Din acest moment, liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, poate fi încarcerat oricând. Aceasta înseamnă că mandatul de executare a pedepsei se pune în aplicare imediat ce este transmis Poliției de către instanță.

Liviu DragneaFoto: Facebook

Liviu Dragnea trebuie să se predea la orice secție de Poliție, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci Poliția pune în aplicare mandatul, mergând la domiciliul acestuia pentru a-l ridica, conform procedurii.

"Din acest moment, Liviu Dragnea poate fi oricând încarcerat", a declarat pentru HotNews.ro un avocat.

În acest moment, în fața locuinței șefului PSD s-au strâns mai mulți reporteri ai televiziunilor, așteptând ca acesta să iasă.

Ce prevede Codul penal

Potrivit Codului de Procedură Penală, pedeapsa închisorii se pune în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecătorul delegat cu executarea în ziua rămânerii definitive a hotărârii la instanță.

În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, odată cu emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii, judecătorul delegat cu executarea emite şi un ordin prin care interzice condamnatului să părăsească ţara.

Pentru ducerea la îndeplinire a mandatului de executare se trimit două exemplare organului de poliţie de la domiciliul sau reşedinţa condamnatului.

Pe baza mandatului de executare, organul de poliţie procedează la arestarea condamnatului. Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat, unde organul de poliţie predă celălalt exemplar al mandatului de executare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.