Fostul preşedinte executiv al Partidului Social Democrat, Octav Cozmâncă, reactivat de Adrian Năstase pentru a face "Grupul de sprijin pentru actualul PSD", după eșecul la alegeri și încarcerarea lui Liviu Dragnea, susţine că acest demers este o obligaţie morală pe care o are faţă de PSD. "Dacă vor bine, dacă nu... fiecare îşi duce crucea", a declarat pentru Agerpres fostul lider al social-democraților. El mai spune că vina pentru pierderea alegerilor nu este numai a lui Dragnea, ci a întregii conduceri: "Adică voi ce-aţi făcut, bă, nu aţi fost în Biroul Permanent Naţional, nu aţi fost în Comitetul Executiv?".

Octav CozmancaFoto: AGERPRES

Octav Cozmâncă a declarat miercuri pentru Agerpres că există foarte mulţi oameni care au fost membri ai PSD şi care pot sprijini dezinteresat acest partid aflat acum la cel mai scăzut nivel de încredere în rândul electoratului, iar el și Năstase s-au oferit pentru că au o obligaţie morală faţă de partidul acesta și pentru că "atâţia ani de zile" au condus acest partid și nu au avut niciodată "asemenea insuccese".

"Năstase şi cu mine am iniţiat acest grup de sprijin. Evident, dacă va fi cazul şi dacă va dori cineva să fie sprijinit. Deocamdată, vrem să ne oferim să îi sprijinim. Dacă vor bine, dacă nu... fiecare îşi duce crucea, a afirmat Cozmâncă.

El spune că în primul rând, este nevoie de oameni competenţi, oameni profesionişti, care au avut funcţii şi care nu vor nimic acum, nu vor să se agaţe de scaune, de funcţii, de avantaje, nu vor decât să ajute, nu vor bani, nu vor nimic.

Fostul lider social-democrat susţine că eşecul de la europarlamentare nu trebuie pus doar pe seama lui Liviu Dragnea, ci a întregii conduceri a PSD.

"Acum aruncă unii pe alţii vina... PSD-ul lui Dragnea. Adică voi ce-aţi făcut, bă? Nu aţi fost în Biroul Permanent Naţional? Nu aţi fost în Comitetul Executiv? Aţi votat unanimităţi tot timpul şi acum daţi din gură, ca să vă salvaţi pielea. Nu se poate aşa ceva! Asta nu e atitudine de om politic adevărat", a adăugat Octav Cozmâncă.

El a precizat că joi ar urma să aibă, alături de Adrian Năstase, o discuţie cu conducerea centrală a PSD. Octav Cozmâncă a fost senator PSD din 1996 și până în 2008. În 2009, când președinte al PSD era Mircea Geoană, Octav Cozmâncă s-a autosuspendat din partid, motivând că PSD nu ar mai fi un partid de stânga și nu ar mai avea, din aprilie 2005, un lider autentic, fiind condus de "grupuri de interese".

Fostul lider al PSD Adrian Năstase a anunțat, marți, că alături de fostul senator PSD Octav Cozmâncă și de alți actuali și foști lideri ai partidului va constitui "Grupul de sprijin pentru actualul PSD", "ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare".

Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, miercuri, la Parlament, că atât Mircea Geoană, exclus din PSD, cât și alți colegi care vor să vină alături de PSD vor avea loc în formațiune, precizând că ea își dorește alături toți oamenii de bună credință.