendumuri pe diverse teme. Klaus - oricat imi displace sa o spun - A AVUT DREPTATE cand s-a pisat pe "recomandarea Comisiei de la Venetia". Masi ales ca acea "Comisie de la Venetia" nu e nimic altceva decat un think-tank pe care tarile il pot lua in seama sau nu.
    • +7 (13 voturi)    
     Da mai postacila.... (Luni, 13 mai 2019, 13:27)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     rosu in cerul gurii...reglementari in loc de recomandari!
     Nu am avut articolul in fata (ca tine)cand am scris, dar este important ce scrie in art. 148....daca l-ai citit pana la capat!
     Voi incercati sa dati interpretarea voastra ca sa-l scapati pe Dragnea (si gasca de hoti si corupti)de parnaie!

     Mai ales ca sunt reglementari(si nu recomandari),ciuma rosie nu trebuia sa-si bage picioarele in legile justitiei si in codurile penale!

     Nu va mai faceti ca nu intelegeti!

     Spala-ti gura urat mirositoare...ca se simte danful si in postare!
    • +6 (8 voturi)    
     Citeste pana la capat...! (Luni, 13 mai 2019, 13:35)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană

     (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
     (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
     (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
     (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
     (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.
    • +6 (6 voturi)    
     Oh, Magnifcule! (Luni, 13 mai 2019, 14:51)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Iar ai aparut?
  • +9 (17 voturi)    
   prostii (Luni, 13 mai 2019, 11:29)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Si, dupa mintea ta de mazeta, adica de prostul prostilor, daca nu va mai fi Timmermans crezi ca toate aceste lucruri dispar?
  • +9 (15 voturi)    
   hahaha (Luni, 13 mai 2019, 11:32)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai sunt cateva luni si PSD va fi confetti!
   • -2 (6 voturi)    
    psd da (Luni, 13 mai 2019, 11:59)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

    metehnele si borfasii nu.
  • +8 (10 voturi)    
   Ups, scuze, Mazeta (Luni, 13 mai 2019, 12:29)

   fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Am crezut ca faci AMR-ul pt. Dragnea.
  • +4 (6 voturi)    
   poate (Luni, 13 mai 2019, 12:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   si crezi ca altu, care e posibil sa nu fie socialist, deci o sa aiba motive in plus sa beleasca psd o sa faca altceva?!

   sanctiunile o sa vina... siguuur in mintea voastra de slugi psdiste nu o sa fie vina psdului, doar ne vor strainii raul... am auzit placa asta de m-am plictisit!
 • +11 (27 voturi)    
  Era de asteptat... (Luni, 13 mai 2019, 10:23)

  ASIMO [utilizator]

  ... sa se intample asta! Au venit la Sibiu pe 9 mai, au evaluat situatia de aproape, iar asta ne-a adus sansa de a NU declansa direct Articolul 7. Asta cred ca e cea mai mare realizare a summitului de la Sibiu, pe langa capitalul imens de imagine pe care l-a dobandit Sibiul (si nu numai).
  Votati PSD, mutati granitele Rusiei la Tisa si redenumiti tara in Romunistan!
  • -11 (23 voturi)    
   buna ziua (Luni, 13 mai 2019, 10:59)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui ASIMO

   o sa va rog sa enumerati castigurile si realizarile intalnirii de la sibiu.
   • +4 (16 voturi)    
    Buna ziua. (Luni, 13 mai 2019, 11:47)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Ti-au fost enumerate: capital de imagine, sustinerea totala in fata borfasilor vostri.

    Buna ziua: enumerati castigurile si realizarile altor intalniri de acest fel.
   • +4 (12 voturi)    
    citeste presa si le afli (Luni, 13 mai 2019, 11:47)

    olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui Point

    mediafax.ro
    hotnews.ro
    • -6 (12 voturi)    
     ciudat (Luni, 13 mai 2019, 12:24)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

     eu intreb sincer,cu deschidere totala si nu pot primi un raspuns pe masura.oare de ce?
     mie mi se pare ca acel ''capital de imagine'' nu tine absolut de loc de cald sau pavaza imporiva unui eventual articol 7.mustacila e in stare de orice,pe el nu-l doare capul,insa de ce sa sufere romanul cinstit?oare ue nu are alte intrumente decat cele ''atomice''?
     de fapt cine ne vrea in afara iuropii?livache cu gasca lui si rusii?sau,poate,si grasii ue?
 • -9 (17 voturi)    
  In sfarsit ceva concret... (Luni, 13 mai 2019, 10:26)

  Gigi Kent [utilizator]

  Sunt entuziasmat pentru ca onor Comisia Europeana face, pentru prima data, referire la lucruri concrete. E drept ca sunt amestecate aspecte politice cu juridice dar macar e un inceput.

  Aspecte politice care pot fi ignorate:
  a. "există un trend clar de subminare a autorităților"
  b."Această lipsă de cooperare s-a văzut și în cazul procedurilor controversate de numire în funcții"

  In rest pot fi discutate, desi personal sunt de acord cu faptul ca „abuzul in serviciu“ a fost “abuzat” de catre DNA si ar trebui redefinita si reevaluata ca infractiune, impunitatea anterioara a dat nastere la multe abuzuri, deci sectia speciala si raspunderea pentru magistrati sunt absolut vitale, iar “denunturile” dupa 10 ani ale persoanelor aflate in arest preventiv sau executand pedepse sunt de-a dreptul ridicole la fel cum e si spectacolul mediatic (interzicerea dezvaluirilor din dosare).

  Prescriptia redusa e o problema reala. Aici cred ca e o greseala.

  Cred ca onor Parlamentul ar trebui aici sa faca un fel de tratat de "Drept comparat" pentru a vedea cum sunt reglementate aceste aspecte in statele vestice. Daca Romania se incadreaza in peisaj atunci nu e o problema. Tare am impresia ca UE ne cere sa fim mai catolici decat Papa adica sa sanctionam fapte pe care ei nu le sanctioneaza si / sau sa le sanctionam mai rau decat sunt la ei sanctionate.
  • +4 (10 voturi)    
   mda vechiul (Luni, 13 mai 2019, 12:47)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   prieten postac psdist de multa vreme pe aici!

   evident aacest postac pune vechea placa cu abuzurile dna... abuzuri care nu au fost dovedite... dar nuconteaza... daca spune doctorul in drept ganea si cel in stang badea inseamna ca asa este!

   baiete... tara asta schimba legile ca sa-l scape pe dracnea de la puscarie. mai vrei alte dovezi?!
   ceea ce face UE este prea putin... daca eram eu in locul UE pana acum romania ori era o tara fara hoti ori intrau in UE cu pasaport...
   • -7 (7 voturi)    
    Crezi... (Luni, 13 mai 2019, 14:46)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Crezi ca ma contrazici dar de fapt imi dai dreptate.

    Abuzurile DNA nu au fost, in mare, "dovedite" tocmai pentru ca nu exista o sectie de anchetare a magistratilor, tocmai pentru ca nu exista raspunderea magistratilor. In afara de cateva cazuri extreme (Negulescu) nu a raspuns nici un procuror sau judecator pentru inchisoare preventiva urmata de achitari, pentru dosare intoarse la parchet pentru ca nu respectau legile, pentru solutii de tipul "fapta nu exista sau nu e definita in legea penala", pentru marturii false obtinute sub presiune, pentru incalcarea dreptului la viata intima prin filaj extins, pentru probele si transcripturile contrafacute, pentru implicarea SRI-ului unde nu avea competente samd.

    Acum exista cadrul legal si ati luat-o razna pentru ca abuzurile nu vor mai putea fi savarsite. Cel putin nu fara consecinte. Asta numeste onor Comisia Europeana "regres in lupta anticoruptie". Pentru ca lupta anticoruptie a fost ea insasi corupta.

    baiete ... tara asta schimba legile pentru ca Dragnea (si nu numai) sa aiba parte de o justitie echitabila. mai vrei alte dovezi?!
  • -8 (14 voturi)    
   Fii serios (Luni, 13 mai 2019, 13:02)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Fii serios. Demult trebusoara asta nu mai are nicio legatura cu corectitudinea. #rezistii vor sa ajunga la guvernare peste vointa populara, asta-i tot. Sunt disperati; probabil ca le taie Soros fondurile pentru NADA rezultate. NADA aici, NADA in US, NADA in Ungaria, NADA in Israel, NADA in Polonia, cat vrei sa reziste si alea 16 miliarde de dolari date de Soros? Investitia TREBUIE sa produca guvernari atente la nevoile miliardarului, doar nu crezi ca Soros arunca banii.
   In concluzie, orice ar face pesedoii, pentru ei, pentru #rezisti, nu-i bine. Mai mult decat atat, daca pesedoii se intorc si fac cum zic #rezistii...tot nu-i bine, tot se vor aduna sa urle prin piete.
   Concluzia e una singura: pesedoii trebuie sa se hotarasca: continua cu baletul asta care nu duce la nimic, sau - cu toate urlaturile #rezistilor - isi fac programul asa cum l-au promis si pastreaza macar voturile oamenilor normali la cap.
   • +6 (6 voturi)    
    Pentru voi, ciuma rosie... (Luni, 13 mai 2019, 13:48)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    toti oamenii ce sunt impotriva voastra sunt #Rezist!
    Este bine si asa!
    Psd aduce oamenii cu arcanu la manifestatii...pe cand cei ce sunt impotriva ciumei rosii ies in strada de buna voie (neavand nici o constrangere), nefiind platiti (asa cum insinuati voi) si o fac doar din nevoia de a scapa tara de lepre, hoti si corupti!
    Ati devenit leprosii tarii...oriunde ati merge veti fi intampinati cu....”urale de bun venit”!

    Va veni si vremea cand o sa scapam de voi o data pentru totdeauna!

    “Mitingul PSD de la Iași: Ne urâm și asta e tot ce mai contează. Liviu Dragnea, omul care a regizat această confruntare, a venit cu 20.000 de oameni aduși din satele și comunele Moldovei să cucerească orașul unde fusese huiduit cu câteva săptămâni înainte. Iașiul a venit cu șoferii din trafic, cu trecătorii de pe stradă, cu oamenii de la balcoane și cu miile de protestatari care au înconjurat piața apărată cu garduri și jandarmi. A rezultat un haos general, în care sârbele și cântecele patriotice din vremea Cenaclului Flacăra ("Prin sabie și cruce vom fi iarăși ce am fost…") s-au amestecat cu vuvuzelele și urletele contramanifestanților, scrie Recoerder.”
   • -2 (4 voturi)    
    Cred ca (Luni, 13 mai 2019, 13:53)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    dupa 26 mai o sa fie sinucideri in masa :) :) :) ... ma rog, in randul celor care nu vor face atacuri cerebrale cand se vor vedea rezultatele...
   • +6 (6 voturi)    
    Nu-ti face probleme ,.. (Luni, 13 mai 2019, 15:39)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    ...magnificule! Nu mai are soros bani, ne dau altii. Important e ca noi sa avem jointuri si sa fim cu ochii injectati.

    Interesant e ca cei care ne apara de soros, de ieuropenii cei rai etc., sunt cei mai hoti, cei mai mincinosi, cei mai borfasi romani. Astia se ingrijesc de soarta noastra.
 • +6 (18 voturi)    
  hehe (Luni, 13 mai 2019, 10:29)

  liviu_ [utilizator]

  pai exact asta meritam!
  normal ca nu-si permit ca in UE sa fie o tara mafioata!
 • +9 (17 voturi)    
  Bla bla bla (Luni, 13 mai 2019, 10:32)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Vorbe, amenintari etc etc. Hotii din psd+alde+udmr isi vad de-ale lor, distrugând RO pas cu pas si facând tot ce pot ca sa o scoata dn UE, la comanda celor in solda carora sunt. Macar UDMR are in program desfiintarea statului unitar român si autonomie pentru Transilvania. PSD & ALDE insa sunt niste grupari infractionale TRADATOARE. Ar trebui scoase in afara legii, dar RO nu e stat de drept, ci unul securisto-mafiot, anexat prin crimele din 89 de FSN=PCR si cu o Justitie PROFUND corupta care ii apara pe hoti.
 • -7 (23 voturi)    
  FAKE NEWS de campanie (Luni, 13 mai 2019, 10:53)

  Velma Kelly [utilizator]

  Timi tocmai ce-si strange intr-o cutie de carton porcarioarele de pe birou.
 • +3 (13 voturi)    
  Cui îi pasă? (Luni, 13 mai 2019, 10:53)

  osica [utilizator]

  PSD-ului în niciun caz, nici votanților lor și asistaților. Ei abia așteaptă să ieșim din UE. A, nouă, celorlalți? OK, altă întrebare...
 • -7 (25 voturi)    
  de cand (Luni, 13 mai 2019, 11:02)

  martel55 [utilizator]

  isi aroga CE dreptul de a apara "valori"? si cine le stabileste, tot birocratii de la Bruxelles? singurul rol al CE e de gardian al tratatelor, de a apara ce scrie in tratate, nu ce inventeaza birocratii de la Bruxelles....oricum pe 27 mai neomarxistul Timmermans va fi aruncat la cosul de gunoiu al istoriei
  • +5 (13 voturi)    
   Ce se va intampla .... (Luni, 13 mai 2019, 11:25)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ...cu neomarxistul de dracnea? La care cos de gunoi va fi aruncat? La unul din Teleorman?
  • +4 (8 voturi)    
   Colega, (Luni, 13 mai 2019, 12:44)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   se vede ca nu prea ai parasit plaiul mioritic! Sau, daca ai facut-o, ai fost doar pe plajele de la bulgari sau turci! Mai pune si tu mana pe ceva carte.
  • +4 (8 voturi)    
   ahahaha (Luni, 13 mai 2019, 12:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   postaci noi...
   psd joaca pe toate planurile
   tu esti d-ala care iubesti mai nou manelele lu gutza nu/!?

   iti garantez ca ala care o sa vina in locul lui Timmermans o sa fie mult mai dur cu romanica!

   also romania face tot posibilul sa scape un anumit sef de partid de puscarie... ia zi ... e corect, nu?!

   realizezi ca apararea infractorilor se numeste complicitate, nu?!
 • -1 (11 voturi)    
  Frans, presedinte (Luni, 13 mai 2019, 11:20)

  DanTeo [utilizator]

  de complet ICCJ!
 • +12 (16 voturi)    
  Parca aliantei de la guvernare ii pasa (Luni, 13 mai 2019, 11:23)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Ei isi vad de treburile lor. Pana la atingerea telului suprem, imacularea si neprihanirea intaiului penal si a celor din jurul sau, nu se vor opri. Chiar si excluderea din UE nu este un pret prea mare, important e sa le iasa lor jocurile. Mai mult, a fost bine in UE, au luat ceva bani de la ei, asa ar putea sa isi faca furtisagurile asa cum vor, fara sa fie deranjati de vremelnici si infatuati precum Comisia Europeana, sefii de guverne din alte tari membre UE, Comisia de la Venetia, etc. Ei ii au pe Olguta, Dancila, Dragnea, Nicolicea, Nicolae, Irordache, Stefanescu si alti titani ai gandirii.
 • -3 (11 voturi)    
  Iuropa este neinformata (Luni, 13 mai 2019, 11:58)

  ruskimushki [utilizator]

  nu se legalizeaza infractiunile, doar hamsterul sa fie albit.
  La urma urmei interlopii si borfasii n-au omorat pe nimeni, asa cum bunaoara ucide civilizatia.
 • +5 (17 voturi)    
  Codurile penale (Luni, 13 mai 2019, 12:18)

  Unforgiven [utilizator]

  Contin zeci de articole neconstitutionale si definitii eronate pe baza carora procurorii fac dosare neintemeiate.
  Este clar ca exista o clica care doreste sa mentina abuzurile in Romania.
 • +2 (8 voturi)    
  de asta e obligatoriu Da si Da la referendum (Luni, 13 mai 2019, 13:25)

  U_swamp [utilizator]

  Sigur, asta e rezultatul efortului de a organiza summitul de la Sibiu. Iohannis se poate felicita pentru reusita. Totusi, noua comisie europeana sa va instala abia in vara si daca referendumul pe justitie se invalideaza, pesedeul ne va sugruma.
  Tot mecanismul asta a fost bine reglat, ca un orologiu nemtesc, dar o singura roata daca iese din angrenaj, vai de noi!
 • +4 (4 voturi)    
  Prostii pamantului (Luni, 13 mai 2019, 13:51)

  doz2018 [utilizator]

  trebuie sa priceapa doar rezumatul, ei nu au nevoie de colocvii, expuneri,etc . Daca noi iesim (intr-un fel sau altul) sau suntem eliminati din UE (dintr-un motiv sau altul), nivelul de trai al fiecaruia dintre noi scade la jumatate, instantaneu. Vor urma si alte incoveninete pe termen mediu si lung dar nu conteaza in faza asta de discutie. Asadar si putorile bugetare vor pierde indiferent cat li se vor mari salariile pentru a vota PSD. Asta direct si imediat prin venitul lunar.. Dar si indirect prin suma tuturor proprietatilor pe care le au etc, etc. Nu exista nimic perfect dar trebuie sa alegi varinata cea mai buna din ceea ce ai la dispozitie. In cazul nostru UE, fara echivoc. Toate celelalte optiuni sunt infinit mai proaste.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by