Magistrații Tribunalului București au trimis Poliției Capitalei documentele privind condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare, urmând să fie pus în executare mandatul de arestare, conform unor surse judiciare.

Dragnea la ICCJFoto: AGERPRES

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că magistrații au trimis către Poliția Capitalei documentele privind condamnarea lui Liviu Dragnea și urmează ca polițiștii să pună în aplicare mandatul de arestare.

Liviu Dragnea trebuie să se predea la orice secție de Poliție, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci Poliția merge la domiciliul acestuia pentru a-l ridica, potrivit procedurii. În fața locuinței șefului PSD s-au strâns mai mulți reporteri ai televiziunilor, așteptând ca acesta să iasă.

Ce prevede Codul penal

Potrivit Codului de Procedură Penală, pedeapsa închisorii se pune în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecătorul delegat cu executarea în ziua rămânerii definitive a hotărârii la instanță.

În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, odată cu emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii, judecătorul delegat cu executarea emite şi un ordin prin care interzice condamnatului să părăsească ţara.

Pentru ducerea la îndeplinire a mandatului de executare se trimit două exemplare organului de poliţie de la domiciliul sau reşedinţa condamnatului.

Pe baza mandatului de executare, organul de poliţie procedează la arestarea condamnatului. Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat, unde organul de poliţie predă celălalt exemplar al mandatului de executare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.