Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, judecată pentru abuz în serviciu în dosarul privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman, trebuie să primească înapoi banii pe care i-a achitat drept prejudiciu în acest dosar, conform deciziei definitive a instanței supreme, care a dispus achitarea sa. Bombonica Prodana este singura dintre inculpații din acest dosar care achitase prejudiciul, iar instanța de fond hotărâse încetarea procesului penal în cazul său.

Bombonica Prodana la DNA (foto arhiva)Foto: AGERPRES

În martie 2018, fosta soție a lui Liviu Dragnea și-a achitat partea de prejudiciu în acest dosar, respectiv 34.339 din cei 108.612 lei prejudiciu total produs Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman, care a plătit fictiv două angajate - Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica - 11.779 lei. Ea s-a folosit de articolul 74^1 din Codul Penal, care a fost in vigoare din octombrie 2010 până în mai 2011, ce prevedea că în cazul unor anumite infracțiuni economice, dacă inculpatul plătește prejudiciul, se poate aplica o pedeapsă doar cu amendă.

În iunie 2018, completul de 3 judecători al instanței supreme a dispus în cazul Bomonicăi Prodana o amendă administrativă de 1.000 de lei, cu încetarea procesului penal și cu opinie separată în sensul achitării.

Luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv achitarea fostei soții a lui Liviu Dragnea. Mai mult, potrivit deciziei instanței, ei ar urma să îi fie restituți banii pe care i-a plătit drept prejudiciu în acest dosar.

Avocatul acesteia, Toni Neacșu, a declarat pentru HotNews.ro că Bombonica Prodana ar trebui să își primească banii înapoi de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman, acolo unde a achitat prejudiciul.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii DNA o acuzau pe fosta soție a lui Liviu Dragnea că în perioadele 3 martie - 1 august 2008 și 3 iulie 2009 - 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și în calitate de șef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu, deși a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcția de referent la instituțiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului, nu a întreprins niciun demers de sancționare a persoanelor respective. "Această conduită a permis celor două angajate să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente perioadelor menționate".

În acest dosar, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. El a fost deja încarcerat la Penitenciarul Rahova.